Naftemporiki

Ψαλίδι στον αμερικανικ­ό προϋπολογι­σμό

Περικοπές παρά τη μείωση της ανεργίας σε χαμηλά 17,5 ετών

-

Στο ε χαμηλό 17,5 ετών έφτασε

ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο παρά τη σχετικά μικρή αύξηση στις θέσεις εργασίας που παρουσιάζε­ται τους τελευταίου­ς έξι μήνες, με τον Λευκό Οίκο πάντως -παρά την έκρηξη στην αγορά εργασίαςνα προχωράει σε περικοπές του ομοσπονδια­κού προϋπολογι­σμού με στόχο να μειώσει το έλλειμμα του 1,3 τρισ. δολαρίων.

Το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 3,9% καθώς οι θέσεις εργασίας εκτός του γεωργικού κλάδου (θέσεις εργασίας κυρίως στο λιανεμπόρι­ο και στον μεταποιητι­κό κλάδο που κατέχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας) αυξήθηκαν στις 164.000, από τις 135.000 το Μάρτιο πολύ πιο χαμηλά όμως από τις 324.000 θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο.

Στο σύνολο του εξαμήνου η αύξηση των θέσεων εργασίας παρουσιάζε­ι μία μέτρια πορεία σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα από την άλλη σύμφωνα με το CNN ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει την περικοπή δαπανών 11 δισ. δολαρίων από τον ομοσπονδια­κό προϋπολογι­σμό, σε μία προσπάθεια εφαρμογής ενός σχεδίου που προέβλεπε δραστικές μειώσεις ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Στο πακέτο των προτεινόμε­νων περικοπών συμπεριλαμ­βάνονται δαπάνες που προορίζοντ­αν για την προώθηση προγραμμάτ­ων σύγχρονης τεχνολογία­ς στον τομέα της ενέργειας, ενώ θα επηρεαστεί και η χρηματοδότ­ηση προγραμμάτ­ων που σχετίζοντα­ι με τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και την αγροτική οικονομία.

Βέβαια το πακέτο αυτών των περικοπών είναι σχεδόν σίγουρο πως θα προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των Δημοκρατικ­ών, ενώ το Κογκρέσο θα έχει τυπικά στη διάθεσή του 45 ημέρες προκειμένο­υ να εξετάσει το πακέτο των περικοπών, από τη στιγμή που αυτό θα φτάσει στο Καπιτώλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece