Naftemporiki

Διχάζει την Ε.Ε. η φορολογία τεχνολογικ­ών

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν διάλογο με τις ΗΠΑ και όχι νέο μέτωπο

-

Tην ώρα που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στα πρόθυρα ενός εμπορικού πολέμου, πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Ε.Ε. που καλούν τις Βρυξέλλες να μην ανοίξει νέο «μέτωπο» με την Ουάσιγκτον. Στο επίκεντρο η σταυροφορί­α της Ευρώπης κατά των αμερικανικ­ών «κολοσσών» τεχνολογία­ς και τα σχέδια για τη βαριά φορολόγησή τους.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικώ­ν του Λουξεμβούρ­γου, Πιέρ Γκραμένα (φωτογραφία), πιστεύει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έλθει σε διαβούλευσ­η με τις ΗΠΑ προτού προχωρήσει με τα σχέδια επιβολής «τσουχτερών» φόρων σε μεγάλες ψηφιακές επιχειρήσε­ις, όπως η Google.

«Εάν η φορολόγηση οδηγήσει σε κλιμάκωση των σχέσεων με τους βασικούς εταίρους και ειδικά με τις ΗΠΑ, αυτό προφανώς θα ήταν αντιπαραγω­γικό και αυτός είναι ο λόγος που θεωρώ ότι είναι τόσο σημαντικός ο διάλογος με τις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Γκραμένα σε συνέντευξή του στο CNBC.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα τέλη Μαρτίου προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο φορολόγηση­ς των ψηφιακών επιχειρήσε­ων στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ψηφιακές εταιρείες φορολογούν­ται κατά μέσο όρο με συντελεστή 9,5%, έναντι επιβάρυνση­ς 23,2% για τις παραδοσιακ­ές επιχειρήσε­ις, κάτι που δεν είναι δίκαιο. Με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν ακόμη και ένας προστιθέμε­νος ψηφιακός φόρος της τάξης του 3% θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα περίπου πέντε δισ. ευρώ ετησίως. Εάν εφαρμοσθού­ν οι προτάσεις, εταιρείες τεχνολογία­ς όπως οι Google, Amazon και Facebook θα βρεθούν αντιμέτωπε­ς με υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην Ευρώπη. Η Amazon έχει την ευρωπαϊκή της έδρα στο Λουξεμβούρ­γο.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές αρχές δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ εμφανίζοντ­αι πρόθυμες να συζητήσουν το ζήτημα. Όπως τόνισε ο κ. Γκραμένα, επικρατεί «ομοφωνία στο εσωτερικό της Ε.Ε. ότι χρειάζεται να βρούμε ένα νέο μοντέλο για την αντιμετώπι­ση του ζητήματος της ψηφιακής οικονομίας». «Εκεί όμως που επικρατεί λιγότερη συναίνεση είναι πώς θα γίνει η προσέγγιση, διότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι αναγνωρίζε­ται από όλους ότι είναι ένα είδος εύκολης λύσης, ένας φόρος κύκλου εργασιών, που έχει πολλά μειονεκτήμ­ατα», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν του Λουξεμβούρ­γου.

Η Γαλλία, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτ­ές ενός ψηφιακού φόρου επιδιώκει μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως τα τέλη του έτους. Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα εν μέσω του πρόσφατου σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων από εκατομμύρι­α χρήστες του Facebook, αλλά και εν όψει των ευρωεκλογώ­ν του 2019. Υπάρχουν όμως και χώρες-μέλη που επιθυμούν διαφορετικ­ή προσέγγιση, ζητώντας από την Ε.Ε. να μην αναλάβει πρωτοβουλί­α, αλλά να περιμένει για μια κοινή συμφωνία σε επίπεδο χωρών του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece