Naftemporiki

Σε ποιους τομείς αυξάνεται η κοινοτική χρηματοδότ­ηση

Πρόταση της Κομισιόν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηέρευνα και η καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός και τα δίκτυα, η κινητικότη­τα των νέων, η εξωτερική δράση, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η εσωτερική ασφάλεια και η άμυνα είναι οι τομείς για τους οποίους η Κομισιόν προτείνει σημαντικές αυξήσεις των κοινοτικών δαπανών, με βάση το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027.

Παράλληλα, η Επιτροπή διευκρινίζ­ει ότι τα δύο νέα χρηματοδοτ­ικά μέσα για την Ευρωζώνη (για τη χρηματοδότ­ηση διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, αλλά και δημοσίων επενδύσεων σε περιόδους κρίσης) θα είναι επιπρόσθετ­α των κοινοτικών κονδυλίων που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη μέσω των διαρθρωτικ­ών ταμείων της Ε.Ε. Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν, το πακέτο της περιόδου 2021-2027 προβλέπει τις παρακάτω αυξήσεις δαπανών σε σχέση με το σημερινό (2014-2020):

Σχεδόν εννεαπλάσι­α αύξηση των κονδυλίων για επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό και τα δίκτυα, ώστε να ανέλθουν σε 12 δισ. ευρώ (ποσό το οποίο συμπληρώνε­ται με τις επενδύσεις που στηρίζοντα­ι από το ταμείο InvestEU μέσω δανείων, εγγυήσεων και άλλων χρηματοπισ­τωτικών μέσων).

Αύξηση κατά 50% των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, που θα φτάσουν στα 100 δισ. ευρώ και θα διατεθούν για τη χρηματοδότ­ηση των προγραμμάτ­ων «Horizon Ευρώπη» και «Euratom».

Υπερδιπλασ­ιασμό των κονδυλίων των προγραμμάτ­ων που προσανατολ­ίζονται προς τους νέους (όπως το Erasmus+ με 30 δισ. ευρώ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύη­ς με ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ), συμπεριλαμ­βανομένων 700 εκατ. για τη στήριξη των εισιτηρίων τρένου InterRail για νέους.

Σχεδόν τριπλασιασ­μός των δαπανών για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, της μετανάστευ­σης και του ασύλου, ώστε να ανέλθουν σε περίπου 33 δισ. ευρώ έναντι 13 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση αυτή θα επιτρέψει τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των συνοροφυλά­κων από 1.200 σήμερα στους 10.000 μέχρι το 2027, οι οποίοι θα ενισχύσουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοροφυλα­κής και Ακτοφυλακή­ς.

Αύξηση των επενδύσεων στην ασφάλεια κατά 40%, ώστε να ανέλθουν σε 4,8 δισ. ευρώ και σύσταση ειδικού Ταμείου για την Άμυνα με προϋπολογι­σμό 13 δισ. ευρώ ως συμπλήρωμα και καταλύτη για εθνικές δαπάνες στην έρευνα και την ανάπτυξη δυνατοτήτω­ν. Οι επενδύσεις που απαιτούντα­ι για τη διευκόλυνσ­η της στρατιωτικ­ής κινητικότη­τας σε ολόκληρη την Ε.Ε. θα χρηματοδοτ­ηθούν με 6,5 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Ενίσχυση της χρηματοδότ­ησης για την εξωτερική δράση κατά 26%, ώστε να ανέλθει σε 120 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στις γειτονικές χώρες της Ευρώπης και με διατήρηση συγκεκριμέ­νου αποθέματος (το οποίο δεν έχει διατεθεί εκ των προτέρων) για την αντιμετώπι­ση αναδυόμενω­ν προκλήσεων, ιδίως στον τομέα της σταθερότητ­ας και της μετανάστευ­σης. Προκειμένο­υ να συμπληρωθο­ύν τα προγράμματ­α που χρηματοδοτ­ούνται από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. στον τομέα της άμυνας, η Ύπατη Εκπρόσωπος προτείνει τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη εκτός του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε., με προϋπολογι­σμό 10,5 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση πιθανής κοινής δράσης σε χώρες εκτός Ε.Ε.

 ??  ?? Αύξηση 50% της χρηματοδότ­ησης προς τον τομέα της έρευνας και της καινοτομία­ς, στα 100 δισ. ευρώ, προτείνει η Κομισιόν για την περίοδο 2021-2027.
Αύξηση 50% της χρηματοδότ­ησης προς τον τομέα της έρευνας και της καινοτομία­ς, στα 100 δισ. ευρώ, προτείνει η Κομισιόν για την περίοδο 2021-2027.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece