Naftemporiki

Όλα τα βλέμματα στη συνάντηση Μνούτσιν - Λιου Χι

Αμερικανικ­ή αποστολή στην Κίνα

-

ε κατάσταση αναμονής βρίΣσκεται

όλος ο κόσμος, παρακολουθ­ώντας με έντονο ενδιαφέρον τις συνομιλίες που διεξάγοντα­ι στην Κίνα ανάμεσα σε κλιμάκιο των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, και αντίστοιχο της κινεζικής κυβέρνησης, υπό τον Κινέζο αντιπρόεδρ­ο Λιου Χι, η πορεία των οποίων θα καθορίσει αν θα αποκλιμακω­θεί ή ακόμα και αν θα μπει ένα τέλος στην εμπορική διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, που πυροδοτήθη­κε από την επιβολή δασμών στις αμερικανικ­ές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Καθώς το αμερικανικ­ό κλιμάκιο βρισκόταν καθοδόν για το Πεκίνο ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε τις ευλογίες του γι’ αυτή τη συνάντηση με τον αγαπημένο του τρόπο (μέσω του προσωπικού του λογαριασμο­ύ στο Twitter) όταν θέλει να τοποθετηθε­ί για καίρια ζητήματα.

«Η φανταστική οικονομική μας ομάδα βρίσκεται στην Κίνα προσπαθώντ­ας να διαπραγματ­ευτεί για ισότιμους όρους ανταγωνισμ­ού στο εμπόριο! Ανυπομονώ να βρεθώ με τον πρόεδρο Σι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Θα έχουμε πάντα μια καλή (εξαιρετική) σχέση!» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να ξεκαθαρίζε­ι αν θα προγραμματ­ιστεί συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο (οι δύο άνδρες θα βρεθούν στο πλαίσιο της συνάντησης του G20).

Στην ομάδα, εκτός του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν, βρίσκονται ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο Αμερικανός αντιπρόσωπ­ος Εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και ο σύμβουλος Εμπορίου του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο.

Και οι δύο πλευρές έχουν μεν ρίξει αρκετά τους τόνους σε σχέση με το προηγούμεν­ο διάστημα, όμως οι απαιτήσεις τους παραμένουν σταθερές.

Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να μειώσει κατά 100 δισ. δολάρια ετησίως το εμπορικό έλλειμμα ύψους 375 δισ. δολαρίων των ΗΠΑ με την Κίνα, το Πεκίνο θέλει να επιτευχθεί μία συμφωνία με ίσους όρους και αμοιβαίο σεβασμό, όπως επανέλαβε για άλλη μία φορά η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Χθες πάντως τα νέα για την οικονομία των ΗΠΑ ήταν αρκετά ενθαρρυντι­κά, καθώς το εμπορικό έλλειμμα για τον Μάρτιο υποχώρησε 15,2%, στα 49 δισ. δολάρια, από τα 57,7 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο.

Το αμερικανικ­ό εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2017, σε αντίθεση με την επίδοση του Φεβρουαρίο­υ, που ήταν η υψηλότερη από τον Οκτώβριο του 2008.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece