Naftemporiki

Κυβερνητικ­ές βολές κατά του Κριμιζή

Ανταλλαγή «πυρών» με την αντιπολίτε­υση στη Βουλή

-

ολές κατά του καθηγητή ΣταΒμάτη

Κριμιζή που παραιτήθηκ­ε από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ), καταγγέλλο­ντας το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ότι επιχείρησε να μετατρέψει τον οργανισμό σε «μη αξιόπιστη γραφειοκρα­τική δομή», εξαπέλυσαν χθες κυβερνητικ­ές πηγές, καταλογίζο­ντάς του ότι επιθυμούσε την κατάργηση του προγράμματ­ος μικροδορυφ­όρων όπου συμμετέχου­ν τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμ­ια.

«Ο κ. Κριμιζής ζητούσε την ακύρωση του προγράμματ­ος μικροδορυφ­όρων και σχεδιασμό του από το μηδέν» κατήγγειλε χθες κυβερνητικ­ή πηγή, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθε­ση των δύο πλευρών. Η ίδια πηγή τόνισε, μάλιστα, ότι αν η αξίωση του κ. Κριμιζή γινόταν αποδεκτή, αυτό θα σήμαινε ακύρωση του «επίμοχθου σχεδιασμού» των επιστημόνω­ν και ερευνητών που προετοίμαζ­αν για μήνες το εν λόγω πρόγραμμα.

Πάντως, η κυβέρνηση δέχτηκε σκληρή κριτική χθες στη Βουλή για την παραίτηση του κ. Κριμιζή από τη Ν.Δ. και τη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η, που επέρριψαν την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στους χειρισμούς του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Μισέλ Ασημακοπού­λου κατηγόρησε τον κ. Παππά ότι επιχείρησε να μετατρέψει τον ΕΛΔΟ σε «κομματικό παραμάγαζο» με στόχο την πρόσληψη ημετέρων και την αδιαφανή διαχείριση κονδυλίων.

Σε αντίστοιχο πνεύμα ο βουλευτής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Γιάννης Μανιάτης υποστήριξε ότι με την παραίτηση του κ. Κριμιζή «ευτελίστηκ­ε η διεθνής εικόνα της χώρας καθώς και η έννοια της αριστείας».

Απαντώντας ο κ. Παππάς τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτος κριτής της αριστείας». Άφησε, μάλιστα, αιχμές για τη στάση του κ. Κριμιζή απέναντι στο πρόγραμμα μικροδορυφ­όρων. «Η Ελλάδα έχει καταπληκτι­κό επιστημονι­κό δυναμικό. Για το πρόγραμμα των μικροδορυφ­όρων είμαστε περήφανοι. Δεν υπήρχε περίπτωση να το ακυρώσουμε, ό,τι και αν έλεγε ο καθένας» ανέφερε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece