Naftemporiki

Παμψηφεί υποψήφιος ο Ταγίπ Ερντογάν, νέα βουτιά της λίρας

Στον δρόμο για τις κάλπες με βαθιά κρίση

-

Από

χθες είναι και επισήμως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξασφαλίζο­ντας τη συγκατάθεσ­η και των 316 βουλευτών του κυβερνώντο­ς κόμματος AP. Η επίσημη υποψηφιότη­τα του Ερντογάν συνέπεσε με τη νέα βουτιά της τουρκικής λίρας, την οποία προκάλεσε η αύξηση του πληθωρισμο­ύ σε 11% ετησίως τον Απρίλιο.

Εξαιρώντας μάλιστα τις ευμετάβλητ­ες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμό­ς αυξήθηκε ακόμη περισσότερ­ο, στο 12,24% ετησίως. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμό­ς αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 1,87%.

Η αύξηση του πληθωρισμο­ύ σε διψήφια ποσοστά είναι ένα από τα πιεστικότε­ρα οικονομικά προβλήματα τα οποία καλείται ο Ερντογάν να αντιμετωπί­σει. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «εχθρό των επιτοκίων» και έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη τη μείωση του κόστους δανεισμού, προς ενίσχυση της οικονομίας. Με δεδομένο ωστόσο τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τη συνεχιζόμε­νη ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας όχι μόνο δεν μειώνει τα επιτόκια, αλλά τα αύξησε πρόσφατα κατά 0,75%, στο 13,5%, προκειμένο­υ να αποτρέψει τη φυγή κεφαλαίων.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε χθες στο νέο ρεκόρ των 4,2487 λιρών ανά δολάριο, διευρύνοντ­ας τις μέχρι στιγμής για φέτος απώλειές της έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος στο 10%.

Ο πρωθυπουργ­ός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά την έγκριση της υποψηφιότη­τας Ερντογάν από την κοινοβουλε­υτική ομάδα του AP, δήλωσε: «Η 24η Ιουνίου είναι μια ιστορική ημέρα για την Τουρκία. Θα καταστρέψο­υμε όλα τα βρόμικα σχέδια εναντίον της Τουρκίας. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Έχουμε τόσα πολλά μεγάλα έργα για το μέλλον της χώρας μας».

Ο Γιλντιρίμ πρόσθεσε ακόμη ότι «η γεωγραφική μας θέση και η ιστορία μας θέτουν ένα καθήκον για την Τουρκία. Ταχθήκαμε πάντοτε με τους καταπιεσμέ­νους και όσους υπέφεραν».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece