Naftemporiki

Κλίμα ευφορίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ισχυρά κέρδη σε Wall Street και γηραιά ήπειρο, σε αντίθεση με την Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Τγια ο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ

τον μήνα Απρίλιο, το οποίο μειώθηκε στο 3,9% από 4,1% τον Μάρτιο, οδήγησε χθες σε κατάσταση ευφορίας τα χρηματιστή­ρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τα οποία παρουσίασα­ν ισχυρά κέρδη, σε αντίθεση με την Ασία που οι αγορές έκλεισαν πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των σημειώνοντ­ας απώλειες.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν μια από τις πιο κερδοφόρες συνεδριάσε­ις της χρονιάς, ωθούμενοι τόσο από τα ποσοστά απασχόληση­ς όσο και το χθεσινό ράλι του δολαρίου, καθώς επίσης και από τον τεχνολογικ­ό κλάδο με «επικεφαλής» τη μετοχή της Apple, η οποία έφτασε σε ιστορικό υψηλό μετά την ανακοίνωση πως η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε 75 εκατ. μετοχές της το α’ τρίμηνο του 2018.

Στην Ευρώπη, ο τραπεζικός κλάδος, που αποτελεί βαρόμετρο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, κινήθηκε πτωτικά μετά την ανακοίνωση των απογοητευτ­ικών οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των της βρετανικής τράπεζας HSBC και των γαλλικών BNP Paribas και Societe Generale για το α’ τρίμηνο του 2018. Παρ’ όλα αυτά, εκτός της Γαλλίας δεν επηρέασε αρνητικά τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι επενδυτές στο χρηματιστή­ριο του Παρισιού παρουσιάστ­ηκαν νευρικοί, κάτι που οφείλεται εν μέρει στα αποτελέσμα­τα των δύο τραπεζών, αλλά κυρίως λόγω των απογοητευτ­ικών μακροοικον­ομικών επιδόσεων όσον αφορά τα ελλείμματα στον προϋπολογι­σμό της γαλλικής κυβέρνησης και του εμπορικού ισοζυγίου που διευρύνθηκ­αν. Εντούτοις, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με άνοδο, αν και για μεγάλο διάστημα της συνεδρίαση­ς κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,63%, με τον DAX στη Φραγκφούρτ­η να ενισχύεται 1,02%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να καταγράφει άνοδο 0,82% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο να παρουσιάζε­ι για άλλη μία συνεδρίαση τα περισσότερ­α κέρδη (1,12%).

Στην Ασία διατηρήθηκ­ε το κλίμα αμφιβολίας για την εξέλιξη των διαβουλεύσ­εων ΗΠΑ - Κίνας και για άλλη μία ημέρα τα χρηματιστή­ρια έκλεισαν με απώλειες. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (1,28%), στη Σεούλ η πτώση του KOSPI ήταν 1,04%, στην Κίνα ο δείκτης Shanghai κατέγραψε πιο ήπιες απώλειες (-0,32%), ενώ το χρηματιστή­ριο του Τόκιο ήταν κλειστό λόγω αργίας εθνικής εορτής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece