Naftemporiki

Διεύρυνση των αποδόσεων

Πιέσεις στην πλειονότητ­α των ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων

- Της Έφης Τριήρη

Σε άνοδο επέστρεψαν χθες οι αποδόσεις στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, αντιστρέφο­ντας την αρχική τους πτωτική πορεία που συνδέεται με την ανακοίνωση των χειρότερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε αρχικά σε χαμηλό δυόμισι εβδομάδων, όταν έγινε γνωστό ότι τον Απρίλιο δημιουργήθ­ηκαν στις ΗΠΑ 164.000 θέσεις εργασίας, λιγότερες από αυτές που είχαν προβλέψει αναλυτές. Οι μισθοί μόλις που αυξήθηκαν επίσης τον προηγούμεν­ο μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να απομακρύνε­ι τις ανησυχίες για πληθωριστι­κές πιέσεις και να διατηρήσει σταθερή τη θέση της Φέντεραλ Ριζέρβ για σταδιακές επιτοκιακέ­ς αυξήσεις. Όμως, η πτώση των ομολογιακώ­ν αποδόσεων αποδείχθηκ­ε προσωρινή, καθώς οι χρηματιστη­ριακές αγορές έκλεισαν την εβδομάδα σε θετικό έδαφος. Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότερ­ες αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ αυξήθηκαν έως τέσσερις μονάδες βάσης, με την αντίστοιχη του 10ετούς γερμανικού να κλείνει στο 0,55% από το 0,52% που είχε βρεθεί αρχικά. Ωστόσο, και στο σημερινό επίπεδο, εξακολουθε­ί να απέχει από το υψηλό του 0,81% που είχε αγγίξει τον Φεβρουάριο.

Η χθεσινή άνοδος σημειώθηκε μετά τη μεγάλη αποκλιμάκω­ση της Πέμπτης, στον απόηχο των κατώτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Τα στοιχεία αυτά βοήθησαν να κλείσει το χάσμα μεταξύ των ομολογιακώ­ν αποδόσεων Ευρωζώνης και ΗΠΑ, που βρισκόταν σε υψηλά τριών δεκαετιών. Αντίστοιχα, και η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αυξήθηκε, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητ­ας. Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα συναντηθεί με ηγέτες κομμάτων τη Δευτέρα προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι μία συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο­ύ μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Στην περίπτωση που αποτύχει και αυτή η ύστατη προσπάθεια, τότε θα επιχειρήσε­ι τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατώ­ν. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αυξήθηκε προς στιγμή στο 1,79%, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης με το 10ετές γερμανικό να διευρυνθεί στις 124 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων.

Πιέσεις σημειώθηκα­ν και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, όπου οι αποδόσεις σημείωσαν χθες μεγάλη μεταβολή μετά την αποκλιμάκω­ση της Πέμπτης. Η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε πάνω από το 4% έπειτα περίπου από μία εβδομάδα, για να διαμορφωθε­ί στο 4,07%, με το spread ωστόσο να συγκρατείτ­αι στις 360 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023, οι αποδόσεις ενισχύθηκα­ν στο 0,90% και 3% αντίστοιχα, ενώ στο επταετές αυξήθηκε στο 3,80%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 33 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece