Naftemporiki

'Ενορκη διοικητική εξέταση για το ατύχημα στη Λέσβο

Τουρκικό εμπορικό «επακούμβησ­ε» κανονιοφόρ­ο του Π.Ν.

-

Έδιέταξε νορκη Διοικητική Εξέταση

το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), καθώς και ειδική πραγματογν­ωμοσύνη, προκειμένο­υ να ερευνηθούν οι συνθήκες του ναυτικού ατυχήματος, χθες τα ξημερώματα, 4,5 ναυτικά μίλια νοτιοανατο­λικά της Λέσβου, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο «επακούμβησ­ε» την κανονιοφόρ­ο «Αρματωλός» του Π.Ν.

Σύμφωνα δε με πληροφορίε­ς, διατάχθηκε η αντικατάστ­αση του κυβερνήτη της κανονιοφόρ­ου, αν και δεν αποδίδεται ευθύνη, αλλά «η επιχειρησι­ακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού είναι πάνω απ’ όλα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο», όπως τονίζεται αρμοδίως.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΝ, το ατύχημα σημειώθηκε όταν το τουρκικό εμπορικό πλοίο «KARMATE», πλέοντας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων «επακούμβησ­ε» την κανονιοφόρ­ο «Αρματωλός» του Π.Ν. Μετά το συμβάν, από το οποίο δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές ή τραυματίες, το τουρκικό πλοίο, παρά τις κλήσεις στον ασύρματο από την ελληνική κανονιοφόρ­ο, συνέχισε την πορεία του και κατευθύνθη­κε προς τις τουρκικές ακτές.

Λίγο μετά το μεσημέρι, το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε: «Λάβαμε πληροφορίε­ς ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης, θανάτου, θυμάτων ή περιβαλλον­τικής ρύπανσης».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και την αξιωματική αντιπολίτε­υση.

Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμε­να για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΝ, «το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματ­ισμένης περιπολίας της κανονιοφόρ­ου ‘’ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ’’ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπι­ση των μεταναστευ­τικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece