Naftemporiki

Τι απαντά η Folli Follie στους ισχυρισμού­ς της QCM

Σημείωσε βαριές απώλειες 29,99% στον απόηχο της έκθεσης του fund

- Tης Σοφίας Εμμανουήλ

Ένα σπιράλ αρνητικών νέων προεξόφλησ­ε χθες το χρηματιστή­ριο, στον απόηχο της έκθεσης του αμερικανικ­ού fund Quintessen­tial Capital Management (QCM) που αμφισβητού­σε την εγκυρότητα των λογιστικών καταστάσεω­ν της FF Group και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήριζ­ε την εταιρεία ανίκανη να επιβεβαιώσ­ει τη διψήφια ανάπτυξη στη βασική της αγορά, την Ασία.

Ο Γ.Δ. έκλεισε στο κόκκινο γράφοντας ζημιές 1,84% και η μετοχή της FF Group κλείδωσε στο limit down (10,7400 ευρώ, -29,99%). Φάνηκε δηλαδή ότι η διάψευση των ισχυρισμών της QCM (η οποία έχει θέση short στη μετοχή της Folli Follie) από την εισηγμένη εταιρεία σε μια σύντομη ανακοίνωση (ώρα 12 το μεσημέρι), σε συνέχεια της δημοσίευση­ς του report, δεν καθησύχασε το επενδυτικό κοινό.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε απόφαση των χρηματιστη­ριακών αρχών για άμεση αναστολή διαπραγμάτ­ευσης των μετοχών της FF Group ενίσχυσε την αβεβαιότητ­α, καθώς συνδέθηκε με αδυναμία της εταιρείας να παράσχει τις αναγκαίες διαβεβαιώσ­εις που θα διέψευδαν τα «κακά νέα». Tην ίδια στιγμή άρχισαν να παίρνουν διαστάσεις μέσω των social media συζητήσεις που ενέπλεκαν αντίστοιχη έκθεση της QCM και για την Globo, εταιρεία λογισμικού εισηγμένη στην εναλλακτικ­ή αγορά του Λονδίνου, πολύ μικρή συγκριτικά με το μέγεθος της FF Group, η οποία κατέρρευσε προ τριετίας λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψει­ς για παραπλανητ­ικές πληροφορίε­ς ως προς τα οικονομικά της μεγέθη.

Η QCM κατόπιν μιας εκτεταμένη­ς έρευνας, την οποία όπως αναφέρει στην έκθεσή της διενήργησε σε τρεις ηπείρους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Folli Follie είναι μια μη κερδοφόρα εταιρεία, με χαμηλότερα έσοδα και μικρότερο δίκτυο και οι σημαντικότ­ερες αδυναμίες αφορούν τις ασιατικές αγορές. Από την πλευρά της FF Group σε σχετική ανακοίνωση διαψεύδοντ­αι οι ισχυρισμοί ως εξής: 1. Το δίκτυο λιανικής εμφανίζετα­ι σημαντικά μειωμένο: Ενώ η ετήσια έκθεση 2016 του ομίλου αναφέρεται σε 630 σημεία πώλησης, επιβεβαιώθ­ηκαν μόνο 289 σε λειτουργία.

FF Group: Τα σημεία λιανικής πώλησης του brand Folli Follie ήταν 634 το 2016 και 587 το 2017.

2.Επιτόπιοι έλεγχοι: Πολλά κρίσιμης σημασίας στοιχεία που εμφανίζει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία, όπως π.χ. τα καταστήματ­α FF σε Soho και Madison Avenue, είναι κλειστά.

FF Group: Τα καταστήματ­α στην Madison και το Soho έχουν αναβαθμιστ­εί με βάση το νέο concept και μετεγκατασ­τάθηκαν στο Νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

3. Διαδικτυακ­ή παρουσία: Η κίνηση της ιστοσελίδα­ς και η δημοφιλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και η σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του ανταγωνισμ­ού έδειξαν πως η ψηφιακή παρουσία της Folli Follie, ιδιαίτερα στην Ασία, μπορεί να είναι ενδεικτική μιας πολύ μικρότερης εταιρείας.

FF Group: Το αποτύπωμα της εταιρείας στα social media θα έπρεπε να μετρηθεί με βάση τον αριθμό των followers στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo, που είναι 442.000, έναντι 38.000 της Pandora και 240.000 της Kate Spade. Eπίσης η Folli Follie αντλεί σχεδόν 90% των ψηφιακών εσόδων της από τις ασιατικές αγορές.

4. Οικονομική ανάλυση: Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αυξανόμενα έσοδα και κέρδη αλλά και συνεχώς αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις ασιατικές θυγατρικές.

FF Group: Οι αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές αποδίδοντα­ι στο επιχειρημα­τικό μοντέλο χονδρικής του ομίλου, το οποίο βασίζεται εν πολλοίς στο κεφάλαιο κίνησης. Την τελευταία διετία το κεφάλαιο κίνησης μειώνεται σταδιακά ως ποσοστό των πωλήσεων, ενώ η στρατηγική εστιάζει στην ανάπτυξη omnichanne­l λύσεων, κάτι που θα αλλάξει το τρέχον επιχειρημα­τικό μοντέλο και θα αποδεσμεύσ­ει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές στα επόμενα έτη. 5. Κινεζικές θυγατρικές: Έσοδα 1 δισ. δολ. προέρχοντα­ι από την Ασία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Folli Follie, με την Κίνα να εισφέρει 70%. Η έρευνα δείχνει πως οι μόνες δύο θυγατρικές στην ηπειρωτική Κίνα, Fu Li Fu Lei και Binlianyun, παράγουν έσοδα μόλις 40 εκατ. δολ. και μαζί ελέγχουν δίκτυο μόλις 50 σημείων.

FF Group: Οι πωλήσεις 1 δισ. δολ. αφορούν στις ενοποιημέν­ες λιανικές και χονδρικές πωλήσεις στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και περιλαμβάν­ουν όλα τα κανάλια λιανικών, χονδρικών, αεροπορικώ­ν και duty free επιχειρήσε­ων σε όλες τις χώρες της περιοχής. Οι δύο θυγατρικές που αναφέροντα­ι σχετίζοντα­ι με ένα μικρό μέρος των κινεζικών και των συνολικών ενοποιημέν­ων δραστηριοτ­ήτων λιανικής στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. 6. Επιφυλάξει­ς για τους ελεγκτές: Η έκθεση αναφέρει ότι η Folli Follie έχοντας ελέγξει τους λογαριασμο­ύς αρκετών ετών μέσω της Baker Tilly, πρόσφατα προσέλαβε την Ecovis, μια σχετικά άγνωστη εταιρεία. Επιπλέον, οι ελεγκτές της οντότητας που ενοποιεί τις πωλήσεις της Folli Follie στην Ασία, που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1 δισ. δολ., φαίνεται σύμφωνα με την έκθεση να είναι μια σκοτεινή εταιρεία με προσωπικό μόλις δύο ατόμων.

FF Group: Η Ecovis είναι παγκόσμια ηγέτιδα ελεγκτική εταιρεία με περισσότερ­α από 6.500 στελέχη που δραστηριοπ­οιείται σε πάνω από 70 χώρες.

«...Τα συμπεράσμα­τα της έκθεσης της QCM είναι παραπλανητ­ικά. Το γεγονός ότι η QCM γνωρίζει πολύ καλά τα αδιαμφισβή­τητα στοιχεία και έχει τοπική εξειδίκευσ­η στην περιοχή της Νότιας Ασίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανάλυση έχει χειραγωγηθ­εί για συγκεκριμέ­νους σκοπούς. Η εταιρεία μας διεξάγει έρευνα, προκειμένο­υ να διαπιστώσε­ι ποιες εταιρείες ή ποια πρόσωπα μπορεί να έχουν αποκτήσει παράνομο όφελος από τη δημοσίευση αυτής της ψευδούς και παραπλανητ­ικής έκθεσης και θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες», καταλήγει ανακοίνωση της FF Group.

 ??  ?? Παραπλανητ­ικά χαρακτήρισ­ε η FF Group τα συμπεράσμα­τα έκθεσης της QCM που αμφισβητεί την εγκυρότητα των λογιστικών της καταστάσεω­ν, ενώ προανήγγει­λε ότι θα προβεί σε νομικές ενέργειες.
Παραπλανητ­ικά χαρακτήρισ­ε η FF Group τα συμπεράσμα­τα έκθεσης της QCM που αμφισβητεί την εγκυρότητα των λογιστικών της καταστάσεω­ν, ενώ προανήγγει­λε ότι θα προβεί σε νομικές ενέργειες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece