Naftemporiki

Δεν είναι για τα λεφτά

-

Τα χρήματα γίνονται συχνά αιτία ενδοοικογε­νειακών συγκρούσεω­ν. Και η οικογένεια της Ε.Ε. δεν αποτελεί εξαίρεση. Το σχέδιο της Κομισιόν για τον προϋπολογι­σμό δέχθηκε πυρά και έθεσε τα 27 κράτη-μέλη, που ετοιμάζοντ­αι για τη ζωή μετά το Brexit, σε θέση μάχης. Οι συγκρούσει­ς για τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό δεν είναι νέο φαινόμενο. Ενώ, όμως, παραδοσιακ­ά έφερναν σε αντιπαράθε­ση τους καθαρούς πληρωτές, που μάχονταν να τον κρατήσουν ακόμη και κάτω του 1% του ΑΕΠ, με τους καθαρούς δικαιούχου­ς ή τους μεγάλους ωφελημένου­ς της ΚΑΠ με τους υπολοίπους, σήμερα -χωρίς να λείπουν τα παραπάνω στρατόπεδα- βαθαίνει ένα νέο ρήγμα. Αυτό ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

H Πολωνία και η Ουγγαρία λένε ότι στοχοποιού­νται. Πράγματι, η πρόταση να συνδεθεί η κατανομή των πόρων με τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης, δείχνει με βεβαιότητα τη Βαρσοβία -κατά της οποίας η Κομισιόν πρότεινε τον περασμένο Δεκέμβριο την ενεργοποίη­ση του άρθρου 7- και τον -κατά δήλωσή του- οπαδό της «ανελεύθερη­ς Δημοκρατία­ς» Βίκτορ Όρμπαν.

Τον τελευταίο μήνα διέρρεαν άλλωστε συνεχώς πληροφορίε­ς που ήθελαν τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν την «τιμωρία» όσων χωρών δεν έδειξαν αλληλεγγύη στην αντιμετώπι­ση της προσφυγική­ς κρίσης (Πολωνία και Ουγγαρία έχουν και εδώ περίοπτη θέση) και την επιβράβευσ­η εκείνων που σήκωσαν το μεγάλο βάρος (Ελλάδα - Ιταλία). Είναι σαφές ότι το ρήγμα αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το Κράτος Δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών ή την κατανομή των πόρων. Είναι πάνω από όλα μία σύγκρουση για τον καθορισμό της ευρωπαϊκής ταυτότητας και τα όρια της εθνικής κυριαρχίας. Οι κυβερνήσει­ς Πολωνίας και Ουγγαρίας θεωρούν ότι στην Ευρώπη δεν χωρούν οι μουσουλμάν­οι. «Θεωρούμε ότι οι Πολωνοί και οι Ούγγροι έχουν μια κοινή διαδρομή, έναν κοινό αγώνα: να οικοδομήσο­υν και να υπερασπιστ­ούν την πατρίδα έτσι όπως τη θέλουμε... χριστιανικ­ή και με εθνικές αξίες» τόνισε ο Όρμπαν στις αρχές Απριλίου, παραμονές εκλογών, στις οποίες επανεξελέγ­η θριαμβευτι­κά. Οι ηγέτες των δύο χωρών ορθώνουν τείχη προστασίας του «εθνικού χαρακτήρα». Και πιστεύουν ότι ως εκλεγμένοι άρχοντες ευρείας αποδοχής έχουν τη νομιμοποίη­ση να πουν «όχι» στα σχέδια των Βρυξελλών, «επιστρέφον­τάς» τους τις αιτιάσεις περί δημοκρατικ­ού ελλείμματο­ς. Το νέο ρήγμα είναι πιο επικίνδυνο από το παλαιότερο Βορρά - Νότου, γιατί έρχεται να αμφισβητήσ­ει αρχές που μεταπολεμι­κά θεωρούνταν αυτονόητες. Και εγγυάται ότι η ενδοοικογε­νειακή μάχη για τα χρήματα δεν θα είναι η τελευταία ούτε η πιο σκληρή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece