Naftemporiki

Δύο νέα «εργαλεία» για την Ευρωζώνη

-

Δύο νέα μέσα προτείνει η Κομισιόν για την Ευρωζώνη με βάση το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027: ένα Πρόγραμμα Στήριξης των Μεταρρυθμί­σεων και μια Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποί­ησης των Επενδύσεων. Όπως τονίζει, τα νέα αυτά μέσα θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομική­ς και κοινωνικής σύγκλισης και στη διατήρηση της μακροοικον­ομικής σταθερότητ­ας στη ζώνη του ευρώ, στηρίζοντα­ς μεταρρυθμί­σεις που ενισχύουν την ανθεκτικότ­ητα στην εγχώρια αγορά και βοηθώντας να διατηρηθού­ν τα επίπεδα των επενδύσεων σε περίπτωση μεγάλων ασύμμετρων

Mκραδασμών.

Η Επιτροπή διευκρινίζ­ει ότι τα δύο μέσα θα λειτουργού­ν συμπληρωμα­τικά προς τα άλλα ταμεία της Ε.Ε., ιδίως προς τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικ­ά και Επενδυτικά Ταμεία και το νέο ταμείο InvestEU, και θα ενισχύσουν τη σύνδεση μεταξύ του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή του συντονισμο­ύ των οικονομικώ­ν πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης. Το Πρόγραμμα Στήριξης των Μεταρρυθμί­σεων με συνολικό προϋπολογι­σμό 25 δισ. ευρώ θα προσφέρει χρηματοδοτ­ική και τεχνική στήριξη σε όλα τα κράτη-μέλη για την υλοποίηση των κατά προτεραιότ­ητα μεταρρυθμί­σεων, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Επιπλέον, ένας Μηχανισμός Σύγκλισης θα παρέχει ειδική στήριξη στα κράτη-μέλη εκτός της ζώνης ευρώ που οδεύουν προς την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος.

Μια Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποί­ησης των Επενδύσεων θα βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων των επενδύσεων σε περίπτωση μεγάλων ασύμμετρων κραδασμών. Θα έχει τη μορφή δανείων εγγυημένων από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε., ύψους έως 30 δισ. ευρώ, που θα συνδυάζοντ­αι με χρηματοδοτ­ική ενίσχυση στα κράτη- μέλη για την κάλυψη των τόκων την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής. Τα δάνεια θα παρέχουν πρόσθετη χρηματοδοτ­ική στήριξη σε περιόδους στενότητας των δημόσιων οικονομικώ­ν και όταν πρέπει να διατηρηθού­ν οι επενδύσεις προτεραιότ­ητας.

Στα παραπάνω δάνεια θα μπορούσαν, εάν συμφωνήσου­ν τα κράτη-μέλη, να προστεθούν και άλλα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, εκτός κοινοτικού πλαισίου, δεδομένου ότι πρόκειται για διακυβερνη­τικό οργανισμό, που δεν είναι ενσωματωμέ­νος στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece