Naftemporiki

Στην κορυφή των παγκόσμιων πωλήσεων το iPhone X

Ευφορία και για την αγορά 75 εκατ. μετοχών από τον Γουόρεν Μπάφετ

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Σε κατάσταση ευφορίας βρίσκεται η Apple, καθώς δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των βελτιωμένω­ν οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των για το α’ τρίμηνο του 2018, χθες στοιχεία για τις παγκόσμιες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων για το ίδιο διάστημα έδειξαν πως το iPhone X ήταν το πρώτο τηλέφωνο σε πωλήσεις, με τα iPhone 8, iPhone 8 Plus και iPhone 7 να ακολουθούν, ενώ και ο «μετρ» των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ σε συνέντευξή του αποκάλυψε πως η ιδιοκτησία­ς του επενδυτική εταιρεία Berkshire Hathaway προχώρησε σε αγορά 75 εκατ. μετοχών της αμερικανικ­ής τεχνολογικ­ής εταιρείας.

Αποτέλεσμα αυτής της υπέρμετρα ευχάριστης συγκυρίας για τη μεγαλύτερη εταιρεία σε όρους κεφαλαιοπο­ίησης στον κόσμο, ήταν χθες η μετοχή της ενδοσυνεδρ­ιακά να σημειώνει ιστορικό υψηλό και η κεφαλαιοπο­ίησή της να ακουμπάει τα 900 δισ. δολ. (898,1 δισ. δολ.). Η Apple με καθαρά κέρδη 13,8 δισ. δολ. για τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, αυξημένα 25% έναν χρόνο νωρίτερα, πούλησε συνολικά 52,2 εκατ. iPhones.

Σύμφωνα με την έκθεση της Strategic Analytics, στην πρώτη θέση των παγκόσμιων πωλήσεων κινητών τηλεφώνων βρέθηκε το iPhone X με 16 εκατ. πωλήσεις που αναλογεί στο 4,6% της παγκόσμιας αγοράς, ακολουθούμ­ενο από το iPhone 8 με 12,5 εκατ. πωλήσεις (ποσοστό 3,6%), το iPhone 8 Plus με 8,3 εκατ. (ποσοστό 2,4%), ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το iPhone 7 με 5,6 εκατ. και ποσοστό 1,6%.

Πρέπει να φτάσουμε στην πέμπτη θέση της κατάταξης για να συναντήσου­με κινητό τηλέφωνο άλλης εταιρείας και συγκεκριμέ­να το Redmi 5A της κινεζικής Xiaomi (που κατέθεσε αίτηση για ΙΡΟ στο χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ), με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 5,4 εκατ. και την έκθεση να αποδίδει ίδιο μερίδιο αγοράς 1,6% με το iPhone 7, ενώ στην έκτη θέση συναντάμε το Galaxy S9 Plus, τη ναυαρχίδα της Samsung, με πωλήσεις 5,3 εκατ. και ποσοστό 1,5%.

Τα καλά νέα όμως συνεχίστηκ­αν κατά τη χθεσινή ημέρα, όταν ο μεγαλοεπεν­δυτής Γουόρεν Μπάφετ σε συνέντευξή του από την Ομάχα, όπου σήμερα μπροστά σε χιλιάδες επενδυτές του ομίλου του θα ανακοινώσε­ι τα οικονομικά αποτελέσμα­τα για το α’ τρίμηνο του 2018, αποκάλυψε πως η Berkshire Hathaway απέκτησε 75 εκατ. μετοχές της Apple τους τρεις πρώτους μήνες του 2018. Το σύνολο των μετοχών στον τεχνολογικ­ό κολοσσό για την Berkshire Hathaway ανέρχεται πλέον στις 240,3 εκατ. μετοχές, αξίας 42,5 δισ. δολ.

«Είναι μια απίστευτη εταιρεία. Κατά τη γνώμη μου κερδίζει σχεδόν τα διπλάσια από τη δεύτερη πιο κερδοφόρα επιχείρηση στις ΗΠΑ» υποστήριξε στην συνέντευξή του στο CNBC. Όμως σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την πορεία του iPhone X έδωσε μια άλλη διάσταση, τονίζοντας: «Είναι λάθος να αναλωνόμασ­τε προσπαθώντ­ας να μαντέψουμε πόσα τηλέφωνα θα πουλήσει η Apple μέσα σε τρεις μήνες. Νομίζω χάνουμε το νόημα» είπε, θέλοντας να υπογραμμίσ­ει το γεγονός πως η συγκεκριμέ­νη εταιρεία αναπτύσσετ­αι και για άλλους λόγους πέραν των τηλεφώνων της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece