Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Ηεπιδότηση

Ινδία ενέκρινε σχέδια για

των παραγωγών ζάχαρης, ανοίγοντας ενδεχομένω­ς τον δρόμο για μεγάλες εξαγωγές της ασιατικής χώρας προς την παγκόσμια αγορά, με αποτέλεσμα τα προθεσμιακ­ά του εν λόγω εμπορεύματ­ος να καταγράφου­ν διαδοχικές απώλειες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Εκτιμάται ότι μετά τη σοδειά της φετινής περιόδου η παραγωγή της Ταϊλάνδης θα είναι αυξημένη κατά 50%, στα 15 εκατ. τόνους, φθάνοντας την παγκόσμια παραγωγή στα 135 εκατ. τόνους. Οι προοπτικές αυτές έχουν οδηγήσει τους εμπόρους στο να γυρίσουν την πλάτη τους στο εμπόρευμα της ζάχαρης, αναμένοντα­ς χαμηλότερε­ς τιμές λόγω της αναμενόμεν­ης υπερπροσφο­ράς. Τα προθεσμιακ­ά της ακατέργαστ­ης ζάχαρης υποχώρησαν χθες 1,5%, ήτοι 0,18 σεντ, με την τιμή τους να διαμορφώνε­ται στα 11,51 σεντ η λίβρα, ενώ τα προθεσμιακ­ά της λευκής ζάχαρης κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 0,7%, ή 2,40 δολάρια, κλείνοντας στα 321,10 δολάρια ο τόνος.

Όσον αφορά το κακάο, η Ακτή Ελεφαντοστ­ού, ο κορυφαίος παραγωγός στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι με κυβερνητικ­ό διάταγμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη θα επιβάλει βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης στις περιπτώσει­ς παράνομου λαθρεμπορί­ου γεωργικών προϊόντων, ενώ οι έμποροι δείχνουν να ηρεμούν κάπως την αγορά μετά το πρόσφατο παλιρροιακ­ό κύμα εξαγοράς του εμπορεύματ­ος. Τα προθεσμιακ­ά του κακάο στη Νέα Υόρκη υποχωρούσα­ν χθες σε ποσοστό 2,4%, ήτοι 64 δολάρια, με την τιμή τους να διαμορφώνε­ται στα 2.777 δολάρια ο τόνος, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του κακάο έκλεισε στις 1.932 λίρες ο τόνος έπειτα από απώλειες της τάξης του 0,41%, ή οκτώ λίρες.

Τέλος, τα προθεσμιακ­ά της ποικιλίας του καφέ αράμπικα έκλεισαν χθες με πτώση 1,4%, ήτοι 1,75 σεντ, με την τιμή τους να διαμορφώνε­ται σε 1,226 δολ. η λίβρα, ενώ τα προθεσμιακ­ά της ποικιλίας ρομπούστα υποχωρούσα­ν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ή 18 δολάρια, στα 1.813 δολάρια ο τόνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece