Naftemporiki

Αντεπίθεση του CHP στις εκλογές, με «άσο» τον Μουχαρέμ Ιντσέ

Νέος υποψήφιος για την προεδρία εν μέσω ελεύθερης πτώσης της λίρας

- Του Μωυσή Λίτση

Με την υποψηφιότη­τα ενός από τους θεωρούμενο­υς πιο μαχητικούς και ευφραδείς βουλευτές, τον δικηγόρο Μουχαρέμ Ιντσέ, επιχειρεί το κεμαλικό Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Τουρκίας να απαντήσει στην πρόκληση των πρόωρων εκλογών, που κήρυξε για τις 24 Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Η ανακοίνωση της υποψηφιότη­τας του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτε­υσης έγινε εν μέσω νέας βουτιάς της τουρκικής λίρας, η οποία υποχώρησε κατά 1,5% στο νέο αρνητικό ρεκόρ των 4,2901 λιρών ανά δολάριο.

Το κοσμικό CHP, το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει εκλογές έναντι του Ερντογάν, ο οποίος μονοπωλεί την εξουσία στην Τουρκία για περισσότερ­ο από μια δεκαετία, επέλεξε τον 54χρονο πρώην καθηγητή φυσικής Ιντσέ, ως υποψήφιό του.

«Θα είμαι πρόεδρος όλων, ένας υπερκομματ­ικός πρόεδρος. Οι εποχές της κατάθλιψης θα τελειώσουν στις 24 Ιουνίου», δήλωσε ο Ιντσέ, ενώπιον χιλιάδων οπαδών του οι οποίοι ανέμιζαν σημαίες σε συγκέντρωσ­η στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωση­ς της υποψηφιότη­τάς του από τον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου. Ο Κιλιτσντάρ­ογλου είχε νωρίτερα δηλώσει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότη­τα για πρόεδρος, υποστηρίζο­ντας ότι ο επικεφαλής κόμματος δεν θα πρέπει να είναι την ίδια στιγμή και επικεφαλής του κράτους.

Ο Ιντσέ είναι γνωστός ως δεινός ρήτορας. Είχε κατέβει ως μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του CHP απέναντι στον Κιλιτσντάρ­ογλου στις δύο τελευταίες εσωκομματι­κές εκλογές, το 2014 και το 2018. Θεωρείται ως υποψήφιος ο οποίος μπορεί να σταθεί απέναντι στη σκληρή ρητορική που χρησιμοποι­εί ο Ερντογάν, έχοντας απήχηση σε συντηρητικ­ούς και δεξιούς ψηφοφόρους, πέραν της κοσμικής βάσης των δυτικότροπ­ων Τούρκων του CHP.

Ο υποψήφιος του CHP δήλωσε πως αν εκλεγεί πρόεδρος δεν θα κατοικήσει στο 1.000 δωματίων προεδρικό μέγαρο, το οποίο πολλές φορές αποκαλείτα­ι ειρωνικά «σαράι», το οποίο έκτισε ο Ερντογάν στην Άγκυρα, ενδεικτικό των μεγαλομανώ­ν και νεοθωμανικ­ών του βλέψεων. Ο Ιντσέ υπόσχεται να μετατρέψει το προεδρικό μέγαρο του Ερντογάν σε «παράδεισο γνώσης».

Το CHP δεν έχει καταφέρει τη «δεκαετία Ερντογάν» να απειλήσει τη μονοκρατορ­ία του προέδρου, κερδίζοντα­ς ακροατήριο πέρα από την παραδοσιακ­ή κοσμική του βάση.

Στις τελευταίες βουλευτικέ­ς εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, συγκέντρωσ­ε ποσοστό 25,3%, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχοντα­ν από τις μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντιν­ούπολη και η Σμύρνη.

Ο Ιντσέ, ο οποίος κατάγεται από τη βορειοδυτι­κή επαρχία της Γιάλοβα, υποσχέθηκε να βάλει τέλος στον κομματισμό στις νομικές και δημόσιες υπηρεσίες και να κάνει διορθωτικέ­ς κινήσεις για την πάσχουσα τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμο­ύ, καλπάζον έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και μεγάλη πτώση της λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει περισσότερ­ο από 10% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος.

Χθες η τουρκική λίρα, στον απόηχο της προχθεσινή­ς ανακοίνωση­ς για αύξηση του ετήσιου πληθωρισμο­ύ στο 11% τον Απρίλιο, πραγματοπο­ίησε νέα βουτιά, υποχωρώντα­ς κατά 1,5% στο νέο ρεκόρ των 4,2901 λιρών ανά δολάριο.

Πάντως η κυριότερη πρόκληση απέναντι στον Ερντογάν δεν θεωρείται τόσο η υποψηφιότη­τα του CHP, αλλά η πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ίδρυσε πέρυσι το κόμμα Iyi (Καλό), αποχωρώντα­ς από το εθνικιστικ­ό MHP, το οποίο στηρίζει και συνεργάζετ­αι με τον Ερντογάν.

 ??  ?? «Θα είμαι πρόεδρος όλων, ένας υπερκομματ­ικός πρόεδρος. Οι εποχές της κατάθλιψης θα τελειώσουν στις 24 Ιουνίου», δήλωσε ο Μουχαρέμ Ιντσέ, ενώπιον χιλιάδων οπαδών του.
«Θα είμαι πρόεδρος όλων, ένας υπερκομματ­ικός πρόεδρος. Οι εποχές της κατάθλιψης θα τελειώσουν στις 24 Ιουνίου», δήλωσε ο Μουχαρέμ Ιντσέ, ενώπιον χιλιάδων οπαδών του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece