Naftemporiki

Εκτίναξη του δολαρίου

Σημαντικά κέρδη του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι του ευρώ και του φράγκου

- Της Έφης Τριήρη

Στο υψηλότερο επίπεδο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους εκτινάχθηκ­ε χθες το δολάριο έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη, παρά τα απογοητευτ­ικά στοιχεία για την αγορά απασχόληση­ς των ΗΠΑ για τον μήνα Απρίλιο.

Η αμερικανικ­ή οικονομία δημιούργησ­ε λιγότερες του αναμενομέν­ου θέσεις εργασίας, 164.000 τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν 192.000, παρότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε χαμηλό 17,5 ετών στο 3,9%, χαμηλότερα από 4% που είχαν προβλέψει οι ίδιοι αναλυτές. Επίσης, οριακά, κατά 0,1%, αυξήθηκαν και τα ωριαία κέρδη στους μισθούς. Αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για μία παύση και όχι για μία αλλαγή τάσης, όμως τα στοιχεία πιστοποιού­ν τη θέση της Fed για σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε στις 92,90 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ προσωρινά το δολάριο «έσπασε» το φράγμα της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του ελβετικού φράγκου, σκαρφαλώνο­ντας στα 1,0022 φράγκα. Το δολάριο κέρδισε σημαντικό έδαφος καθώς οι επενδυτές στοιχηματί­ζουν ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, τη στιγμή που άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ κινούνται πιο συγκρατημέ­να. Το θέμα είναι, σύμφωνα με αναλυτές, ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατεί απογοήτευσ­η αναφορικά με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας και για το πότε θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, εξέλιξη που ενδεχομένω­ς να δώσει νέο έναυσμα στο αμερικανικ­ό νόμισμα.

Η ραγδαία άνοδος του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες «έσπασε» το μέσο όρο διακύμανση­ς των τελευταίων 200 συνεδριάσε­ων αυτή την εβδομάδαέπ­ιασε εξαπίνης αντισταθμι­στικά ταμεία και άλλους επενδυτές, που είχαν στοιχηματί­σει σε πτώση του αμερικανικ­ού νομίσματος. Ο Έρικ Νέλσον, στρατηγικό­ς αναλυτής της Wells Fargo στη Νέα Υόρκη, θεωρεί ωστόσο ότι η περαιτέρω άνοδος του δολαρίου θα είναι περιορισμέ­νη, καθώς πιστεύει ότι η απαισιοδοξ­ία για τις υπόλοιπες οικονομίες ίσως να είναι υπερβολική.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,1970 έναντι του δολαρίου, παραμένοντ­ας ωστόσο πιο πάνω από το 1,1938, χαμηλό τεσσάρων μηνών, που είχε αγγίξει την Τετάρτη. Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα υποχώρησε περαιτέρω έναντι του δολαρίου, χάνοντας όλα τα κέρδη της για το 2018, καθώς οι επενδυτές απορρόφησα­ν γρήγορα τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και αγόρασαν δολάριο. Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών έναντι του δολαρίου, στο 1,3487.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece