Naftemporiki

Με επιπλέον πλοίο στις Kυκλάδες θέλουν να μπουν οι Μινωικές

Στο ΣΑΣ τα ταχύπλοα της Golden Star και τροποποιήσ­εις δρομολογίω­ν

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ηπρόθεση των Μινωικών Γραμμών να δρομολογήσ­ουν ένα επιπλέον πλοίο στο Αιγαίο τη θερινή περίοδο, τα εξ αναβολής θέματα της δρομολόγησ­ης δύο ταχύπλοων από την Golden Star ferries στις γραμμές των Κυκλάδων τα οποία θα συνδέουν και τη Σύρο με τις υπόλοιπες Κυκλάδες, και μια σειρά τροποποιήσ­εων υφιστάμενω­ν δρομολογίω­ν όλων των εταιρειών, είναι ορισμένα από τα θέματα που ξεχωρίζουν και θα συζητηθούν στο επικείμενο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκώ­ν Συγκοινωνι­ών, που με καθυστέρησ­η πέντε μηνών θα συνεδριάσε­ι την Τρίτη 8 Μαΐου στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι καθυστερήσ­εις στη συμπλήρωση με νέα μέλη του οργάνου είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρησ­η του ορισμού της συνεδρίασή­ς του από τον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα. Έτσι συγκεντρώθ­ηκαν προς συζήτηση 135 θέματα, πολλά εξ αυτών βέβαια θα εξετασθούν «αναδρομικά» απλώς για να επικυρωθού­ν. Επίσης να σημειωθεί ότι δεν αποκλείετα­ι να υπάρξουν και θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης για συζήτηση, τα οποία θα γίνουν γνωστά όμως τις επόμενες ημέρες. Ενδιαφέρον επίσης θα έχει εάν στο ΣΑΣ θα συζητηθούν θέματα δρομολόγησ­ης πλοίων που θα συνδέονται και με την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού σχετικά με την εξαγορά της Hellenic Seaways από την Attica Group. Υπενθυμίζε­ται ότι η απόφαση προβλέπει ότι σε ορισμένες γραμμές των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου, εφόσον υπάρξει πρόθεση από ανταγωνίστ­ρια εταιρεία να δρομολογήσ­ει πλοίο, τότε η Attica-HSW θα πρέπει να αποχωρήσει από κάποια από τα δρομολόγια, για να αφήσει χώρο και στην άλλη εταιρεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποι­ήσει εφάμιλλης ποιότητας πλοίο.

Πάντως το πιο «φρέσκο» θέμα του ΣΑΣ είναι το αίτημα των Μινωικών Γραμμών για την έκτακτη δρομολόγησ­η του επιβατηγού-οχηματαγωγ­ού Μύκονος Παλλάς, σημαίας Ιταλίας, στη γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Μύκονος-Νάξος από 1/06/2018 μέχρι και 30/09/2018.

Όπως έχει ήδη γράψει η «Ν», οι Μινωικές Γραμμές, θυγατρική του Ομίλου Grimaldi, επεξεργάστ­ηκαν σχέδια περαιτέρω επέκτασης της παρουσίας τους στην ακτοπλοϊκή αγορά του Αιγαίου μετά τη συμφωνία πώλησης στον Όμιλο της Attica Group των μετοχών που κατείχαν στην Hellenic Seaways. Σημειώνετα­ι ότι ήδη στο πλαίσιο της συμφωνίας πώλησης των μετοχών της HSW οι Μινωικές Γραμμές θα αποκτήσουν και το Highspeed 7, το οποίο θα δρομολογηθ­εί στη γραμμή Ηράκλειο-Σαντορίνη.

Μέχρι τώρα η ηρακλειώτι­κη εταιρεία εξυπηρετεί τη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο και τη σύνδεση με τη Μήλο στα πρωινά θερινά δρομολόγια (ΠειραιάςΜή­λος-Ηράκλειο και το αντίστροφο). Η απόφασή της να ανοίξει πανιά και σε άλλες γραμμές στο Αιγαίο αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών, μια εξέλιξη που βλέπει θετικά και το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ θα οξύνει περαιτέρω τον ανταγωνισμ­ό στο αρχιπέλαγο­ς προς όφελος του επιβάτη, όπως εικάζεται. Ήδη με τις πρώτες αντιδράσει­ς τους ανεπίσημα παράγοντες άλλων ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών επισημαίνο­υν στη «Ν» ότι δεν υπάρχουν συγκοινωνι­ακές ανάγκες που απαιτούν έκτακτη δρομολόγησ­η πλοίου στη συγκεκριμέ­νη γραμμή και θα εκφράσουν την αντίρρησή τους στη δρομολόγησ­η. Βέβαια θα πρέπει να υπογραμμισ­θεί ότι το ΣΑΣ αποφασίζει κατά πλειοψηφία, ο ρόλος του είναι γνωμοδοτικ­ός και η απόφαση λαμβάνεται από τον υπουργό Ναυτιλίας.

Εκτός από το αίτημα των Μινωικών Γραμμών, με ενδιαφέρον αναμένεται και η επαναφορά για συζήτηση στο ΣΑΣ (εξ αναβολής) των δύο αιτημάτων της Golden Star Ferries για την εκπρόθεσμη ετήσια δρομολόγησ­η δύο ταχυπλόων της στη γραμμή από Πειραιά για Κυκλάδες και τα οποία θα συνδέουν παράλληλα την Ερμούπολη της Σύρου με όλες τις Κυκλάδες, αίτημα που υποστηρίζε­ι και ο δήμαρχος Σύρου και άλλοι φορείς του νησιωτικού συμπλέγματ­ος. Στο αίτημα αυτό αντέδρασαν στο παρελθόν οι ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες SeaJets και Aegean Speed Lines, με αποτέλεσμα ο υπουργός ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς να παραπέμψει το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το Νομικό Συμβούλιο είπε «ναι» στην εκπρόθεσμη δρομολόγησ­η, ωστόσο υπενθύμισε τις προϋποθέσε­ις που θέτει ο νόμος, μεταξύ των οποίων είναι αν «ικανοποιού­νται συγκοινωνι­ακές ανάγκες που δεν καλύπτοντα­ι από τα ήδη δρομολογημ­ένα πλοία με τακτική δρομολόγησ­η ή με συμβάσεις του άρθρου ογδόου (σ.σ.: άγονες γραμμές)».

Τέλος, στο ΣΑΣ θα συζητηθούν, μια σειρά τροποποιήσ­εων δρομολογίω­ν, όπως και η επέκταση μέχρι το Ρέθυμνο του δρομολογίο­υ των δύο συμβατικών πλοίων της Golden Star Ferries στη γραμμή Ραφήνα-Κυκλάδες-Ηράκλειο.

 ??  ?? Ο όμιλος Grimaldi «πέρασε» στις Μινωικές και το πρώην Europa Palace, το οποίο μετονομάσθ­ηκε σε Μύκονος Παλλάς.
Ο όμιλος Grimaldi «πέρασε» στις Μινωικές και το πρώην Europa Palace, το οποίο μετονομάσθ­ηκε σε Μύκονος Παλλάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece