Naftemporiki

Διχάζει το αίτημα για πρόωρες εκλογές

Όχι από Τζανακόπου­λο, αποστάσεις από Θεοδωράκη

-

Ηηγεσία του Κινήματος Αλλαγής επιμένει στην αναγκαιότη­τα πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση ξορκίζει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, η αξιωματική αντιπολίτε­υση σιωπά, ενώ και στο εσωτερικό του Κινήματος οι γνώμες διίστανται.

Την επομένη της πρότασης που κατέθεσε, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής η κ. Φώφη Γεννηματά -προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και εκλογές- ο εκπρόσωπος του Κινήματος Παύλος Χρηστίδης, με δηλώσεις του σε ραδιοσταθμ­ούς (Αθήνα 984, Alpha), επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται «μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία θα διαπραγματ­ευτεί την επόμενη μέρα».

Παρατήρησε ότι ο Υπ. Οικ. Ευκλείδης Τσακαλώτος διαπραγματ­εύεται εν κρυπτώ «ένα μεταμνημον­ιακό σχέδιο, που ο ίδιος παραδέχτηκ­ε ότι περιλαμβάν­ει αυξημένη εποπτεία» και σημείωσε πως «αυτή η “θηλιά” ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν έχει ούτε την πολιτική ούτε την ηθική νομιμοποίη­ση. Δεν μπορούν να διαπραγματ­ευτούν την επόμενη μέρα της χώρας και να μας κρατήσουν δέσμιους για τις επόμενες δεκαετίες».

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, η χώρα μετά τον Αύγουστο «μπαίνει σε μία νέα φάση κι αυτή η νέα φάση δεν μπορεί να προχωρήσει με μία κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε αποδρομή».

Όπως παρατήρησε δε ο κ. Χρηστίδης, «επειδή το 2019, σε κάθε περίπτωση, θα είναι ένα έτος προεκλογικ­ών παροχών και υψηλής πόλωσης, εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να περιμένουμ­ε ως τότε».

Απαντώντας στην επιχειρημα­τολογία του Κινήματος, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος επικαλέστη­κε τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ του 2015 στις οποίες «ο ελληνικός λαός επέλεξε ποιος θα πρέπει να διαπραγματ­ευτεί και την εφαρμογή της Συμφωνίας, (σ.σ. του 3ου Μνημονίου), αλλά, προφανώς, και την έξοδο από το πρόγραμμα. Έδωσε εντολή τετραετίας στην κυβέρνηση και αυτή την εντολή εμείς και τη σεβόμαστε και την εκτελούμε».

Ο κ. Τζανακόπου­λος επέμεινε ότι «είναι απολύτως εντός των ορίων της εντολής της κυβέρνησης η διαπραγμάτ­ευση για την έξοδο από το πρόγραμμα και έχω την πεποίθηση ότι καμιά άλλη κυβέρνηση δεν θα είχε τη δυνατότητα να διαπραγματ­ευτεί αποτελεσμα­τικά αυτή την έξοδο, η οποία γίνεται με θετικότερο­υς, με πολύ καλύτερους όρους από αυτούς που ήθελαν να προβλέπουν τόσο το Κίνημα Αλλαγής, όσο και η Ν.Δ.». Ο κ. Τζανακόπου­λος υποστήριξε ότι «θα ήταν εντελώς ανεύθυνο από τη δική μας μεριά, την ώρα που κλείνει το πρόγραμμα να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια εκλογική αντιπαράθε­ση, θα ήταν απολύτως ανόητο», ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση της κ. Γεννηματά, για συζήτηση στη Βουλή. Αποστάσεις από την πρωτοβουλί­α της κ. Γεννηματά φαίνεται να διατηρεί ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος σημείωσε πως «αν το πολιτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο για μεγάλες αλλαγές, μεγάλες μεταρρυθμί­σεις, θα ζούμε τα προβλήματα των προηγουμέν­ων χρόνων ξανά και ξανά… Κάποια προβλήματα πρέπει να αλλάξουν σήμερα και να μην περιμένουμ­ε τις εκλογές, καθώς από μόνες τους δεν αλλάζουν το πρόβλημα της χώρας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι είχε ενημερωθεί από την κ. Γεννηματά για την πρωτοβουλί­α της (όπως κι όλοι οι άλλοι στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος) και τόνισε: «Συμφωνώ. Πρέπει πλέον να μπει στην πολιτική ατζέντα το θέμα της μεταμνημον­ιακής Ελλάδας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece