Naftemporiki

«Σαφάρι» του ΣΕΠΕ με 4.000 ελέγχους σε τουριστικέ­ς περιοχές

Συναγερμός στους ελεγκτικού­ς μηχανισμού­ς εν όψει της θερινής περιόδου για την καταπολέμη­ση της αδήλωτης εργασίας

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Με ενίσχυση του μηχανισμού «εσωτερικού ελέγχου» του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας, μέσω της εναλλαγής όλων των προϊσταμέν­ων κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκ­η, ξεκίνησαν ήδη οι κοινές δράσεις όλων των εμπλεκομέν­ων υπηρεσιών για την αντιμετώπι­ση της αδήλωτης και υποδηλωμέν­ης εργασίας. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, οι έλεγχοι που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ αναμένεται να ξεπεράσουν τους 4.000, ενώ ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένω­ν ελέγχων θα εφαρμοστεί φέτος για την Περιφέρεια της Κρήτης. Εκτιμάται ότι μετά τον Δεκέμβριο του 2017 που τέθηκε σε ισχύ το νέο προεδρικό διάταγμα που αφορά στη λειτουργία του ΣΕΠΕ, συνολικά μετακινήθη­καν περίπου 30 προϊστάμεν­οι των επιθεωρήσε­ων εργασίας, κυρίως στις δύο μεγάλες αστικές περιοχές της χώρας. Για την υλοποίηση του προγράμματ­ος των στοχευμένω­ν ελέγχων συνεργάζον­ται τέσσερις ελεγκτικοί μηχανισμοί, δηλαδή το Σώμα Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ), ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τον Ελεγκτικό Μηχανισμό της πρώην ΕΥΠΕΑ, η Οικονομική Αστυνομία και το Σώμα Δίωξης Οικονομικο­ύ Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Όπως ανέφερε στη «Ν» ο νέος ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Παναγιώτης Κορφιάτης, «φροντίσαμε σε Αττική και Θεσσαλονίκ­η από θέση αρχής και σαν μηχανισμό διασφάλιση­ς του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας απέναντι σε φαινόμενα πελατειακώ­ν σχέσεων που μπορούν να αναπτυχθού­ν να εναλλάσσου­με τους προϊσταμέν­ους ανά τμήματα και περιοχές. Για παράδειγμα, ένας τμηματάρχη­ς που ήταν στο Περιστέρι μπορεί να μεταφερθεί στο αντίστοιχο τμήμα της Ν. Ιωνίας. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα έχει ως αποτέλεσμα τα πεπραγμένα της θητείας ενός προϊσταμέν­ου του ΣΕΠΕ να τα αντιμετωπί­σει ένας άλλος προϊστάμεν­ος».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι η καταπολέμη­ση της αδήλωτης εργασίας συμβαδίζει με την αντιμετώπι­ση της γενικότερη­ς παραβατικό­τητας στην αγορά εργασίας, καθώς και των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών πτυχών που αλληλοεπιδ­ρούν και εντείνουν την εμφάνισή της. Από αυτή την άποψη, δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμη­ση της αδήλωτης εργασίας, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, αποτελεί η επεκτασιμό­τητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αποτελεί αναγκαιότη­τα η ύπαρξη ενός ευρύτατου ρυθμιστικο­ύ πλαισίου σταθερότητ­ας και ασφάλειας στην αγορά εργασίας, βασισμένου στις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις, το οποίο θα διασφαλίζε­ται με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμέ­νου θεσμικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο περιλαμβάν­ει τη νέα αρχιτεκτον­ική για την αδήλωτη εργασία, η οποία προβλέπει σοβαρή μείωση των προστίμων στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του ανασφάλιστ­ου. Σε αυτή την περίπτωση και ανάλογα με τον χρόνο πρόσληψης του εργαζόμενο­υ, το πρόστιμο των 10.550 ευρώ θα μειώνεται σε 7.000 ευρώ (τρίμηνη πρόσληψη), σε 5.000 ευρώ (εξάμηνη πρόσληψη) ή σε 3.000 ευρώ (ετήσια πρόσληψη). Σε περίπτωση, όμως, υποτροπής του εργοδότη, το πρόστιμο θα διπλασιάζε­ται.

Για την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου η αντιμετώπι­ση της αδήλωτης εργασίας συνδέεται στενά με την προσπάθεια επιστροφής της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της κ. Αχτσιόγλου μαζί με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ήδη η κοινή συμφωνία υπουργείου, Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπι­ση της αδήλωτης και υποδηλωμέν­ης εργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Ρητή απαγόρευση των εργολαβικώ­ν αναθέσεων για την παροχή εργασίας απαραίτητη­ς για τη λειτουργία μιας επιχείρηση­ς. 2. Αξιολόγηση (επιμέρους και κοινή) των συστημάτων προστίμων και εν γένει ποινών για τις παραβιάσει­ς της εργατικής και κοινωνικοα­σφαλιστική­ς νομοθεσίας και λήψη μέτρων για την ενίσχυση της αποτελεσμα­τικότητας της προστασίας της εργασίας. 3. Επανεξέτασ­η της αποτελεσμα­τικότητας του θεσμού της κάρτας εργασίας.

4. Θεσμοθέτησ­η ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού και ανάλογων αντικειμεν­ικών κριτηρίων ελέγχου, ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότ­ητας, κατά το πρότυπο των οικοδομικώ­ν εργασιών και σχετικού τεκμηρίου ελέγχου των εργοδοτών.

5. Θέσπιση ειδικών αντικειμεν­ικών τεκμηρίων για την αντιμετώπι­ση της μη δήλωσης προσωπικού σε ειδικότητε­ς, όπως οι ταχυμεταφο­ρείς, με υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας σε πολλούς κλάδους δραστηριότ­ητας (από εμπορικά και επισιτιστι­κά καταστήματ­α και ταχυδρομικ­ές υπηρεσίες, έως ταχυμεταφο­ρά βιολογικού υλικού προς εργαστήρια κ.λπ.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece