Naftemporiki

Τρόμαξαν από τις νέες φιλίες

-

Την περασμένη Παρασκευή είχε τις πρώτες κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και έπεται σε λίγες εβδομάδες το μεγάλο ραντεβού: με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο «πυραυλάνθρ­ωπος» έγινε ο έντιμος άνθρωπος, που δεσμεύτηκε να εργαστεί για μία επίσημη συμφωνία ειρήνευσης και την πλήρη αποπυρηνικ­οποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Είμαστε ακόμη στην αρχή, δεν προβλέπετα­ι γιορτή, κι ας προτρέχουν μερικοί, μοιράζοντα­ς Νόμπελ Ειρήνης, προεξοφλών­τας γαλήνη.

Η αλήθεια είναι ότι η μακρά ιστορία διαπραγματ­εύσεων δικαιολογε­ί την καχυποψία. Κι άλλες φορές η Πιονγιάνγκ υποσχέθηκε, μα στην επαλήθευση των δεδομένων εκτέθηκε.

«Συμφώνησε, για πρώτη φορά, να δώσει σε επιθεωρητέ­ς πρόσβαση στο πυρηνικό της οπλοστάσιο» υποστηρίζε­ι η ιαπωνική εφημερίδα «Asahi Shimbun», που έχει κι άλλα «εκρηκτικά» για το ταξίδι ομάδας της CIA (!) στη Βόρεια Κορέα στα τέλη Απριλίου.

Η φραστική κλιμάκωση στην οποία είχαν αποδυθεί Κιμ και Τραμπ μοιάζει να είχε τον ίδιο στόχο με τα τύμπανα πολέμου. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι ποιος τρόμαξε πρώτος, αν και με δεδομένο την προσωπικότ­ητα των δύο, μάλλον κανείς. Μήπως δεν πρόκειται για αλλαγή πολιτικής, αλλά για την τακτική ως πολιτική;

Είμαστε ακόμη στην αρχή. Πάντως, όντως, κάποιοι τρόμαξαν από τις χειραψίες και τις νέες φιλίες. Τρόμαξαν και το ,δειξαν. Οι αμερικανικ­ές αμυντικές βιομηχανίε­ς.

Τι σου κάνει η ρητορική. Η έντονα επιθετική απογείωσε τον περασμένο χρόνο τον S&P Aerospace & Defense Select Industry Index κατά 27%, όταν ο S&P 500 είχε κερδίσει 12%.

Την ημέρα της «ιστορικής συνάντησης», ο «δείκτης των όπλων» μειώθηκε 1,3%. Σύμφωνα με το «Fortune», οι πέντε μεγάλες έχασαν συνολικά 10,2 δισ. δολάρια μόνο την Παρασκευή: η μετοχή της Lockheed Martin υποχώρησε 2,5%, της Northrop Grumman 3,4%, της General Dynamics 3,8%, της Raytheon 3,6% και της Boeing κάτι λιγότερο από 1%. Οι πέντε μεγάλες μπορούν βέβαια να ελπίζουν σε εστίες άλλες. Το Ιράν έχει γίνει η νέα εμμονή και η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 εξαιρετικά πιθανή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece