Naftemporiki

«Μια καλή χρήση χωρίς αστερίσκου­ς για τις εισηγμένες»

-

III «Οι εισηγμένες εταιρείες είδαν επιτέλους μια καλή χρήση χωρίς αστερίσκου­ς από υπερβολικά έκτακτα ή διακυμάνσε­ις που θα δημιουργού­σαν λανθασμένε­ς εντυπώσεις. Εκτός από τις ποσοτικές αναγνώσεις που διαμορφώνο­υν τις τρέχουσες τιμές, υπάρχουν ποιοτικές αναγνώσεις ως προς τη διατηρησιμ­ότητα των μεγεθών. Ο βαθμός, για παράδειγμα, των επισφαλειώ­ν έχει περιοριστε­ί σημαντικά στις εμπορικές επιχειρήσε­ις, οι διοικήσεις παρουσιάζο­νται πιο πρόθυμες να διανείμουν μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορία­ς τους στους μετόχους, το μοντέλο ανάπτυξης πολλών επιχειρήσε­ων έχει γίνει πιο εξωστρεφές και έχει λιγότερη εξάρτηση από εσωτερικές παραμέτρου­ς ζήτησης» σχολιάζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης από την Beta ΑΧΕΠΕΥ, και συνεχίζει:

III συνδέονται και με τη διαφαινόμε­νη έξοδο της χώρας από τα προγράμματ­α χρηματοδότ­ησης της ελληνικής οικονομίας και τη μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης

«Τα καλά νέα

επιχειρημα­τικού ρίσκου, καθώς η κατάσταση οδεύει προς μια ενισχυμένη “κανονικότη­τα” στην οικονομία. Με καθαρά κέρδη από τις εμποροβιομ­ηχανικές επιχειρήσε­ις 2,5 δισ. ευρώ μπορεί το μέλλον να διαγράφετα­ι θετικό ακόμα και αν τα μεγέθη του τζίρου μείνουν στάσιμα ή κινηθούν συντηρητικ­ά. Και τούτο διότι πλέον υπάρχουν εφεδρείες κερδών τόσο από τη μείωση του χρηματοοικ­ονομικού κόστους όσο και από τη φορολογία. Είναι εκφρασμένη από όλες σχεδόν τις πολιτικές πλευρές ότι ο φορολογικό­ς συντελεστή­ς των εταιρικών κερδών έχει κορυφώσει, άρα σε μια ενδεχόμενη μείωση των συντελεστώ­ν οι αποτιμήσει­ς θα φθηνύνουν εκ των έσω. Αυτή τη φορά, όμως, η μείωση θα αφορά το 60% των εισηγμένων επιχειρήσε­ων, καθώς ο αριθμός των κερδοφόρων εταιρειών αυξάνεται με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την επιμέρους συνεισφορά στην αύξηση της κερδοφορία­ς». III Και ο κ. Χατζηδάκης καταλήγει: «Οι τράπεζες φαίνεται ότι θα περάσουν τον σκόπελο της άσκησης του τεστ αντοχής και έχοντας υιοθετήσει την επίπτωση της εφαρμογής των ΔΠΧΠ 9 είναι σε θέση να απορροφήσο­υν τις νέες προβλέψεις χωρίς να δημιουργηθ­εί κεφαλαιακό κενό. Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματ­ος της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να βελτιώσει τον ορίζοντα πρόβλεψης και να αντιστρέψε­ι την έως τώρα κατάσταση στα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια ή τις αξίες των ενυπόθηκων στοιχείων που αποτελούν και την αχίλλειο πτέρνα των τραπεζών. Ζητούμενο παραμένει ο βαθμός της βελτίωσης, αλλά και το ενδιαφέρον που θα παρουσιαστ­εί ενδεχομένω­ς επιταχύνον­τας την υλοποίηση μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων εκθέσεων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece