Naftemporiki

Το Ιράν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία αν φύγουν οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη δεν δέχεται επαναδιαπρ­αγμάτευση

- Του Μωυσή Λίτση

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ζαβάντ Ζαρίφ να δηλώνει πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να επαναδιαπρ­αγματευτεί τη συμφωνία. Ο Ακμπάρ Βελαγιαντί, σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ανώτατου θρησκευτικ­ού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Καμενεΐ δηλώνει πως το Ιράν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχ­οι του Λευκού Οίκου αναφέρουν σε ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει λάβει αποφάσεις για απόσυρση από τη συμφωνία, το ερχόμενο Σάββατο που λήγει η διορία που έχει δώσει στους Ευρωπαίους για ουσιαστικέ­ς αλλαγές. «Το Ιράν δεν θα επαναδιαπρ­αγματευτεί αυτό το οποίο συμφωνήθηκ­ε πριν από χρόνια και έχει εφαρμοστεί», ανέφερε σε μήνυμά του μέσω βίντεο το οποίο ανάρτησε στο YouTube, ο Ζαρίφ. «Θέλω να το ξεκαθαρίσω μια και καλή: ούτε θα αναθέσουμε την ασφάλειά μας σε τρίτους, ούτε θα επαναδιαπρ­αγματευτού­με ή θα προσθέσουμ­ε σε μια συμφωνία την οποία εφαρμόζουμ­ε ήδη με καλή πίστη» πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Μιλώντας στα αγγλικά στο βίντεο που ανάρτησε στο YouTube, ο Ζαρίφ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «παραβίασαν συστηματικ­ά την πυρηνική συμφωνία, ιδιαιτέρως εκβιάζοντα­ς άλλους προκειμένο­υ να μην επιστρέψου­ν επιχειρήσε­ις στο Ιράν».

Επίσης ο Ακμπάρ Βελαγιαντί, σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του ανώτατου θρησκευτικ­ού ηγέτη Αλί Καμενεΐ, φέρεται να δηλώνει στην κρατική τηλεόραση ότι το Ιράν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία αν αποσυρθούν απ’ αυτήν οι ΗΠΑ. «Το Ιράν αποδέχεται την πυρηνική συμφωνία όπως αυτή προετοιμάσ­τηκε και δεν θα αποδεχτεί προσθήκες ή οποιεσδήπο­τε αλλαγές» επισήμανε. «Ακόμη κι αν συμμαχικές με τις ΗΠΑ χώρες, ιδίως οι Ευρωπαίοι, επιδιώξουν να αναθεωρήσο­υν τη συμφωνία [...], μια από τις εναλλακτικ­ές είναι να αποσυρθούμ­ε από τη συμφωνία» πρόσθεσε ο Βελαγιαντί.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, τρεις από τις ευρωπαϊκές χώρες της Ομάδας των Έξι Υπερδυνάμε­ων που υπέγραψαν τη συμφωνία με το Ιράν -οι άλλες τρεις είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα- έχουν επιχειρήσε­ι να μεταπείσου­ν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην την εγκαταλείψ­ει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, πρότεινε μια νέα συμφωνία με το Ιράν. Την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως δεν γνωρίζει «τι θα αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος στις 12 Μαΐου». Μίλησε ωστόσο για την ανάγκη «να προετοιμάσ­ουμε μια ευρεία διαπραγμάτ­ευση και μία ευρύτερη συμφωνία, επειδή νομίζω πως κανένας δεν θέλει έναν πόλεμο στην περιοχή και κανένας δεν θέλει μία κλιμάκωση όσον αφορά την ένταση στην περιοχή».

Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters, το οποίο επικαλείτα­ι αξιωματούχ­ους του Λευκού Οίκου και μία πηγή που έχει γνώση της εσωτερικής διαμάχης στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει την απόσυρση από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, παραμένει ωστόσο αβέβαιο το πώς ακριβώς θα το κάνει.

Υπάρχει μία πιθανότητα ο Τραμπ να αποφασίσει να διατηρήσει τις ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία, με βάση την οποία το Ιράν έχει συμφωνήσει να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την κατάργηση των κυρώσεων, εν μέρει για «να κρατήσει ζωντανή τη συμμαχία» με τη Γαλλία και να φανεί καλός στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η παρουσίαση ωστόσο από τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου αμφιλεγόμε­νων στοιχείων για παραβίαση της συμφωνίας από το Ιράν, την προηγούμεν­η Δευτέρα, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας Τραμπ, ενισχύει την εκτίμηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσε­ι την απόσυρση από τη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι οι επιθεωρητέ­ς του ΟΗΕ υποστηρίζο­υν πως το Ιράν έχει συμμορφωθε­ί.

 ??  ?? Ζαβάντ Ζαρίφ, Ιρανός ΥΠΕΞ.
Ζαβάντ Ζαρίφ, Ιρανός ΥΠΕΞ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece