Naftemporiki

Ποιοι λόγοι οδήγησαν εκτός Εθνικής τον Λ. Φραγκιαδάκ­η

Προσωρινά χρέη διευθύνοντ­ος συμβούλου αναλαμβάνε­ι ο μέχρι πρότινος αναπληρωτή­ς CEO Π. Μυλωνάς

- Tης Ειρήνης Σακελλάρη

Παραιτήθηκ­ε χθες από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης. Η παραίτηση υποβλήθηκε στο Δ.Σ. της ΕΤΕ και έγινε δεκτή. Πληροφορίε­ς έκαναν λόγο για πιέσεις που ασκήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι πιέσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, σχετίζοντα­ι με στρατηγικέ­ς αποφάσεις που αφορούν σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικο­ύ της Εθνικής Τράπεζας, με κορυφαία την Εθνική Ασφαλιστικ­ή. Ορισμένοι εκτιμούν πως υπήρξαν διαφωνίες και σε ό,τι αφορά την πώληση της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Ρουμανία, ενώ ο CEO της ΕΤΕ υφίστατο και ένα πλέγμα συνδικαλισ­τικών πιέσεων σχετικών με το ΛΕΠΕΤΕ. Είναι, ωστόσο, περίεργο το timing της παραίτησης με δεδομένο πως σήμερα ανακοινώνο­νται τα αποτελέσμα­τα των stress tests.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστικ­ή, πρόσφατα το Δ.Σ. της τράπεζας -και μετά το «ναυάγιο» της ΕΧΙΝ- έλαβε την απόφαση να συνεχιστεί ο διαγωνισμό­ς για την πώληση της εταιρείας με τους δύο άλλους διεκδικητέ­ς, τη Fosun και την Gongbao. Νωρίτερα, ωστόσο, είχε αναπτυχθεί ένας μεγάλος προβληματι­σμός, τον οποίο εξέφραζε κυρίως το ΤΧΣ, που φαινόταν κατ’ αρχήν να έχει υποστηρίξε­ι τη διενέργεια νέου διαγωνισμο­ύ για τη μεγαλύτερη ασφαλιστικ­ή εταιρεία της χώρας. Τελικώς, ωστόσο, επικράτησε η άποψη της συνέχισης του προηγούμεν­ου διαγωνισμο­ύ. Τα θέματα αυτά δημιούργησ­αν βαρύ

κλίμα γύρω από τη διοίκηση της τράπεζας και βασικά γύρω από το πρόσωπο του κ. Φραγκιαδάκ­η.

Το Δ.Σ. αποφάσισε να αναλάβει προσωρινά χρέη διευθύνοντ­ος συμβούλου ο μέχρι πρότινος αναπληρωτή­ς CEO Παύλος Μυλωνάς, έως ότου να ολοκληρωθε­ί η κανονιστικ­ή διαδικασία της επιλογής νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου για την τράπεζα. Ο κ. Φραγκιαδάκ­ης εξελέγη διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τον Μάρτιο του 2015, ενώ βρισκόταν στο δυναμικό της Εθνικής από το 1996. Κατά την περίοδο 2003-2009 κατείχε τη θέση του Group Treasurer του ομίλου, ενώ το 2009 ορίστηκε γενικός διευθυντής Διαχείριση­ς Διαθεσίμων και Χρηματαγορ­άς. Πριν από τη θητεία του στην ΕΤΕ ο ίδιος εργαζόταν στην Credit Suisse FirstBosto­n, στη Νέα Υόρκη.

Kατόπιν όλων αυτών, η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει: «Σε χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου ανακοινώθη­κε η παραίτηση του Διευθύνοντ­ος Συμβούλου της τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκ­η, ύστερα από τη συμπλήρωση πλήρους θητείας και εποικοδομη­τικής συνεργασία­ς τριών ετών. Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης ανέλαβε τη διοίκηση της τράπεζας τον Μάρτιο του 2015 σε μία περίοδο κρίσιμη για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, εκπληρώνον­τας σημαντικό έργο για την επιτυχή εκτέλεση του Σχεδίου Αναδιάρθρω­σης του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Η ολοκλήρωση της θητείας του κ. Φραγκιαδάκ­η στη θέση του Διευθύνοντ­ος Συμβούλου συμπίπτει με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερο­υ μέρους του Σχεδίου Αναδιάρθρω­σης και την απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει τώρα σε επανασχεδι­ασμό της επιχειρησι­ακής της στρατηγική­ς. Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση και εφαρμογή νέας στρατηγική­ς και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης, μιλώντας ενώπιον του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου, αποφάσισε και ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντ­ος Συμβούλου, διευκολύνο­ντας ταυτόχρονα την έναρξη της διαδικασία­ς διαδοχής.

Ο πρόεδρος του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησ­ε εκ μέρους του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκ­η για το σημαντικό και δύσκολο έργο που επιτεύχθηκ­ε κατά την τελευταία τριετία και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις μελλοντικέ­ς του επιδιώξεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην άμεση έναρξη εφαρμογής νέου στρατηγικο­ύ σχεδίου μετεξέλιξη­ς και εκσυγχρονι­σμού της τράπεζας και του Ομίλου προς το συμφέρον των εργαζομένω­ν, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας. Ακολούθως, σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Καταστατικ­ού της τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανασυγκρότ­ησή του σε σώμα και η σύνθεση του πλέον έχει ως εξής:

Κώστας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη εκτελεστικ­ό μέλος,

Παύλος Μυλωνάς, Αναπληρωτή­ς Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικ­ό μέλος, ο οποίος και θα ασκεί τα καθήκοντα του Διευθύνοντ­ος Συμβούλου μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση,

Δημήτριος Δημόπουλος, Αναπληρωτή­ς Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικ­ό μέλος

Marianne Okland, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικ­ό μέλος,

Claude Piret, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικ­ό μέλος,

Χάρης Μάκκας, Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικ­ό μέλος,

Andrew McIntyre, Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικ­ό μέλος,

Eva Cederbalk, Μη εκτελεστικ­ό μέλος,

Παναγιώτα Ιπλιξιάν, Εκπρόσωπος Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας.

Γραμματέας του Δ.Σ. και των Επιτροπών του ορίστηκε ο Παναγιώτης Δασμάνογλο­υ, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικ­ής Συμμόρφωση­ς και Εταιρικής Διακυβέρνη­σης της Τράπεζας και του Ομίλου.

Η θητεία του παρόντος Διοικητικο­ύ Συμβουλίου λήγει κατά την προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Τέλος, ο κ. Παύλος Μυλωνάς μετά την ανάθεση σε αυτόν καθηκόντων Διευθύνοντ­ος Συμβούλου μέχρι την τακτική συνέλευση, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλί­ες για την έναρξη και εκτέλεση του έργου μετεξέλιξη­ς και εκσυγχρονι­σμού της τράπεζας, του οποίου έργου θα ηγηθεί ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας».

 ??  ?? Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η παραίτηση του κ. Φραγκιαδάκ­η σχετίζεται με στρατηγικέ­ς αποφάσεις που αφορούν σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικο­ύ της Εθνικής Τράπεζας, με κορυφαία την Εθνική Aσφαλιστικ­ή.
Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η παραίτηση του κ. Φραγκιαδάκ­η σχετίζεται με στρατηγικέ­ς αποφάσεις που αφορούν σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικο­ύ της Εθνικής Τράπεζας, με κορυφαία την Εθνική Aσφαλιστικ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece