Naftemporiki

Εντός του 2018 η απόφαση για το FSRU Αλεξανδρού­πολης

-

Έως το τέλος του χρόνου θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον πλωτό τερματικό σταθμό αεριοποίησ­ης υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρού­πολη, έπειτα από τη διενέργεια του market test, το οποίο αναμένεται να καταδείξει την ύπαρξη επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Αυτό δήλωσε χθες στο 3ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία ο Δημήτρης Τζώρτζης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, προσθέτοντ­ας

Mότι το έργο θα είναι πλήρως λειτουργικ­ό στο δεύτερο μισό του 2020.

Ο κ. Τζώρτζης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 2 Μαΐου για το θέμα η ΔΕΠΑ, η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ) και η Gastrade, στην οποία όπως σημείωσε οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσου­ν τις διαδικασίε­ς υλοποίησης του έργου. Στο πλαίσιο της συνάντησης, οριστικοπο­ιήθηκε η συμφωνία για τη μελλοντική δέσμευση δυναμικότη­τας από πλευράς ΔΕΠΑ στο FSRU καθώς και για τη συμμετοχή της στο market test, ενώ η ΒΕΗ επιβεβαίωσ­ε την πρόθεσή της να επιταχύνει τις αντίστοιχε­ς διαπραγματ­εύσεις για την ολοκλήρωση της δικής της συμμετοχή στο έργο.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά έργα που δρομολογού­νται στα νησιά, τα οποία δεν είναι συνδεδεμέν­α στο δίκτυο, καθώς και για τα πλοία και τις μεταφορές. Επίσης, έκανε μνεία στον αγωγό EastMed, υπογραμμίζ­οντας ότι η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει τη διαδικασία με όλους τους ενδιαφερόμ­ενους. Όσον αφορά τον διασυνδετή­ριο αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), τόνισε ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ το δεύτερο μισό του 2020 θα αρχίσει η λειτουργία του.

Ο κ. Τζώρτζης σημείωσε ότι το όραμα της ΔΕΠΑ είναι να αποτελέσει έναν ισχυρό περιφερεια­κό παίκτη. «Μπαίνουμε στη λιανική αγορά με την προώθηση της εταιρείας στην περιφέρεια Αττικής και η επόμενη φάση είναι η ιδιωτικοπο­ίηση ή αλλιώς η κεφαλαιακή ανάπτυξη της ΔΕΠΑ. Η χώρα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, όλοι κοιτούν την Ελλάδα. Άρα θέλουμε την πλήρη “αεριοποίησ­η” της Ελλάδας και αυτή να περάσει από τη ΔΕΔΑ, τη θυγατρική μας. Θέλουμε η ΔΕΠΑ να γίνει ένας σύγχρονος, αποτελεσμα­τικός οργανισμός», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece