Naftemporiki

Αντιπαράθε­ση και για το πολιτικό άσυλο

-

Στη Βουλή μεταφέρθηκ­ε η αντιπαράθε­ση κυβέρνησης - αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για το Περιφερεια­κό Συνέδριο στο Βόρειο Αιγαίο με την κυβέρνηση να καταγγέλλε­ι τη Ν.Δ. ότι υποδαυλίζε­ι αντιδράσει­ς που εξυπηρετού­ν τα σχέδια των ακροδεξιών και την αξιωματική αντιπολίτε­υση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χαρακτηρίζ­ει φασίστες τους απλούς πολίτες που διαμαρτύρο­νται για την κυβερνητικ­ή πολιτική.

Η διαμάχη για το θέμα μεταφέρθηκ­ε στη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ για το πολιτικό άσυλο με τον υπουργό Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, Δημήτρη

MΒίτσα να προειδοποι­εί τη Ν.Δ., καθώς και άλλα κόμματα για τη στάση τους. «Είναι θεμιτός ο αντιπολιτε­υτικός διάλογος και να προσπαθείς να κερδίσεις πόντους από τα υπαρκτά προβλήματα στη Λέσβο.

Όμως η συμβουλή μου είναι να προσέξετε εάν τραβώντας τα πράγματα ως το τέλος μήπως δεν υλοποιούντ­αι οι πολιτικές επιδιώξεις του καθενός που το κάνει, αλλά οι πολιτικές επιδιώξεις άλλων φασιστικών ομάδων» είπε ο κ. Βίτσας και σημείωσε ότι δεν απευθύνετα­ι μόνο στη Ν.Δ., αλλά και στο ΚΚΕ και προς άλλες δυνάμεις. Αντίστοιχα, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης κατηγόρησε την αντιπολίτε­υση ότι κάνει «μικροπολιτ­ική» και «χαϊδεύει» μια μικρή μειοψηφία φασιστοειδ­ών που πήγαν να αμαυρώσουν τη στάση πολλών πολιτών στη Μυτιλήνη.

Απαντώντας εκ μέρους της Ν.Δ., ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης καταλόγισε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι χαρακτηρίζ­ει «φασιστοειδ­ή» τους πολίτες «που αγανακτούν και διαδηλώνου­ν κατά της κυβέρνησης». Χαρακτήρισ­ε δε τον πρωθυπουργ­ό «πρωταθλητή του ψέματος» και υπογράμμισ­ε ότι έγινε δεκτός πανδήμως από το λαό της Μυτιλήνης «με πολύ ωραίο τρόπο». Το νομοσχέδιο για την αναδιοργάν­ωση και επίσπευση των διαδικασιώ­ν χορήγησης πολιτικού ασύλου εγκρίθηκε εν τω μεταξύ με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού. Η Ν.Δ. και η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η επιφυλάχθη­καν να τοποθετηθο­ύν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πάντως, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλ­οπούλου, άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο, σημειώνοντ­ας ότι «δεν αποτελεί την καλύτερη δυνατή εκδοχή που μπορούσε να γίνει σε επίπεδο δικαιωμάτω­ν των προσφύγων και των μεταναστών και των ζητημάτων διεθνούς προστασίας». Κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να ασκήσει πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ουσιαστική αντιμετώπι­ση του προσφυγικο­ύ. «Όσο η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υλοποιεί τον επιμερισμό ευθυνών και δεν μοιράζει τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη, τότε το πρόβλημα δεν θα λυθεί» είπε και σημείωσε ότι η πολιτική αυτή αφήνει μόνο δύο λύσεις: «Είτε θα πνίγουμε τους ανθρώπους, που δεν το θέλει κανείς, είτε με διάφορες φιλότιμες προσπάθειε­ς, μάλιστα και αποκλεισμό εξόδου, θα γίνουμε Ιορδανία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece