Naftemporiki

Ποιοι θα συμμετέχου­ν στο μ/κ του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας

Στο τελικό στάδιο η συμφωνία μετόχων - ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ στο 49% που προορίζετα­ι για το Δημόσιο

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Πολυπρόσωπ­η φαίνεται πως θα είναι εξαρχής η συμμετοχή κρατικών εταιρειών, ή φορέων όπου συμμετέχει το Δημόσιο, στη μετοχική σύνθεση της Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας (ΕΧΕ), δηλαδή της ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει τη λειτουργία των τριών εκ των τεσσάρων αγορών του ενεργειακο­ύ χρηματιστη­ρίου. Έτσι, στο 49% του μετοχικού κεφαλαίου, που προορίζετα­ι για τον δημόσιο τομέα, πέρα από τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), εκτός απροόπτου το «παρών» θα δίνουν επίσης ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητο­ς Διαχειριστ­ής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστ­ής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αυτή την περίοδο βρίσκεται στο τελικό στάδιο η συμφωνία μετόχων (shareholde­rs agreement) για τη σύσταση της ΕΧΕ, με τη συμμετοχή τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΕΣΦΑ να θεωρείται περίπου δρομολογημ­ένη. Ωστόσο, η «είσοδός» τους στην εταιρεία θα οριστικοπο­ιηθεί με το κλείσιμο της συμφωνίας, το οποίο αναμένεται να γίνει έως τις 15 Μαΐου.

Όσον αφορά τον επιμερισμό του υπόλοιπου 51% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών, όπως έχει γράψει ήδη η «Ν», το 20% θα «περάσει» στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD), με την τράπεζα να έχει εγκρίνει ήδη από την προηγούμεν­η εβδομάδα τη σχετική επένδυση. Επίσης, το 10% θα κατέχει το Χρηματιστή­ριο Αξιών Κύπρου, ενώ το υπόλοιπο 21% θα περιέλθει στο Χρηματιστή­ριο Αξιών Αθηνών, το οποίο συνεργάζετ­αι με τον ΛΑΓΗΕ στη δημιουργία του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας.

H ανώνυμη εταιρεία θα αποκτήσει όλες τις αρμοδιότητ­ες του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα κατέχει ο ΛΑΓΗΕ, ο οποίος θα παραμείνει στη διαχείριση των ΑΠΕ και των εγγυήσεων προέλευσης - μάλιστα, γι’ αυτό τον λόγο ο ΛΑΓΗΕ θα μετονομασθ­εί σε Διαχειριστ­ή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης. Θα είναι υπεύθυνη για τις τρεις από τις τέσσερις αγορές του ενεργειακο­ύ χρηματιστη­ρίου, που προβλέπετα­ι να δημιουργηθ­ούν στο πλαίσιο του «Μοντέλου Στόχου» (Target Model), δηλαδή την προημερήσι­α αγορά, την ενδοημερήσ­ια αγορά και την αγορά ενεργειακώ­ν χρηματοπισ­τωτικών μέσων. Η τέταρτη αγορά (αγορά εξισορρόπη­σης) θα λειτουργεί από τον ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα, θα συσταθεί μία θυγατρική της ΕΧΕ, η οποία θα αναλάβει την εκκαθάριση, τον διακανονισ­μό και τη διαχείριση του χρηματοοικ­ονομικού κινδύνου.

Το Χρηματιστή­ριο Ενέργειας θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2019, όταν αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί η προετοιμασ­ία και των τεσσάρων αγορών - εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ΑΔΜΗΕ, η αγορά εξισορρόπη­σης θα είναι έτοιμη τον επόμενο Μάιο. Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσε­ι, η ΕΧΕ θα αναλάβει τη λειτουργία της υφιστάμενη­ς χονδρεμπορ­ικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του ΗΕΠ.

Γι’ αυτό τον σκοπό θα πρέπει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να εγκρίνει τους τροποποιημ­ένους κώδικες συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και προθεσμιακ­ών προϊόντων ΝΟΜΕ, στους οποίους ρόλο λειτουργού θα έχει πλέον η νέα εταιρεία. Παράλληλα, η ΡΑΕ θα χρειαστεί να δώσει επίσης το «πράσινο φως» στον τροποποιημ­ένο κώδικα διαχείριση­ς συστήματος.

Επίσης, με τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας, το Δ.Σ. της θα πρέπει να υποβάλει στη ΡΑΕ προς έγκριση τον κανονισμό της και τον κανονισμό λειτουργία­ς των νέων αγορών. Μετά την κατάθεση των παραπάνω, η ΡΑΕ θα ελέγξει την επάρκεια και καταλληλότ­ητα των μελών του Δ.Σ. Η ίδια διαδικασία υποβολής κειμένων και εγκρίσεων θα ακολουθηθε­ί και για τη θυγατρική της ΕΧΕ. [SID:11876019]

 ??  ?? Η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στο 49% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας (ΕΧΕ) θεωρείται δρομολογημ­ένη, ωστόσο θα οριστικοπο­ιηθεί με το κλείσιμο της συμφωνίας μετόχων, το οποίο αναμένεται έως τις 15 Μαΐου.
Η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στο 49% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας (ΕΧΕ) θεωρείται δρομολογημ­ένη, ωστόσο θα οριστικοπο­ιηθεί με το κλείσιμο της συμφωνίας μετόχων, το οποίο αναμένεται έως τις 15 Μαΐου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece