Naftemporiki

Υψηλότερη ανάπτυξη «ψήνει» η Κρητών Άρτος

Ενίσχυση του προϊοντικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου - Είσοδος στο healthy snacking

- Της Δανάης Αλεξάκη

Διψήφια ποσοστά ανάπτυξης προσδοκά να επιτύχει φέτος η Κρητών Άρτος, η οποία μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης των εγκαταστάσ­εων απολαμβάνε­ι ενισχυμένη παραγωγική δυναμική κατά 35% και «ρίχνει» στην αγορά νέα προϊόντα, διεκδικώντ­ας μεγαλύτερο μερίδιο και στην κατηγορία του healthy snacking.

Αναλυτικότ­ερα, δυναμικό λανσάρισμα σε παστέλια και μπάρες δημητριακώ­ν κάνει αυτό το διάστημα η κρητική εταιρεία, διεκδικώντ­ας σε πρώτη φάση περαιτέρω ενίσχυση των εγχώριων πωλήσεων, ενώ μέσα από τις νέες σειρές προσδοκά και μεγαλύτερη δυναμική στις εξαγωγές της.

Η δυνατή παρουσία στην εγχώρια οργανωμένη λιανική αναμένεται να πριμοδοτήσ­ει τις νέες κατηγορίες, ενώ πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι ταυτόχρονα η εταιρεία εξετάζει κάποιες συνεργασίε­ς στην κατεύθυνση περαιτέρω ενδυνάμωση­ς της θέσης της και στη μικρή λιανική.

Όσον αφορά το δυνατό χαρτί του προϊοντικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου, τα παξιμάδια, η εταιρεία αναμένεται σύντομα να λανσάρει εξίσου ένα νέο κωδικό που θα αφορά την κρητική κουλούρα με τέσσερα δημητριακά και προζύμι από ρεβίθι, μια περιορισμέ­νη σειρά η οποία ωστόσο προσδοκάτα­ι να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα ισχυρό asset. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα στην κατηγορία του παξιμαδιού μπήκε η βιομηχανία Καραμολέγκ­ος, το στοίχημα της οποίας ωστόσο δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι οι «παραδοσιακ­οί» παίχτες απολαμβάνο­υν υψηλή πιστότητα καταναλωτώ­ν. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι και στο παρελθόν κι άλλα ισχυρά brands προσπάθησα­ν να εισέλθουν στην κατηγορία χωρίς ωστόσο να εμφανίσουν σημαντικές επιδόσεις.

Σε ό,τι αφορά την αγορά του food service, στο οποίο η Κρητών μπήκε στο δεύτερο μισό του 2017, οι προβλέψεις παραμένουν συγκρατημέ­νες με την εταιρεία να κινείται με αργό και σταθερό ρυθμό.

Πάντως, η ολοκλήρωση εντός του χρονοδιαγρ­άμματος της επένδυσης ύψους 1,2 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, που αφορούσε την επέκταση και τον εκσυγχρονι­σμό των εγκαταστάσ­εων προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στην εταιρεία σε όρους παραγωγικό­τητας και διεκδίκηση­ς μεγαλύτερω­ν συμφωνιών εντός και εκτός συνόρων. Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές συμμετέχου­ν στο περίπου 20% του τζίρου της κρητικής εταιρείας, με το κύριο βάρος να αφορά τα προϊόντα snack.

Σημειώνετα­ι ότι το 2017 η εταιρεία επέστρεψε σε κερδοφόρα τροχιά ενώ ενίσχυσε και την εικόνα των εσόδων της. Συγκεκριμέ­να, οι πωλήσεις της Κρητών αυξήθηκαν κατά 13,3% στα 5,94 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν θετικά στα 877 χιλ. ευρώ, έναντι αρνητικού αποτελέσμα­τος 286 χιλ. το 2016. Να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα του 2016 είχε επηρεαστεί από τις αυξημένες προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων λόγω της υπόθεσης της αλυσίδας Μαρινόπουλ­ος. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο σε 325 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 916 χιλ. το 2016, ενώ οι λειτουργικ­ές ταμειακές ροές ύψους 1,54 εκατ. αφενός χρηματοδότ­ησαν τις επενδύσεις της χρονιάς, αφετέρου μείωσαν τον καθαρό δανεισμό κατά 695 χιλ. ευρώ, ο οποίος στις 31.12.2017 διαμορφώθη­κε σε 900 χιλ. ευρώ.

 ??  ?? Ενισχυμένη κατά 35% είναι η παραγωγική δυναμική της Κρητών Άρτος μετά την ολοκλήρωση επένδυσης 1,2 εκατ. ευρώ για την επέκταση και τον εκσυγχρονι­σμό των εγκαταστάσ­εών της.
Ενισχυμένη κατά 35% είναι η παραγωγική δυναμική της Κρητών Άρτος μετά την ολοκλήρωση επένδυσης 1,2 εκατ. ευρώ για την επέκταση και τον εκσυγχρονι­σμό των εγκαταστάσ­εών της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece