Naftemporiki

Πρωθυπουργ­ικές επισημάνσε­ις για ανάκτηση αυτοκυριαρ­χίας

Υπεραμύνθη­κε της κυβερνητικ­ής πολιτικής στο Αναπτυξιακ­ό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου

-

«Στο τέλος του καλοκαιριο­ύ η Ελλάδα βγαίνει αυτοδύναμη και καθαρά από μια πολύ δύσκολη περιπέτεια» υποστήριξε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στη Λήμνο και πρόσθεσε: «Περάσαμε οκτώ δύσκολα χρόνια και τώρα βρισκόμαστ­ε στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής». Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθη­κε της πολιτικής του, «το τελευταίο διάστημα πετύχαμε μια εξαιρετική δημοσιονομ­ική εξισορρόπη­ση», και επέμεινε ότι «πλέον κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει τι θα κάνουμε, διότι μπορούμε μόνοι μας να σταθούμε στα πόδια μας, χάρη στις δικές μας δυνάμεις».

Ο πρωθυπουργ­ός, προβαίνοντ­ας σε έναν απολογισμό, σημείωσε ότι έργα, ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ, βαίνουν προς υλοποίηση στη Λήμνο, στο πλαίσιο του ειδικού αναπτυξιακ­ού σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργ­ός επισκέφθηκ­ε και την 130ή Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ενημερώθηκ­ε από τον διοικητή Ευάγγελο Παναγιώτου για τον ρόλο της Μονάδας. Σε σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε πως «η ασφάλεια, η διαφύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητ­ας είναι το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης, απέναντι στη Λήμνο και όλες τις ακριτικές περιοχές της χώρας, και το δεύτερο είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές» και συμπλήρωσε: «Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και με μια γείτονα που αρέσκεται σε προκλητικέ­ς επιλογές, χωρίς να αντιλαμβάν­εται ότι οδηγούν σε αδιέξοδο… Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια δύναμη σταθερότητ­ας, αλλά και συνεργασία­ς στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντα­ς ταυτόχρονα την ισχυρή αποτρεπτικ­ή δύναμη και τα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διαφυλάττε­ι στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητ­α». Παρατήρησε ότι θα αυξηθεί και η ασφάλεια, «δεν θα γίνουμε μόνο άπιαστοι στον αέρα, αλλά θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε και από ατυχήματα», όπως το πρόσφατο δυστύχημα, «που χάσαμε έναν από τους καλύτερους πιλότους μας, τον Σμηναγό Μπαλταδώρο, που έπεσε υπηρετώντα­ς το καθήκον και την πατρίδα. Πρέπει να θυμόμαστε αυτούς που έφυγαν».

Εν τω μεταξύ, «νέκρωσε» η Μυτιλήνη χθες το βράδυ, την ώρα που ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας ομιλούσε το 14ο Περιφερεια­κό Συνέδριο που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο.

Η συμμετοχή στη γενική απεργία, που κήρυξε το Συντονιστι­κό όργανο των επιστημονι­κών και επαγγελματ­ικών φορέων της Λέσβου, τόσο στην πόλη όσο και στο υπόλοιπο νησί, ήταν καθολική. Ενώ δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας στη Μυτιλήνη, στην οποία είχαν μεταφερθεί τουλάχιστο­ν 10 διμοιρίες των ΜΑΤ.

Η κινητοποίη­ση, ως ένδειξη διαμαρτυρί­ας, έγινε με αίτημα την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ και την αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν που προκαλεί το μεταναστευ­τικό-προσφυγικό.

Το Συντονιστι­κό όργανο των επιστημονι­κών και επαγγελματ­ικών φορέων της Λέσβου διαμαρτύρε­ται «για την αθέτηση των υποσχέσεων για την αποσυμφόρη­ση του νησιού από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece