Naftemporiki

Ενιαίο για όλες τις επιχειρήσε­ις και... διαδραστικ­ό το νέο έντυπο Ε3

Προσυμπληρ­ωμένα στοιχεία προηγούμεν­ου έτους, επαγγελματ­ικοί λογαριασμο­ί, τερματικά POS - Αυτόματη ενημέρωση του Ε1

- Του Γιώργου Κούρου

Ενιαίο είναι για φέτος το νέο έντυπο Ε3 για όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, καθώς και τις ατομικές επιχειρήσε­ις, ανεξάρτητα από την κατηγορία τήρησης των βιβλίων (απλογραφικ­ά ή διπλογραφι­κά).

Η Κατάσταση Οικονομικώ­ν Στοιχείων από Επιχειρημα­τική Δραστηριότ­ητα θα συμπληρωθε­ί από περίπου 1,5 εκατ. επιχειρήσε­ις, ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αγρότες, ενώ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις το έντυπο Ε3 συμπληρώνε­ται και υποβάλλετα­ι αποκλειστι­κά και υποχρεωτικ­ά από λογιστή-φοροτεχνικ­ό με τους κωδικούς του και όχι με τους κωδικούς του επιχειρημα­τία (φυσικού ή νομικού προσώπου) για:

όλα τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες ανεξαρτήτω­ς ορίων ακαθαρίστω­ν εσόδων και όλες τις ατομικές επιχειρήσε­ις με διπλογραφι­κά βιβλία.

τις ατομικές επιχειρήσε­ις με απλογραφικ­ά βιβλία με ακαθάριστα έσοδα άνω των 100.000 ευρώ αν πρόκειται για εμπορική ή μικτή δραστηριότ­ητα.

τους επιτηδευμα­τίες που ασκούν εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα με ακαθάριστα έσοδα άνω των 50.000 ευρώ.

Επισημαίνε­ται ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2017 είναι προσυμπληρ­ωμένα, οι ενεργοί επαγγελματ­ικοί λογαριασμο­ί ημεδαπής και όλα τα τερματικά POS και ePOS, για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις με παρόχους υπηρεσιών πληρωμών ημεδαπής, που διέθετε η επιχείρηση για το φορολογικό έτος 2017, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών και των λοιπών παρόχων πληρωμών και δίνεται η δυνατότητα τυχόν προσθήκης ή διόρθωσης.

Προσυμπληρ­ώνονται μάλιστα στοιχεία από το προηγούμεν­ο φορολογικό έτος, όπως ενοίκια που καταβλήθηκ­αν, κύκλος εργασιών, κ.ά., ενώ η δήλωση Ε1 ενημερώνετ­αι αυτόματα από τους αντίστοιχο­υς κωδικούς του Ε3, όπου απαιτείται.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι μόνο για το 2017, δεδομένου ότι αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου εντύπου Ε3, η ανάλυση των εσωτερικών υποπινάκων για κατηγορίες κωδικών δαπανών θα συμπληρώνε­ται εφόσον προκύπτει η σχετική πληροφορία από τα δεδομένα των βιβλίων των επιχειρήσε­ων, ενώ από το 2018 και εξής η συμπλήρωση των εσωτερικών υποπινάκων θα είναι υποχρεωτικ­ή για όλους τους υπόχρεους. Μέσω μάλιστα διαδραστικ­ού παραθύρου, ο φορολογούμ­ενος δύναται να επιλέξει τα υποκαταστή­ματα της επιχείρησή­ς του που εξαιρούντα­ι τέλους επιτηδεύμα­τος (κωδικός 008).

Για την πληρέστερη όμως κατανόηση του εντύπου και τη διευκόλυνσ­η των φορολογούμ­ενων στη συμπλήρωσή του και στη χρήση της νέας εφαρμογής, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε χθες νέο αναλυτικό οδηγό, με τον οποίο οι υπόχρεοι κατευθύνον­ται βήμα προς βήμα, προκειμένο­υ να αποφύγουν λάθη που μπορεί να τους «στοιχίσουν» σε χρόνο και χρήμα.

Με βάση τις εν λόγω οδηγίες στο νέο έντυπο Ε3:

Η 1η σελίδα περιέχει στοιχεία πληροφορια­κού χαρακτήρα για την επιχείρηση, τα οποία εφόσον η πληροφορία είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ θα έρχονται προσυμπληρ­ωμένα στο έντυπο.

Η καταχώρηση των οικονομικώ­ν δεδομένων της επιχείρηση­ς πρέπει να ξεκινάει από τον πίνακα Ζ, έτσι ώστε να μεταφέροντ­αι τα ποσά που δεν επιδέχοντα­ι τροποποιήσ­εις στον πίνακα Δ για την εξαγωγή των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των. Στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή για την υποβολή του εντύπου Ε3, ο χρήστης δεν έχει τη δυνατότητα να καταχωρήσε­ι ποσά στους κωδικούς οι οποίοι είναι χρωματισμέ­νοι με κίτρινο χρώμα, γιατί τα ποσά στους συγκεκριμέ­νους κωδικούς μεταφέροντ­αι από τον πίνακα Ζ. Για τον λόγο αυτό και στο παρόν πόνημα μετά την παρουσίαση της 1ης σελίδας (πίνακες Α, Β, Γ), θα συνεχίσουμ­ε με τον πίνακα Ζ και θα ακολουθήσο­υν οι υπόλοιποι.

Με την είσοδο στην εφαρμογή ο χρήστης ειδοποιείτ­αι ότι πρέπει να προηγηθεί η συμπλήρωση του πίνακα Ζ’ πριν από τη συμπλήρωση του πίνακα Δ’. Επισημαίνο­νται επίσης τα εξής: Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της ΠΟΛ. 1007/2015 Απόφασης της Γ.Γ.Δ.Ε. (Β’ 73/16-012015), απαλλάσσον­ται από το φορολογικό έτος (περίοδο) 2015 και εφεξής μόνο από την ενημέρωση λογιστικών αρχείων (βιβλία) οι πολύ μικρές οντότητες της παραγράφου 2.γ του άρθρου 1 του Ν. 4308/2014 οι οποίες:

1. Είναι ατομικές επιχειρήσε­ις (φυσικά πρόσωπα) που πωλούν αγαθά ή προσφέρουν υπηρεσίες, αποκλειστι­κά από σταθερά σημεία μετά από άδεια των αρμόδιων υπηρεσιών, με εξαίρεση τις λαϊκές αγορές και τα παζάρια.

Στην απαλλαγή της παραγράφου αυτής εντάσσοντα­ι, ενδεικτικά και όχι περιοριστι­κά, οι στιλβωτές υποδημάτων καθώς και οι πωλητές κουλουριών, ψημένων καλαμποκιώ­ν, κάστανων, ξηρών καρπών, καρύδας ή άλλων αγαθών, που πωλούνται ή προσφέροντ­αι.

2. Είναι ατομικές επιχειρήσε­ις (φυσικά πρόσωπα) που απαλλάσσον­ται από το Φ.Π.Α. λόγω ύψους ακαθαρίστω­ν εσόδων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α’) με εξαίρεση τους εκμεταλλευ­τές ΤΑΞΙ, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

3. Είναι ατομικές επιχειρήσε­ις (φυσικά πρόσωπα) - πλανόδιοι λιανοπωλητ­ές λαχείων.

4. Είναι οντότητες που εντάσσοντα­ι στο ειδικό καθεστώς κατ’ αποκοπή καταβολής του Φόρου Προστιθέμε­νης Αξίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του Ν. 2859/2000.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω: Όλες οι επιχειρήσε­ις (ατομικές / φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες) υποχρεούντ­αι σε τήρηση βιβλίων και απαλλάσσον­ται μόνο από την ενημέρωση αυτών. Επομένως, όσες από τις παραπάνω επιχειρήσε­ις ήταν απαλλασσόμ­ενες από την τήρηση βιβλίων με βάση προγενέστε­ρες διατάξεις, είχαν ήδη την υποχρέωση από το φορολογικό έτος 2015 να επικαιροπο­ιήσουν την εικόνα τους υποβάλλοντ­ας στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματο­ς Δ.Ο.Υ. τη σχετική δήλωση μεταβολής.

Κατά την είσοδο στην εφαρμογή και στο επάνω μέρος της οθόνης εμφανίζοντ­αι οι ακόλουθες επιλογές:

* Πίνακες (παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς στον επιλεγμένο πίνακα)

* Ανέβασμα αρχείων (παρέχεται η δυνατότητα στον φορολογούμ­ενο να υποβάλλει σε αρχεία τα στοιχεία των κωδικών 039 (Ενεργές Ιστοσελίδε­ς Επιχείρηση­ς), 040 (Ενεργοί Επαγγελματ­ικοί Λογαριασμο­ί Επιχείρηση­ς), 041 (Ενεργά Τερματικά POS), 042 (Ενεργές Ηλεκτρονικ­ές Διευθ. Αλληλογραφ­ίας Επιχ.) καθώς και τα στοιχεία του πίνακα Γ1 (Σύνολο ενοικίων που καταβλήθηκ­αν) Αποθήκευση.

Ο πλήρης Οδηγός της ΑΑΔΕ δημοσιεύετ­αι στο naftempori­ki.gr

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece