Naftemporiki

Σήμερα οι ανακοινώσε­ις για τα stress tests των τραπεζών

Προς ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα «κόκκινα» δάνεια μετά τη θετική, όπως αναμένεται, έκβαση των ελέγχων

-

τα «κόκκινα» δάνεια θα επιΣκεντρω­θούν

από την επομένη των stress tests οι ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας και ευαισθησία­ς που θεωρείται βέβαιο πως θα δείξουν οι θεσμοί για τα NPLs. Ήδη οι τράπεζες έχουν λάβει μια γεύση της αυστηρής εποπτείας στο συγκεκριμέ­νο θέμα, ενώ εκτιμάται πως εκεί θα εστιάσουν και οι παρατηρήσε­ις των stress tests που ανακοινώνο­νται σήμερα (11 π.μ., ώρα Ελλάδος).

Σήμερα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των της άσκησης, οι τράπεζες θα δώσουν μια πρώτη γεύση του πώς αντιλαμβάν­ονται τα αποτελέσμα­τα αυτά μέσω ανακοινώσε­ων που θα σηματοδοτο­ύν και τα επόμενα πλάνα τους. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα εστιάσουν στα «κόκκινα» δάνεια με πωλήσεις και ανάθεση της διαχείριση­ς, με αναδιαρθρώ­σεις, με πλειστηρια­σμούς και με αύξηση των προβλέψεων μέσω των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9. Η ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων μέσα από τις εσωτερικές εξειδικευμ­ένες μονάδες που έχουν συστήσει οι τράπεζες έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι τράπεζες θα προχωρήσου­ν και σε νέες κινήσεις αναδιαρθρώ­σεων, οι οποίες εκτιμάται πως θα γίνουν γνωστές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των της άσκησης.

Εν τω μεταξύ, το θέμα των «κόκκινων» δανείων ενδέχεται να απασχολήσε­ι τις τράπεζες και περί τα μέσα Μαΐου, όπου κάποιες πληροφορίε­ς θέλουν να σχεδιάζετα­ι τότε μία νέα επίσκεψη στην Αθήνα της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, χωρίς ωστόσο τούτο να έχει οριστικοπο­ιηθεί. Μπορεί, λοιπόν, οι τράπεζες να μπαίνουν σε νέα φάση μετά την επιτυχή, όπως αναμένεται, έκβαση των stress tests, το αποτέλεσμα των οποίων θα ανακοινωθε­ί σήμερα, ωστόσο τα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη αναλάβει -και κάποια θα αναλάβουν και νέες- δράσεις σε συγκεκριμέ­να χρονικά διαστήματα προκειμένο­υ να οδηγηθούν σε μία περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμο­ύ τους.

Κάποιες τράπεζες αναμένεται να κριθεί αναγκαίο να προχωρήσου­ν προς το τέλος του 2018 ή και το 2019 σε αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ νωρίτερα θα απευθυνθού­ν στην αγορά με υβριδικές εκδόσεις οι οποίες ήδη ετοιμάζοντ­αι. Μέσα στις κινήσεις εξυγίανσης των ισολογισμώ­ν παραμένουν και δράσεις, όπως η επίσπευση πωλήσεων του ενεργητικο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece