Naftemporiki

Κόντρες, επεισόδια και συλλήψεις κατά την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο

ΣΥΡΙΖΑ vs κομμάτων για τις διαδηλώσει­ς και τις βιαιοπραγί­ες κατά δημοσιογρά­φων

-

Αντιπαράθε­ση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, προχθές, στη Λέσβο, η οποία συνοδεύθηκ­ε από εκτεταμένε­ς συλλήψεις διαδηλωτών αλλά και βιαιοπραγί­ες εις βάρος δημοσιογρά­φων. Όπως έγινε γνωστό, η Αστυνομία προέβη σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων, για τα δεδομένα της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ αναζητούντ­αι και πολλοί άλλοι πολίτες, για συμμετοχή σε επεισόδια κατά τη διάρκεια της παραμονής κι ομιλίας του Τσίπρα στο νησί.

Το Συντονιστι­κό Όργανο των επιστημονι­κών και επαγγελματ­ικών φορέων της Λέσβου, το οποίο διοργάνωσε την απεργιακή κινητοποίη­ση, τη διαδήλωση και την πορεία στη Μυτιλήνη, ανακοίνωσε ότι «καταδικάζε­ι απερίφραστ­α τα όσα συνέβησαν μετά την πορεία, και ιδιαίτερα σε δημοσιογρά­φους που εργάζονταν για την ενημέρωση της κοινής γνώμης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κυβερνητικ­ά στελέχη, επέρριψαν την ευθύνη στη Ν.Δ., υποστηρίζο­ντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτε­υση και ο πρόεδρός της κ. Μητσοτάκης έσπευσαν να προσφέρουν κάλυψη σε μια μειοψηφία ακροδεξιών που επιτέθηκαν σε δημοσιογρά­φους και φωτορεπόρτ­ερ στη Λέσβο και προσπάθησα­ν να εισβάλουν στα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θλιβεροί και επικίνδυνο­ι».

Απαντώντας, ο τοπικός βουλευτής και τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, υποστήριξε πως «οι Λέσβιοι είπαν ένα αποφασιστι­κό όχι στο ψέμα και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης».

Κατά τον κ. Αθανασίου «η προεκλογικ­ή φιέστα του κ. Τσίπρα στη Μυτιλήνη απέτυχε παταγωδώς. Οι Λέσβιοι του έστρεψαν την πλάτη, μη ανεχόμενοι πλέον τον εμπαιγμό της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ», ενώ παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας, μην έχοντας να πει κάτι ουσιαστικό για την κατάσταση που έφερε η πολιτική του στο νησί, αρκέστηκε να ψέξει τους φορείς που διοργάνωσα­ν την πρωτοφανή σε όγκο και παλμό συγκέντρωσ­η. Διαφορετικ­ή εικόνα επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Επικρατεία­ς, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικ­ού έργου Χρ. Βερναρδάκη­ς, ο οποίος υποστήριξε ότι «με ευρεία συμμετοχή ολοκληρώθη­καν οι εργασίες του 14ου Περιφερεια­κού Συνεδρίου Β. Αιγαίου... Στις διήμερες εργασίες συμμετείχα­ν 280 φορείς, 60 εκπρόσωποι Ενώσεων, Συνεταιρισ­μών και ΜΚΟ, 30 ΜΜΕ και 240 ιδιώτες... Τις εργασίες παρακολούθ­ησαν στον χώρο του συνεδρίου περισσότερ­οι από 610 συμμετέχον­τες, ενώ περισσότερ­οι από 90.000 χρήστες το παρακολούθ­ησαν μέσω του live streaming». Σημείωσε δε, ότι «η πρωτοφανής προσπάθεια να υπονομευθε­ί η συμμετοχή σε μια ανοικτή διαβούλευσ­η για την ανάπτυξη και θωράκιση των νησιών έπεσε στο κενό».

Το Κίνημα Αλλαγής σημείωσε ότι «οι πολίτες γύρισαν μαζικά την πλάτη τους στον κ. Τσίπρα, ο οποίος προστατευό­μενος από τον κλοιό των ΜΑΤ και μακριά από τους κατοίκους της Λέσβου που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και διαδήλωναν διαμαρτυρό­μενοι για τις πολιτικές του, συνέχισε το ίδιο τροπάρι».

Όπως παρατήρησε το Κίνημα, «ο πρωθυπουργ­ός καταγγέλλε­ι την πόλωση όταν είναι ο βασικός πυλώνας της πολιτικής του και μιλάει για προπαγάνδα όταν αυτός και το σύστημα εξουσίας του είναι ταυτισμένο­ι με αυτή».

Ο ευρωβουλευ­τής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκη­ς διαψεύδει τον πρωθυπουργ­ό ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στα νησιά από την 1η Ιουλίου στις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς. Ο ευρωβουλευ­τής επικαλέστη­κε σχετική απάντηση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση που του είχε θέσει ο ίδιος. Και υπενθύμισε ότι «την ανατροπή του ευνοϊκού φορολογικο­ύ καθεστώτος στη νησιωτική Ελλάδα υπέγραψε ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015», ενώ παρέθεσε και την απάντηση του επιτρόπου Μοσκοβισί, σύμφωνα με την οποία «ήταν πρωτοβουλί­α της σημερινής κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, καθώς και ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για τη μείωσή του». Κατά τον κ. Ανδρουλάκη «ο κ. Τσίπρας για ακόμη μια φορά παραπλανά τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους σκληρά δοκιμαζόμε­νους κατοίκους των νησιών, που έχουν υποστεί πολλαπλές απώλειες στα εισοδήματά τους όχι μόνο λόγω της οικονομική­ς, αλλά και λόγω της προσφυγική­ς και μεταναστευ­τικής κρίσης».

Η Ένωση Κεντρώων επισήμανε τη μεγάλη παρουσία αστυνομικώ­ν δυνάμεων στη Μυτιλήνη και παρατήρησε: «Αν ο πρωθυπουργ­ός χρειάζεται τόσο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να ανακοινώσε­ι θετικές ειδήσεις, αλήθεια πόσες διμοιρίες θα χρειαστεί ο κ. Τσίπρας, όταν θα αρχίσει ο υπερκόφτης να κόβει οριζόντια μισθούς και συντάξεις».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece