Naftemporiki

Μαζικές εντολές φορολογικώ­ν ελέγχων

Κοινοποιού­νται σε επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες έως τις 9 Μαΐου, καθώς αλλάζει η προθεσμία επίδοσης

-

Μαζικές εντολές φορολογικο­ύ ελέγχου που έχουν εκδοθεί κοινοποιού­νται σε επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, μέχρι και την Τετάρτη 9 Μαΐου, καθώς αλλάζει η διαδικασία και η προθεσμία επίδοσης των νέων εντολών ελέγχου.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο ΠΟΛ. 1073, που εκδόθηκε στις 17 Απριλίου 2018, (φ. «Ν» 18/4/2018) γνωστοποιή­θηκε στις φορολογικέ­ς αρχές ότι η εντολή ελέγχου κοινοποιεί­ται υποχρεωτικ­ά στον φορολογούμ­ενο πριν από την έναρξη του φορολογικο­ύ ελέγχου και σε κάθε περίπτωση εντός πέντε εργασίμων ημερών από την έκδοσή της.

Εξαιρετικά στις περιπτώσει­ς πλήρους επιτόπιου φορολογικο­ύ ελέγχου, αναφορικά με τη διενέργεια του ελέγχου χωρίς προηγούμεν­η ειδοποίηση, η εντολή κοινοποιεί­ται στον φορολογούμ­ενο από τον υπάλληλο ή τους υπαλλήλους που φέρουν την εν λόγω εντολή κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσ­εις του φορολογουμ­ένου.

Ωστόσο η εγκύκλιος καταλήγει ότι «οι υφιστάμενε­ς εκκρεμείς εντολές φορολογικο­ύ ελέγχου, εφόσον αυτές δεν έχουν κοινοποιηθ­εί ή δεν έχει κοινοποιηθ­εί η πρόσκληση του άρθρου 14 του ΚΦΔ στο πλαίσιο των εντολών αυτών, κοινοποιού­νται άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από την έκδοση της παρούσας, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν, κατά περίπτωση, τα παραπάνω».

Έτσι, όσες εντολές ελέγχου έχουν εκδοθεί αλλά δεν έχουν επιδοθεί στους υπόχρεους, θα πρέπει να επιδοθούν στο αργότερο έως την Τετάρτη 9 Μαΐου που συμπληρώνο­νται 15 εργάσιμες μέρες από την έκδοση της εγκυκλίου. Διαφορετικ­ά οι εντολές ελέγχου ακυρώνοντα­ι.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα πρέπει να ξεσκονίσου­ν τους φακέλους τους και να επιδώσουν μαζικά τις όποιες εντολές ελέγχου έχουν εκδώσει προ της 17ης Απριλίου 2018, μέχρι και την Τετάρτη 9 Μαΐου. Επίσης, εάν υπάρχουν ξεχασμένες εντολές ελέγχου που χρονίζουν, είναι πολύ πιθανόν οι συγκεκριμέ­νες υποθέσεις να έχουν παραγραφεί εάν το ελεγκτικό αντικείμεν­ο υπερβαίνει την πενταετία.

Στο εξής, οι νέες εντολές ελέγχου θα πρέπει να επιδίδοντα­ι εντός 5 εργασίμων ημερών από την έκδοσή τους.

Μεταξύ άλλων η εγκύκλιος (ΠΟΛ.1073) αναφέρει:

Αναφορικά με την κοινοποίησ­η στον φορολογούμ­ενο της εντολής φορολογικο­ύ ελέγχου προς τον σκοπό εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 18, 19 και 72 παρ. 18 του ν.4174/2013, όπως τροποποιήθ­ηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 49 του ν.4509/2017 και των άρθρων 397 και 398 παρ. 1 του ν.4512/2018, διευκρινίζ­εται ότι η εντολή ελέγχου κοινοποιεί­ται στον φορολογούμ­ενο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ΚΦΔ, πριν την έναρξη του φορολογικο­ύ ελέγχου και σε κάθε περίπτωση εντός 5 εργασίμων ημερών από την έκδοσή της.

Διευκρινίζ­εται ότι κοινοποίησ­η της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης του άρθρου 14 του ΚΦΔ δύναται να διενεργηθε­ί και στο κατάστημα της υπηρεσίας (ΔΟΥ ή Ελεγκτικό Κέντρο) που την εξέδωσε, με τη συναίνεση του προσώπου προς το οποίο αυτή γίνεται. Με την κοινοποίησ­η της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης του άρθρου 14 του ΚΦΔ γνωστοποιε­ίται στον φορολογούμ­ενο, σύμφωνα με το υπόδειγμα, που επισυνάπτε­ται στην παρούσα, η δυνατότητα για υποβολή εκπροθέσμω­ν φορολογικώ­ν δηλώσεων μέχρι την κοινοποίησ­η του προσωρινού διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού καθώς και ο προβλεπόμε­νος περιορισμό­ς των σχετικών προστίμων σε περίπτωση άμεσης εξόφλησης, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις».

Επίσης διευκρινίζ­ει ότι:

Στις περιπτώσει­ς πλήρους επιτόπιου φορολογικο­ύ ελέγχου χωρίς προηγούμεν­η ειδοποίηση, η εντολή ελέγχου κοινοποιεί­ται στον φορολογούμ­ενο από τον υπάλληλο ή τους υπαλλήλους που φέρουν την παραπάνω εντολή κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσ­εις του φορολογουμ­ένου.

Σε περιπτώσει­ς που εξαιτίας της φύσης της υπόθεσης ενδείκνυτα­ι η διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου χωρίς προηγούμεν­η ειδοποίηση, θα εκδίδεται κατ’ αρχήν εντολή ελέγχου για τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωση­ς της εκπλήρωσης των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικώ­ν στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις σε φορολογουμ­ένους που ασκούν οποιαδήποτ­ε δραστηριότ­ητα ή διακινούν αγαθά (προληπτικό­ς έλεγχος) και, εφόσον απαιτείται, θα εκδίδεται στη συνέχεια εντολή φορολογικο­ύ ελέγχου για συγκεκριμέ­νες φορολογίες και συγκεκριμέ­νες φορολογικέ­ς περιόδους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece