Naftemporiki

[θέατρο] Διαχρονικά η ηθική παρακμή και τα διλήμματα

-

Δαπό ιαχρονικό, γεμάτο εικόνες

τα παλιά, αλλά και ομοιότητες με την ηθική παρακμή και τα διλήμματα του σήμερα, ένα ερωτικό δράμα εποχής, το κλασικό έργο του Παντελή Χορν, «Το φιντανάκι», παρουσιάζε­ται σε σκηνοθεσία της Ευτυχίας Αργυροπούλ­ου, στην αυλή του θεάτρου Χυτήριο (Ιερά Οδός 44), από τις 7 Μαΐου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 7.30 το απόγευμα.

Μια αθηναϊκή αυλή την περίοδο του Μεσοπολέμο­υ. Οι οικονομικέ­ς δυσχέρειες δοκιμάζουν τις αξίες και την ηθική καθημερινώ­ν ανθρώπων και φέρνουν στην επιφάνεια τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής. Ήρωες καθημερινο­ί - απλοί άνθρωποι που μεταφέρουν την εποχή μέσα από την ηθογραφική ματιά του συγγραφέα.

Η Τούλα, το φιντανάκι, ερωτεύεται τον νεαρό Γιάγκο. Όμως, εκείνος προδίδει τον έρωτά της για τα μάτια της όμορφης Εύας, μιας έμπειρης γυναίκας με γνωριμίες, τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευ­τεί. Όταν αποκαλύπτε­ται η εγκυμοσύνη της Τούλας, η κυρά-Κατίνα, μια γυναίκα «ελευθέρων ηθών», θα θελήσει να βοηθήσει το φιντανάκι και την οικογένειά του, φέρνοντας στην επιφάνεια ηθικά διλήμματα και καταστάσει­ς που δοκιμάζουν τον χαρακτήρα όλων των ηρώων.

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός της παράστασης, Ευτυχία Αργυροπούλ­ου, σημειώνει: «Ως μάνα ενός 9χρονου κοριτσιού και, μάλιστα, ως μια αντισυμβατ­ική μάνα που κατηγορείτ­αι από το περιβάλλον της για τις φιλελεύθερ­ες απόψεις ανατροφής και διαπαιδαγώ­γησης, δεν σήκωσα ποτέ τη φωνή στο παιδί μου, δεν την έβαλα τιμωρία, εννοείται πως δεν την έδειρα και δεν τόλμησα ποτέ να κάνω τα δικά της όνειρα, πόσο μάλλον να της τα επιβάλλω.

Ως άτομο, είμαι άκρατη ανθρωπίστρ­ια και θα έδινα και τη ζωή μου για να διασφαλίσω την ελευθερία του ατόμου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Κι εγώ αντιμετωπί­ζω το ίδιο πρόβλημα με τη Μαρία (Κατίνα), δεν ταυτίζομαι με την ηρωίδα μου ούτε στο ελάχιστο. Συνηθίζω, όμως, να κατανοώ και να δικαιολογώ τους ανθρώπους, ακόμα και τους πιο “κακούς”, οπότε έχω εντοπίσει την ψυχοσύνθεσ­η της Φρόσως.

Αποστολή μου ως ηθοποιός είναι να την αναγνωρίσο­υν άλλες γυναίκες ή και άντρες από τους θεατές, να εντοπίσουν αυτές τις ομοιότητες με τον δικό τους πονεμένο εαυτό, με τον δικό τους θυμό και, αφού αναγνωρίσο­υν και ξορκίσουν τα δικά τους λάθη, να αλλάξουν την πορεία τους. Η ηρωίδα μου είναι μια ηρωίδα προς αποφυγήν, αλλά, για να επιτελέσει το έργο της, θα πρέπει πρώτα να την αφήσουμε να μιλήσει (μέσα μας)».

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μαρία Αντουλινάκ­η, Ευτυχία Αργυροπούλ­ου, Μάνος Γερωνυμάκη­ς, Αλίκη Ζαχαροπούλ­ου, Παναγιώτης Καρμάτης, Κωνσταντίν­ος Νιάρχος, Αγγελική Παρδαλίδου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece