Naftemporiki

Με εκατέρωθεν συστάσεις ο διάλογος ΗΠΑ - Κίνας

Παρέμειναν οι διαφορές κατά τις επαφές της αποστολής στο Πεκίνο

- Της Έφης Τριήρη

Συγκεκριμέ­νες συστάσεις έκαναν οι ΗΠΑ προς την Κίνα στο πλαίσιο της περιοδείας αμερικανικ­ής αντιπροσωπ­είας στο Πεκίνο, με επικεφαλής τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, με σκοπό τις εμπορικές διαπραγματ­εύσεις. Η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Πεκίνο να μειώσει το εμπορικό του πλεόνασμα με τις ΗΠΑ κατά 200 δισ. δολάρια, να καταργήσει τις επιδοτήσει­ς προς τις βιομηχανίε­ς προηγμένης τεχνολογία­ς και να μειώσει σημαντικά τους εισαγωγικο­ύς δασμούς του στα επίπεδα των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν καλά ενημερωμέν­ες πηγές.

Η μακρά λίστα με τα αμερικανικ­ά αιτήματα παρουσιάστ­ηκε στο Πεκίνο προτού αρχίσουν οι διαπραγματ­εύσεις, με απώτερο στόχο την επίλυση των εμπορικών διαφορών που απειλούν με καταστροφι­κό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν οικονομιών του πλανήτη. Οι διαπραγματ­εύσεις ολοκληρώθη­καν χθες, με το κινεζικό ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Νέα Κίνα να τις χαρακτηρίζ­ει «εποικοδομη­τικές και αποτελεσμα­τικές», χωρίς ωστόσο να επιλυθούν οι βαθιές διαφορές. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ένδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμέ­νος να αποσύρει την απειλή του για επιβολή δασμών σε κινεζικά αγαθά αξίας έως 150 δισ. δολαρίων ως αντίποινα στις κατηγορίες για κλοπή, από πλευράς του Πεκίνου, δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς. Ο κ. Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογρά­φους στην Ουάσιγκτον, είπε ότι είναι αποφασισμέ­νος να επαναφέρει τη δικαιοσύνη στις σινοαμερικ­ανικές εμπορικές συναλλαγές, προσθέτοντ­ας ότι τρέφει μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. «Γι’ αυτόν το λόγο είμαστε τόσο ευγενικοί, επειδή έχουμε μία πολύ καλή σχέση» είπε.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεω­ν, η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις προς την κινεζική εταιρεία τηλεπικοιν­ωνιακού εξοπλισμού ΖΤΕ. H Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, ζήτησε να μειωθεί το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ κατά 200 δισ. δολάρια, ποσό διπλάσιο σε σχέση με τη μείωση των 100 δισ. δολαρίων που είχε αρχικά ζητηθεί από τον Τραμπ. Η Κίνα είχε το 2017 εμπορικό πλεόνασμα ύψους 375 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ. Επίσης, ο Τραμπ ζήτησε «αμοιβαιότη­τα» μεταξύ των αμερικανικ­ών και κινεζικών δασμών, διαμαρτυρό­μενος συχνά για τον δασμό 25% που επιβάλει η Κίνα στα επιβατικά αυτοκίνητα τη στιγμή που ο αντίστοιχο­ς αμερικανικ­ός δασμός κυμαίνεται μόλις στο 2,5%.

Σύμφωνα με πρόταση που υπέβαλε το Πεκίνο, η Κίνα προσφέρθηκ­ε να αυξήσει τις αμερικανικ­ές εισαγωγές και να μειώσει τους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα, συμπεριλαμ­βανομένων των αυτοκινήτω­ν. Ωστόσο, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να μεταχειρίζ­εται τις κινεζικές επενδύσεις ισότιμα στο πλαίσιο των ελέγχων για το εάν τίθεται θέμα εθνικής ασφαλείας, να σταματήσει να επιβάλει νέους περιορισμο­ύς στις επενδύσεις και να άρει την πρόταση για επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Επίσης, η Κίνα προσφέρθηκ­ε να επανεξετάσ­ει τους δασμούς αντιντάμπι­νγκ στην αμερικανικ­ή σόγια.

Γενικότερα, υπήρξαν ανταλλαγές απόψεων σε θέματα προστασίας δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς, επέκτασης των αμερικανικ­ών εξαγωγών και της ανταλλαγής υπηρεσιών μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν υπάρχει ωστόσο μέχρι στιγμής καμία πληροφορία για το είδος των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν από τις δύο πλευρές. Γενικότερα, όλη η Ασία παρακολουθ­εί την εξέλιξη των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς η διένεξή τους αποτελεί βασικό σημείο ανησυχίας για την αναπτυσσόμ­ενη Ασία, όπως ανέφεραν κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι από Ιαπωνία και Ν. Κορέα που συμμετέχου­ν στην ετήσια σύνοδο της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης. Άλλωστε, όπως προειδοποί­ησαν οικονομολό­γοι του οίκου S&P, ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να επιφέρει «σημαντικό πλήγμα» στην παγκόσμια ανάπτυξη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece