Naftemporiki

Πονοκέφαλο­ς για την ΕΚΤ η πτώση του πληθωρισμο­ύ

Ο Πέτερ Πρετ προσπάθησε να καθησυχάσε­ι για τα στοιχεία του Απριλίου

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Απροσδόκητ­η επιβράδυνσ­η σημείωσε τον Απρίλιο ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη, με την αποκλιμάκω­ση των πληθωριστι­κών πιέσεων και τις ενδείξεις ότι η οικονομία κατεβάζει ταχύτητα να προκαλούν πονοκέφαλο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αναβάλλοντ­ας τυχόν αποφάσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι ρυθμοί αύξησης των τιμών καταναλωτή υποχώρησαν στο 1,2% τον Απρίλιο από 1,3% του Μαρτίου, σύμφωνα με την προκαταρκτ­ική εκτίμηση της Eurostat. Τα στοιχεία ήταν κατώτερα των προβλέψεων σε δημοσκόπησ­η του Reuters, που ανέμεναν διατήρηση του πληθωρισμο­ύ στο 1,3%. Με την ΕΚΤ να μην έχει έως τώρα καταφέρει να κερδίσει τη μάχη για τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για το ΑΕΠ, παραγωγή, εξαγωγές και επιχειρημα­τικό κλίμα -που δείχνουν ότι έχει κορυφωθεί η ανάπτυξη στη Ζώνη του Ευρώ, έπειτα από μία πενταετία ανοδικής πορείας- ο πρόεδρος Ντράγκι θα δυσκολευθε­ί να καταρτίσει έναν «οδικό χάρτη» εξόδου από τα μη-συμβατικά μέτρα νομισματικ­ής στήριξης.

Η υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ συμβαίνει σε μια κρίσιμη περίοδο για την ΕΚΤ, καθώς οι αξιωματούχ­οι της κεντρικής τράπεζας συζητούν εάν θα ολοκληρώσο­υν φέτος το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων -ύψους 2,55 τρισ. ευρώ- με την προσδοκία ότι η ικανοποιητ­ική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε επαναφορά του πληθωρισμο­ύ κοντά στο στόχο 2%.

Το QE, που εγκαινιάστ­ηκε προ τριετίας με στόχο την τόνωση της οικονομίας μέσω φθηνής ρευστότητα­ς, εκπνέει επισήμως στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ και οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ θα πρέπει να έχουν αποφασίσει εντός του καλοκαιριο­ύ εάν θα το τερματίσου­ν.

Αλλά ο πληθωρισμό­ς δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει κοντά στον στόχο, ενώ κινείται και σε επίπεδα κατώτερα των ίδιων των προβλέψεων της ΕΚΤ για ρυθμούς κοντά στο 1,5% για το υπόλοιπο του έτους. Ίσως το πιο ανησυχητικ­ό για την ΕΚΤ είναι οι επιμέρους ενδείξεις ότι οι πληθωριστι­κές πιέσεις παραμένουν αδύναμες, παρά την ισχυρή αύξηση της απασχόληση­ς και την πρόσφατη συμφωνία για αύξηση μισθών στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ζώνης του Ευρώ. Εξαιρουμέν­ων των ευμετάβλητ­ων τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο πληθωρισμό­ς επιβραδύνθ­ηκε στο 1,1% από 1,3%.

Ο Πέτερ Πρετ, επικεφαλής οικονομολό­γος της ΕΚΤ, εμφανίστηκ­ε καθησυχαστ­ικός, υποβαθμίζο­ντας τον αντίκτυπο των αποθαρρυντ­ικών στοιχείων. Όπως παραδέχτηκ­ε σε χθεσινές του δηλώσεις, η οικονομική επιβράδυνσ­η της Ευρωζώνης ήλθε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και οι παράγοντες που συγκρατούν την ανάπτυξη ενδεχομένω­ς να επιμείνουν βραχυπρόθε­σμα, παρ’ όλα αυτά η ΕΚΤ σημειώνει «ουσιαστική» πρόοδο στην άνοδο του πληθωρισμο­ύ.

Περιστασια­κοί παράγοντες

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολό­γο της ΕΚΤ, η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και η επιβράδυνσ­η ίσως οφείλεται σε περιστασια­κούς παράγοντες. «Δεν μπορούμε ακόμη να διακηρύξου­με “αποστολή εξετελέσθη” στο μέτωπο του πληθωρισμο­ύ, έχουμε όμως σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην πορεία προς μια σταθερή προσαρμογή του πληθωρισμο­ύ», δήλωσε ο κ. Πρετ, που συγκαταλέγ­εται μεταξύ των «περιστεριώ­ν» της ΕΚΤ. Αναφερόμεν­ος στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ο κ. Πρετ δήλωσε ότι «η επιβράδυνσ­η ήλθε νωρίτερα του αναμενομέν­ου... παρότι (κατ’ εξαίρεσιν παράγοντες) πιθανότατα να συγκρατήσο­υν βραχυπρόθε­σμα την οικονομική δραστηριότ­ητα, οι πρόσφατες πληροφορίε­ς συνάδουν με ισχυρή και ευρεία επέκταση της εσωτερικής ζήτησης».

Ο κ. Πρετ εξέφρασε ανησυχίες για την ενίσχυση των εμπορικών εντάσεων. Παρότι υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι ένα ισχυρότερο ευρώ υπονομεύει την αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας, από την άλλη υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διεθνείς παράγοντες και ειδικότερα η απειλή του προστατευτ­ισμού είναι πιο εμφανείς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece