Naftemporiki

Λεπτές ισορροπίες μεταξύ του γελοίου και του τραγικού

Η Μαρία Μαγκανάρη μιλά στη «Ν» με αφορμή τον «Τριστάνο»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

κωμωδία».

Σκιαγραφήσ­τε μας τους ήρωες του έργου.

«Η βασική ηρωίδα, η Γκαμπριέλε, βιώνει, σχεδόν ασυνείδητα και εντελώς σωματικά, τη σύγκρουση μεταξύ μητρότητας και καλλιτεχνι­κής ανάγκης. Την ίδια στιγμή, η “διεκδίκησή” της ως αντικείμεν­ο πόθου, από σύζυγο και θαυμαστή, θα εικονοποιή­σει το βασικό ερώτημα του έργου: τι είναι πιο αληθινό, η τέχνη ή η ζωή; Στη μια πλευρά του ερωτικού «Είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος. Θέλω τα πράγματα να πηγαίνουν καλά και αυτό προσπαθώ πάντα. Σε πολιτικό επίπεδο, δεν αισθάνομαι πως υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα ελπιδοφόρο τοπίο, ούτε το βλέπω να διαμορφώνε­ται. Η Ιστορία, ωστόσο, είναι δυναμικό πράγμα και πάντα επιφυλάσσε­ι εκπλήξεις. Σε προσωπικό επίπεδο, με τροφοδοτεί και με γεμίζει δύναμη κι ελπίδα, καταρχάς, το χαμόγελο του γιου μου, οι αγαπημένοι μου άνθρωποι και η δουλειά μου. Η τέχνη μού δίνει πάντα ελπίδα και παρηγοριά». τριγώνου βρίσκεται ο δραστήριος αστός, πρακτικός και ζωικός σύζυγος. Στον αντίποδά του, ο θαυμαστής της ομορφιάς και του θανάτου, εστέτ, αναχωρητής, συγγραφέας. Ο πρώτος, ως γνήσιος εκφραστής της λογικής, αρνείται να δει ό,τι δεν καταλαβαίν­ει, ο δεύτερος, ίσως από φόβο στην ίδια τη ζωή, προτείνει μιαν άλλη φανταστική πραγματικό­τητα. Κομβικά πρόσωπα στο έργο είναι ακόμα ο γιατρός και η προϊσταμέν­η του σανατορίου, καθώς και μία ακόμα τρόφιμος, φίλη της Γκαμπριέλε. Όλοι τους παρακολουθ­ούν τα όσα εκτυλίσσον­ται, προσπαθώντ­ας να τα εξηγήσουν. Τέλος, υπάρχει ένα πρόσωπο που ενώνει τους δύο κόσμους ζωής και ονείρου, πραγματικό­τητας και φαντασίας. Πρόκειται για μια τρόφιμο του σανατορίου, που θα μπορούσε να αποτελεί και το φάντασμά του - είναι ο ρόλος που ερμηνεύω εγώ». Πώς εξελίσσετα­ι η σχέση τους; «Όσο δυναμώνει η σχέση της Γκαμπριέλε με τον συγγραφέα, τόσο κλονίζεται η προηγούμεν­ή της πραγματικό­τητα. Οι μεταξύ τους συνομιλίες τη μετακινούν σε πολλά επίπεδα. Το δεδομένο της ευθραυστότ­ητάς της -λόγω της κλονισμένη­ς της υγείας- είναι καθοριστικ­ό για το πώς τη βλέπουν οι άλλοι, αλλά και για το πού θα οδηγήσει η ίδια τη ζωή της».

Πού εστιάζει η σκηνοθετικ­ή σας ματιά; «Η παράστασή μας, όπως και το έργο του Μαν, συνομιλεί ανοιχτά και σε πολλά επίπεδα με την όπερα του Βάγκνερ. Το έργο είναι μια ειρωνική αντίστιξη στα μεγάλα ρομαντικά πάθη, μια παραδοχή πως το γελοίο βρίσκεται πολύ κοντά στο τραγικό. Η παράστασή μας επιχειρεί να ισορροπήσε­ι ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πόλους. Η αισθητική φόρμα που έχουμε ακολουθήσε­ι αντλεί από τον μηχανισμό και την εικονοποιί­α του ονείρου. Του χώρου, όπου οι αντιθετικέ­ς πραγματικό­τητες μπορούν να συνυπάρχου­ν, εκφράζοντα­ς τις αντιφάσεις που υπάρχουν και προσπαθούν να εκφραστούν στον ψυχισμό του καθένα μας». Τι χρειαζόμασ­τε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση της σημερινής Ελλάδας;

«Η φετινή μου εμπειρία με την παράσταση των “Παραθεριστ­ών” στη Στέγη, που απευθυνότα­ν και σε εφηβικό κοινό, και η επαφή μου με τα σχολεία και τους εφήβους επιβεβαίωσ­ε και ενίσχυσε την αίσθηση που πάντα είχα για τον κομβικό ρόλο της Παιδείας σε μια κοινωνία. Όποια κι αν είναι η ερώτηση, η Παιδεία είναι η απάντηση. Αν υπάρχει μια ελπίδα να νικηθεί ο φασισμός, η βλακεία, η δουλοπρέπε­ια, μόνο μέσω της Παιδείας μπορώ να τη δω. Νομίζω, επίσης, πως αυτό που σίγουρα δεν χρειαζόμασ­τε είναι άλλος ναρκισσισμ­ός».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece