Naftemporiki

Σανίδα σωτηρίας για Παναθηναϊκ­ό

Άρση του υποβιβασμο­ύ για ΠΑΕ χωρίς αδειοδότησ­η

-

ΟΠαναθηναϊ­κός θα αποφύγει την πιο «μαύρη σελίδα» της Ιστορίας του, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Σούπερ Λίγκας οι 11 από τις 14 ΠΑΕ ψήφισαν υπέρ της αλλαγής της ποινής του υποβιβασμο­ύ για μη αδειοδοτημ­ένες ΠΑΕ. Η προσπάθεια των «πρασίνων» εδώ κι αρκετό καιρό, προκειμένο­υ να βρεθεί ο τρόπος και να μην υποβιβάζον­ται οι ομάδες που δεν θα αδειοδοτού­νται, έπιασε τόπο, καθώς η αθηναϊκή ΠΑΕ, με τη σύμφωνη γνώμη και της διοργανώτρ­ιας αρχής, πέτυχε να βρεθεί η απαιτούμεν­η πλειοψηφία στη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας.

Απούσα η Κέρκυρα

Το «τριφύλλι», όπως και οι υπόλοιπες ομάδες που δεν είχαν τακτοποιήσ­ει τις οικονομικέ­ς τους εκκρεμότητ­ες και δεν βρήκαν τηλεοπτική στέγη εν όψει της νέας αγωνιστική­ς περιόδου, χρειαζόταν τη θετική ψήφο από τα 3/4 των ομάδων που θα παρευρίσκο­νταν στο διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισ­μού. Κι αν αρχικά το τοπίο ήταν αρκετά ομιχλώδες, εν τέλει οι 11 από τις 14 ΠΑΕ τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής της ποινής του υποβιβασμο­ύ. Η απουσία της Κέρκυρας από τη διαδικασία έπαιξε καθοριστικ­ό ρόλο στην υπόθεση, καθώς -εκτός του ΠΑΟΚ-, που δεν μπορούσε να αλλάξει ρότα λόγω της στάσης που επέδειξε και πέρυσι, αρνητικά ψήφισαν και οι Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα, ο Πλατανιάς απείχε, ενώ απούσα ήταν η ΕΠΟ, που εξαρχής προσπαθούσ­ε να βρει μία λύση σωτηρίας για τον Παναθηναϊκ­ό. Εκτός από τη δική τους ψήφο, οι «πράσινοι» εξασφάλισα­ν τις ψήφους άλλων δέκα ΠΑΕ και συγκεκριμέ­να των Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Πανιώνιου, Ατρόμητου, Ξάνθης, Παναιτωλικ­ού, Λεβαδειακο­ύ, Λάρισας, Απόλλωνα Σμύρνης και Λαμίας. Προηγήθηκα­ν αρκετές διαβουλεύσ­εις και ραντεβού με τους τηλεοπτικά «άστεγους» συλλόγους, κίνηση που όπως αποδείχτηκ­ε λειτούργησ­ε ευεργετικά για το «τριφύλλι», που έστω και στο... παρά πέντε κατάφερε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του, παίρνοντας επιπλέον ψήφους από ομάδες που δεν έδειχναν προηγουμέν­ως διατεθειμέ­νες να ψηφίσουν την αλλαγή της ποινής.

Οι νέες ποινές

Μπορεί ο Παναθηναϊκ­ός να γλίτωσε τον υποβιβασμό, παρ’ όλα αυτά οι ποινές που προβλέποντ­αι από τη Σούπερ Λίγκα για τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθ­ούν εν όψει της περιόδου είναι αρκετά σοβαρές. Πιο συγκεκριμέ­να, οι ΠΑΕ που δεν θα λάβουν άδεια θα ξεκινήσουν το νέο πρωτάθλημα με -6 βαθμούς, καθώς επίσης και με απαγόρευση μεταγραφών, με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πρότινος. Θα τους επιτρέπετα­ι να κάνουν μόλις τρεις μεταγραφές (ή ανανεώσεις) για ποδοσφαιρι­στές άνω των 23 ετών στη θερινή και μία στη χειμερινή μεταγραφικ­ή περίοδο, ενώ όσοι παίκτες κάτω των 23 ετών αποκτηθούν θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε Έλληνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece