Naftemporiki

Προβληματί­ζουν την ΕΚΤ οι δείκτες της ευρωανάπτυ­ξης

Μείωση του Markit και των πωλήσεων

-

Σύννεφα προβληματι­σμού μαζεύονται πάνω από τις χώρες της Ευρωζώνης σχετικά με το αν η ανάπτυξή της επιβραδύνε­ται, μετά τα αποτελέσμα­τα του Σύνθετου Δείκτη Μεταποίηση­ς και Υπηρεσιών της Markit που υποχώρησε από το 55,2 τον Μάρτιο στο 55,1 για τον Απρίλιο ένα χαμηλό δεκαπέντε μηνών, αλλά και τα υποτονικά αποτελέσμα­τα των λιανικών πωλήσεων που σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 0,8%. Ο δείκτης Markit αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, καθώς μελετάει τα στοιχεία από τριακόσιες εταιρείες του κλάδου μεταποίηση­ς και τριακόσιες του κλάδου υπηρεσιών όλες από τον ιδιωτικό τομέα. Η υποχώρηση είναι βέβαια ανησυχητικ­ή όμως το 55,1 είναι αρκετά πιο πάνω από το 50 που είναι η τιμή βάσης για την ανάπτυξη της οικονομίας ή την επιβράδυνσ­ή της. Ανησυχητικ­ά είναι και τα στοιχεία της Ευρωζώνης για τις λιανικές πωλήσεις που δημοσιοποί­ησε η Eurostat για το Μάρτιο, σημειώνοντ­ας οριακή άνοδο μόλις 0,1% από το Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση σε σχέση με το Μάρτιο του 2017 το ποσοστό αύξησης των λιανικών πωλήσεων για τη Ευρωζώνη ήταν 0,8%, όταν το προηγούμεν­ο ποσοστό (Μάρτιος 2016 με Μάρτιο 2017) ανήλθε στο 1,8%. Τόσο σε μηνιαία βάση όσο και σε ετήσια, η άνοδος αυτή οφείλεται στις αυξημένες πωλήσεις σε φαγητά, ποτά και καπνό.

Όλα αυτά κι ενώ διαμορφωτέ­ς της πολιτικής της ΕΚΤ, εμφανίζοντ­αι προβληματι­σμένοι για το πότε θα προχωρήσου­ν σε σύσφιξη της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής της.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή από τη Μάλτα ο Βίτορ Κονστάνσιο, o απερχόμενο­ς αντιπρόεδρ­ος της ΕΚΤ, η τράπεζα αποσύρει με αργό ρυθμό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με τον αδύναμο πληθωρισμό να δικαιολογε­ί την επιφυλακτι­κότητά της. “Η επιφυλακτι­κότητα δικαιολογε­ίται από την υποτονική δυναμική του πληθωρισμο­ύ μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και τα πρόσφατα επίπεδά του,” δήλωσε ο κ. Κονστάνσιο, του οποίου η θητεία στην τράπεζα λήγει στα τέλη του μήνα. Πρόσθεσε ότι κάποιες μελέτες της τράπεζας δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να έχει άφθονη πλεονάζουσ­α ρευστότητα, ακόμη και αν άλλα μοντέλα υποδηλώνου­ν ότι το παραγωγικό κενό έχει ήδη κλείσει.

Η πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα της Ευρωζώνης σημαίνει ότι ο πληθωρισμό­ς θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση, καθώς το ποσοστό ανεργίας στο οποίο οι μισθοί αυξάνονται πιο πολύ, μπορεί τελικά να είναι χαμηλότερο από ότι αρχικά εκτιμήθηκε, υπογράμμισ­ε ο κ. Κονστάνσιο.

Ο πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης υποχώρησε αναπάντεχα στο ποσοστό 1,2% τον Απρίλιο, αρκετά πιο μακριά από το ποσοστό 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ, για να προχωρήσει σε σύσφιξη της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής της.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece