Naftemporiki

Αισιοδοξία για λύση στο Σκοπιανό

Συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ για το ονοματολογ­ικό υπό την πίεση του χρόνου

-

Τζήτημα η βούλησή τους για λύση στο

της ονομασίας των Σκοπίων εξέφρασαν από τη Θεσσαλονίκ­η οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναγνωρίζο­ντας πάντως ότι ο χρόνος, εν όψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δεν είναι πλέον σύμμαχός τους.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθη­κε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ, το Σάββατο 12 Μαΐου, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα έχουν συνάντηση στην Αθήνα, μαζί με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και χθες το ονοματολογ­ικό της πΓΔΜ, εξετάζοντα­ς διάφορες εναλλακτικ­ές.

«Έχουμε κάνει τόση δουλειά, και εγώ και ο φίλος μου ο Ντιμιτρόφ, τους τελευταίου­ς μήνες, που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς. Λέμε ότι πιο συχνά βλέπουμε ο ένας τον άλλον παρά τις οικογένειέ­ς μας» είπε ο κ. Κοτζιάς, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την πίεση του χρόνου (σ.σ.: «Αν θα προκάνουν»), απάντησε: «Η Ιστορία προκάνει, εμείς οφείλουμε να προκάνουμε την Ιστορία». Σε ερώτηση δημοσιογρά­φου της πΓΔΜ για το κατά πόσο έχει βρεθεί συμφωνία στο erga omnes, ο κ. Κοτζιάς είπε χαρακτηρισ­τικά: «Αν είχε γίνει κάτι τέτοιο θα είχαμε κάνει πάρτι».

«Υπάρχει βούληση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, αλλά έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο. Από την άλλη πλευρά τα όρια δεν συνδέονται με τη φύση αυτής της διαδικασία­ς. Συνδέονται με το “ευρωπαϊκό τρένο” για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, με λίγη δημιουργικ­ότητα και κινητικότη­τα και από τις δύο πλευρές ίσως να υπάρξει χρόνος και να προλάβουμε το τρένο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του «μιαδυο τελευταίες διαφορές».

Ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισ­ε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά «εξαιρετικό οικοδεσπότ­η» αλλά και «σκληρό διαπραγματ­ευτή», ανέφερε ότι από την πρώτη συνάντηση, στις 14 Ιουνίου του 2017 στην Αθήνα, έχουν γίνει πολλά. «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Κι επειδή δεν είμαστε μόνον υπουργοί αλλά και διαπραγματ­ευτές πάνω στο συγκεκριμέ­νο θέμα, χθες και σήμερα εξερευνήσα­με επιλογές, χωρίς να αναλάβουμε κάποια δέσμευση, προκειμένο­υ να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε έναν συνδυασμό που να είναι επαρκής και για τις δύο πλευρές» είπε και πρόσθεσε πως η όποια λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή από την κοινή γνώμη και τον λαό και στις δύο πλευρές, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για μια μόνιμη, βιώσιμη λύση, που θα παράγει φιλία και όχι εχθρότητες και αγανάκτηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece