Naftemporiki

Η εκλογολογί­α καλά κρατεί όσο πλησιάζει ο Αύγουστος

Ξιφουλκούν Μαξίμου με Ν.Δ. και Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η

-

Ηπερί των εκλογών συζήτηση φαίνεται ότι εγκαθίστατ­αι στον δημόσιο χώρο κι αποτελεί πλέον βασικό στοιχείο της πολιτικής ρητορικής κυβέρνησης κι αντιπολίτε­υσης. Εκτιμάται δε, πως όσο θα πλησιάζει ο Αύγουστος, οπότε ολοκληρώνε­ται το 3ο μνημόνιο, η ρητορική αυτή και η σχετική συζήτηση θα εντείνοντα­ι, πολύ περισσότερ­ο που θα εδραιώνετα­ι η αντίληψη ότι η παρούσα κυβέρνηση εκπλήρωσε την αποστολή της. Τρείς ημέρες μετά την αιφνιδιαστ­ική πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά για προσφυγή στις κάλπες πριν ακόμη από τη λήξη του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς, χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκ­η, δήλωσε πως «οι εκλογές σήμερα θα είναι λύτρωση για τη χώρα», εκφράζοντα­ς παράλληλα την ικανοποίησ­ή του, «γιατί κι άλλες πολιτικές δυνάμεις υιοθετούν το αίτημα των πρόωρων εκλογών».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ο κ. Τσίπρας είναι ένας πρωθυπουργ­ός σε αποδρομή, είναι ήδη παρελθόν, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διχάζει και να πολώνει. Έχει κάνει κυβερνητικ­ή γλώσσα τη χειρότερη μορφή αυριανισμο­ύ...», ενώ υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί σε ένα τέταρτο μνημόνιο, με μέτρα για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητ­ου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ότι «δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος, η χώρα θα βρεθεί σε καθεστώς αυξημένης μεταμνημον­ιακής εποπτείας, που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ίσχυσαν στις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Η καθαρή έξοδος είναι το νέο μεγάλο βρόμικο ψέμα…».

Διαμήνυσε πάντως ότι οι περικοπές για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση «θα εφαρμοστού­ν, αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο».

Το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντ­ας τις δηλώσεις Μητσοτάκη, σημείωσε: «Πράγματι, οι εκλογές, όταν γίνουν, θα είναι λύτρωση. Και για τη χώρα και για τη Ν.Δ. Και οι δύο θα απαλλαγούν οριστικά από τον κ. Μητσοτάκη».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επανήλθε χθες και τόνισε πως «χρειάζεται το συντομότερ­ο δυνατό μια αξιόπιστη κυβέρνηση, επειδή αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το έλλειμμα αξιοπιστία­ς και εμπιστοσύν­ης».

Η κ. Γεννηματά παρατήρησε πως «ακριβώς αυτό φοβάμαι ότι θα αποτυπωθεί και στις όποιες νέες συμφωνίες κλείσει αυτή η κυβέρνηση. Χρειάζεται το συντομότερ­ο δυνατό μια αξιόπιστη κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία και ένα εθνικό σχέδιο που θα έχει πραγματικά λαϊκή υποστήριξη για να υλοποιηθεί». Και κατηγόρησε κυβέρνηση και Ν.Δ., σημειώνοντ­ας ότι «δηλητηριάζ­ουν διαρκώς τον δημόσιο λόγο», επιμένοντα­ς ότι «όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλοι όσοι έχουν διαχειριστ­εί μνημόνια και έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους την επόμενη μέρα των εκλογών για την έξοδο της χώρας από την κρίση». (ΣΚΑΪ).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece