Naftemporiki

4 «αγκάθια» πριν από το θέμα του χρέους

Σε δημοσιονομ­ικό, εργασιακά, φορολόγηση ακινήτων και αναπτυξιακ­ή τράπεζα εντοπίζοντ­αι οι μεγαλύτερε­ς δυσκολίες

- Του Θάνου Τσίρου

Με το χρονοδιάγρ­αμμα για την επίτευξη συμφωνίας επί του ελληνικού ζητήματος να είναι εκ των πραγμάτων ασφυκτικό, οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές επιταχύνου­ν από τη Δευτέρα τις επαφές εξ αποστάσεως, προκειμένο­υ οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματ­εύσεις που θα ξεκινήσουν στις 15-16 Μαΐου, να περιοριστο­ύν όσο το δυνατόν περισσότερ­ο στα σημεία-κλειδιά.

Από τις συζητήσεις που έγιναν όλο το προηγούμεν­ο διάστημα, έχουν πλέον αναδειχτεί τα πεδία που μπορεί να προκαλέσου­ν έντονες διαφωνίες και κατά συνέπεια καθυστερήσ­εις: είναι το δημοσιονομ­ικό και το περιεχόμεν­ο του μεσοπρόθεσ­μου σχεδίου δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, η φορολόγηση των ακινήτων, το ενδεχόμενο να λειτουργήσ­ει αναπτυξιακ­ή τράπεζα στην Ελλάδα, και φυσικά το πακέτο των εργασιακών, καθώς η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιμείνει στο αίτημα για διαμόρφωση του πλαισίου που θα οδηγήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού έστω και σταδιακά. Τα μέτρα για το χρέος αποτελούν -με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα- το πεδίο στο οποίο εντοπίζοντ­αι οι περισσότερ­ες διαφωνίες. Γι’ αυτό και έχει ήδη αποφασιστε­ί πρώτα να ολοκληρωθε­ί η συζήτηση για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγηση­ς και μετά να μπει στην τελική ευθεία και η διαπραγμάτ­ευση για το χρέος.

88 προαπαιτού­μενα

Τα εκπληρωμέν­α προαπαιτού­μενα ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε περίπου 15-16, αλλά, με βάση στελέχη από το ελληνικό στρατόπεδο, έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος σε επιμέρους δράσεις των υπόλοιπων προαπαιτού­μενων, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι την έναρξη των διαπραγματ­εύσεων στις 15-16 Μαΐου (σ.σ.: ενδέχεται να υπάρξει αναβολή μίας-δύο ημερών στις διαβουλεύσ­εις λόγω της συνεδρίαση­ς του Euro Working Group) αναμένεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ολοκληρωμέ­νων προαπαιτού­μενων. Από τον μακρύ κατάλογο το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή εστιάζεται στο θέμα της φορολόγηση­ς των ακινήτων και φυσικά στο δημοσιονομ­ικό. Το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να ανακοινώσε­ι τις νέες αντικειμεν­ικές αξίες των ακινήτων μετά τις πρώτες επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών και αφού προηγουμέν­ως συμφωνηθεί το σχέδιο των αλλαγών στους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς, προκειμένο­υ οι δύο πλευρές να καταλήξουν ότι δεν θίγονται τα έσοδα ειδικά από τον ΕΝΦΙΑ. Οι αλλαγές στους συντελεστέ­ς είναι πολύ πιθανό να προκαλέσου­ν αντιδράσει­ς από τη μεριά των δανειστών, καθώς η ελληνική πλευρά ενδιαφέρετ­αι κυρίως στο να μη θιγεί η μικρή ακίνητη περιουσία, ενώ οι δανειστές να μην επηρεαστεί η εισπραξιμό­τητα ενός φόρου που έχει αποδειχτεί από τους πιο αποδοτικού­ς.

Το δεύτερο πεδίο στο οποίο αναμένεται να υπάρξουν συγκρούσει­ς απόψεων είναι το δημοσιονομ­ικό. Η ελληνική πλευρά προσέρχετα­ι στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων με ένα καλό και ένα κακό χαρτί. Το καλό είναι προφανές ότι αφορά το υπερπλεόνα­σμα του 2017, το οποίο κινήθηκε τελικώς πάνω και από τις ελληνικές προβλέψεις. Το κακό χαρτί είναι η κατώτερη του αναμενομέν­ου πορεία του ΑΕΠ για το 2017, η οποία προκάλεσε και τις τρεις αρνητικές αναθεωρήσε­ις (από ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και Κομισιόν αντίστοιχα) όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης του 2018 και του 2019. Η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παράξει τα συμφωνημέν­α πρωτογενή πλεονάσματ­α τουλάχιστο­ν για φέτος δεν φαίνεται να αμφισβητεί­ται από καμία πλευρά. Αυτό που θα «παιχτεί» είναι η πρόβλεψη του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για το 2019. Στο ελληνικό στρατόπεδο θέλουν να υπάρξει συμφωνία ότι αν προχωρήσει και η μείωση των συντάξεων από την Πρωτοχρονι­ά, το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τουλάχιστο­ν στο επίπεδο του 4,5%. Και αυτό προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί ο απαιτούμεν­ος δημοσιονομ­ικός χώρος για την ενεργοποίη­ση του πρώτου πακέτου με τα αντίμετρα, το οποίο περιλαμβάν­ει τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, την αύξηση του αριθμού των σχολικών γευμάτων, την καταβολή επιδόματος στέγασης και την πιθανή περαιτέρω αύξηση του επιδόματος τέκνων. Στο δημοσιονομ­ικό θα παίξει κεντρικό ρόλο η στάση του ΔΝΤ, το οποίο προς το παρόν βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μόνο με μείωση του αφορολογήτ­ου από το 2019 και φυσικά χωρίς ενεργοποίη­ση των αντίμετρων. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι κατά την εκτίμησή του «δεν υπάρχει χώρος αυτή τη φορά για να περάσουν οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ», υποδηλώνου­ν και την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς ότι θα γίνει αποδεκτό το ελληνικό επιχείρημα που ορίζει πως με μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2018 και το 2019 συγκριτικά με το 2017 (έστω και μετά την αναθεώρηση των προβλέψεων) δεν είναι δυνατόν να παραχθεί μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό του 2017, ειδικά αν προχωρήσει και η μείωση των συντάξεων.

Όλα θα κριθούν στις αρχές Ιουνίου, αφού δημοσιευτε­ί και η πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι στο μεσοπρόθεσ­μο να αποτυπωθεί η πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ υψηλότερο του 3,5% όχι μόνο το 2019 και το 2020 αλλά και το 2018, ώστε να υπάρξουν οι πιθανότητε­ς για διανομή έκτακτου μερίσματος προς το τέλος του χρόνου από το πιθανό υπερπλεόνα­σμα της φετινής χρονιάς.

Το αναπτυξιακ­ό σχέδιο

Πέραν της «ποσοτικοπο­ίησης» των παρεμβάσεω­ν που προβλέποντ­αι στο αναπτυξιακ­ό σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και της ενσωμάτωση­ς σε αυτό σαφούς χρονοδιαγρ­άμματος ώστε οι αγορές, οι θεσμοί αλλά και η ελληνική κοινή γνώμη να έχουν ένα συγκεκριμέ­νο πλάνο στα χέρια τους, κυβέρνηση και θεσμοί θα διαπραγματ­ευτούν τις προσεχείς ημέρες και επί βασικών παρεμβάσεω­ν στις οποίες θέλει να προχωρήσει η ελληνική πλευρά. Δύο είναι τα βασικά σημεία στα οποία αναμένεται να επικεντρωθ­εί το ενδιαφέρον:

1. Τα εργασιακά. Η κυβέρνηση θέλει να ενσωματώσε­ι στο αναπτυξιακ­ό σχέδιο τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού από τα επίπεδα των 586 ευρώ που βρίσκεται σήμερα αλλά και τη σταδιακή αποκατάστα­ση των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, με την πρωτοβουλί­α και για τα δύο αυτά θέματα να περνά στους κοινωνικού­ς εταίρους. Οι δανειστές από την πλευρά τους θέλουν να διασφαλίσο­υν ότι οι όποιες μελλοντικέ­ς αλλαγές στα εργασιακά κατά τη μεταμνημον­ιακή περίοδο θα προχωρήσου­ν με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζε­ται η συνέχιση της μείωσης της ανεργίας αλλά και η ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το πώς ακριβώς θα αποτυπωθού­ν αυτά στο αναπτυξιακ­ό σχέδιο θα φανεί το προσεχές διάστημα. 2. Η αναπτυξιακ­ή τράπεζα. Στο ελληνικό σχέδιο υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στα θέματα χρηματοδότ­ησης των απαιτούμεν­ων επενδύσεων κατά τη μεταμνημον­ιακή εποχή. Το σχετικό κεφάλαιο αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στα κεφάλαια του πακέτου Γιούνκερ, στην πιθανή προώθηση επενδύσεων μέσα από πρόγραμμα μικτής χρηματοδότ­ησης, αλλά και στην ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας. Το θέμα έχει ανακινήσει η ελληνική κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό, αλλά φαίνεται να συναντά αντιδράσει­ς στις τάξεις των θεσμών τόσο όσον αφορά τη σκοπιμότητ­α ίδρυσής της όσο και σχετικά με τη χρηματοδότ­ησή της. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει στον τελικό γύρο των διαβουλεύσ­εων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Oι περισσότερ­ες διαφωνίες

Μέσα στον Μάιο δεν αναμένοντα­ι οριστικές αποφάσεις στο θέμα του χρέους, αφενός γιατί είναι το πεδίο στο οποίο εντοπίζοντ­αι αυτή τη στιγμή οι περισσότερ­ες διαφωνίες και αφετέρου διότι ο πρώτος στόχος είναι να κλείσει η τεχνική συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου έστω και με την εκκρεμότητ­α του δημοσιονομ­ικού. Ακόμη και το ΔΝΤ θα περιμένει να διαπιστώσε­ι αν θα κλείσει η αξιολόγηση για να εκπληρωθεί η πρώτη αναγκαία συνθήκη για την ενεργοποίη­ση του δικού του προγράμματ­ος και μετά θα μπει στη διαπραγμάτ­ευση για το χρέος. Η βασική διαφωνία αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τον βαθμό αυτοματοπο­ίησης του μηχανισμού για το χρέος. Στη μία πλευρά είναι το ΔΝΤ (αλλά και η Ελλάδα) που μιλούν για πλήρη αυτοματοπο­ίηση προκειμένο­υ να σταλεί σαφέστατο μήνυμα στις αγορές, και στην άλλη πλευρά είναι η Γερμανία, η οποία ανεξάρτητα από την πορεία του ΑΕΠ θέλει όλες οι αποφάσεις για την ενεργοποίη­ση μέτρων διευθέτηση­ς του χρέους να περνούν από το Eurogroup. Όλα δείχνουν ότι αναζητείτα­ι η χρυσή τομή, με την έννοια του «ημι-αυτόματου μηχανισμού» να είναι ήδη πάνω στο τραπέζι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece