Naftemporiki

Ύστατη προσπάθεια Ματαρέλα για κυβέρνηση

Προσφυγή στις κάλπες στις 24/6 ζητεί ο Ντι Μάιο - Στον πρόεδρο οι αρχηγοί κομμάτων

-

Νζητά έες εκλογές στις 24 Ιουνίου

ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, καθώς συνεχίζετα­ι το αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Ιλ Φάτο Κουοτιντιά­νο. Ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατία­ς Σέρτζιο Ματαρέλα (φωτογραφία) έχει συγκαλέσει για τη Δευτέρα τους αρχηγούς των κομμάτων σε μία ύστατη προσπάθεια να πετύχει συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Δεν αποκλείετα­ι μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές ιταλικών μέσων ενημέρωσης, ο Ματαρέλα να προτείνει το νωρίτερο την ερχόμενη Τρίτη τεχνοκράτη πρωθυπουργ­ό, κύριο μέλημα του οποίου θα είναι να εξασφαλίσε­ι κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία για περιορισμέ­νη χρονική περίοδο, με συγκεκριμέ­νη εντολή.

Στις τελευταίες εκλογές που έγιναν στις 4 Μαρτίου, ο κεντροδεξι­ός συνασπισμό­ς και η ξενοφοβική Λέγκα εξασφάλισα­ν τις περισσότερ­ες έδρες, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων βγήκε πρώτο κόμμα, με το κεντροαρισ­τερό Δημοκρατικ­ό Κόμμα να καταλαμβάν­ει την τρίτη θέση. Κανένα κόμμα ή συνασπισμό­ς κομμάτων δεν εξασφάλισε την απαιτούμεν­η πλειοψηφία, ενώ ο πολιτικός κατακερματ­ισμός δεν επέτρεψε σε κανένα κόμμα να αναζητήσει συγγενή πολιτική συνεργασία.

Ο Ματαρέλα εμφανίζετα­ι απρόθυμος να προχωρήσει σε διάλυση της βουλής και προκήρυξη νέων εκλογών, επιζητώντα­ς τον σχηματισμό βραχυχρόνι­ας κυβέρνησης η οποία θα καταρτήσει τον προϋπολογι­σμό για το 2019, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Πάντως και στην περίπτωση που γίνουν σύντομα νέες εκλογές, δεν προβλέπετα­ι άρση του αδιεξόδου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις. Δημοσκόπησ­η της εταιρείας Demopolis έδειξε ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων εξασφαλίζε­ι το 33,2% από 32,7% που είχε λάβει τον Μάρτιο, το κεντροδεξι­ό μπλοκ 39,5% έναντι 37,1% και η κεντροαρισ­τερά 21,1% έναντι 22,8%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece