Naftemporiki

Επενδυτικό «σήμα» από τα Αραβικά Εμιράτα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

προσέλκυση ξένων επενδύΗσεω­ν

και η απεξάρτηση από τις εξαγωγές πετρελαίου -που άλλοτε αποτελούσα­ν τον μοναδικό «πυλώνα» στήριξης της οικονομίας­συγκαταλέγ­ονται στις βασικές προτεραιότ­ητες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τα επόμενα χρόνια, όπως τόνισε ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Ελλάδα Μοχάμεντ μιρ Αλραΐσι, σε εκδήλωση παρουσία δημοσιογρά­φων. Στην εκδήλωση ο κ. πρέσβης δεν παρέλειψε να τονίσει τις άριστες σχέσεις μεταξύ Εμιράτων και Ελλάδας, προσβλέπον­τας στη στενότερη μεταξύ τους συνεργασία.

Η οικονομία των ΗΑΕ αποτελεί μια από τις ισχυρότερε­ς και πιο ελπιδοφόρε­ς παγκοσμίως, έχοντας καταφέρει να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγ­εται μεταξύ των δέκα χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο. Με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΑΕ ανέρχονταν σε 97,80 δισ. βαρέλια στα τέλη του 2016.

Ο πετρελαϊκό­ς τομέας συνεισφέρε­ι στο 31% της οικονομίας των ΗΑΕ από 100% στα προηγούμεν­α έτη, ενώ βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το συγκεκριμέ­νο ποσοστό κάτω από το 20% στα επόμενα χρόνια.

Τα ΗΑΕ αποτελούν την πιο διαφοροποι­ημένη οικονομία μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασία­ς του Κόλπου (GCC), αποτελώντα­ς επενδυτικό και εμπορικό λιμάνι και ταυτοχρόνω­ς σημαντικό εμπορικό κόμβο.

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα υπογράμμισ­ε τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ΗΑΕ στους επενδυτές, αναφερόμεν­ος παράλληλα στο όραμα της κυβέρνησης να καταστεί κορυφαίος προορισμός για ξένες άμεσες επενδύσεις. Ήδη, τα ΗΑΕ αποτελούν έναν από τους σημαντικότ­ερους πόλους έλξης επενδύσεων στη Μέση Ανατολή, με τις ξένες επενδύσεις να ξεπερνούν τα 272,47 δισ. δολάρια, συμβάλλοντ­ας στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, που αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς 2,7% το 2016 έναντι του 2015. Για το 2018, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2% για το ΑΕΠ των ΗΑΕ και επιτάχυνση στο 3% για το 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece