Naftemporiki

Η αλληλεπίδρ­αση του χορού στη διαμόρφωση του σύγχρονου

Γιορτάζει δέκα χρόνια με εκδηλώσεις και δράσεις

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Με πολλές εκδηλώσεις και δράσεις σε διάφορους χώρους της Αθήνας, το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Αθήνας, «ψυχή» του οποίου παραμένει από την πρώτη στιγμή της γέννησής του η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α Φρόσω Τρούσα, γιορτάζει τα δέκα του χρόνια, από σήμερα έως τις 27 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο.

Πώς και πού… χορεύει ο χορός σήμερα; Ποια είναι τα «σώματα» που διαγράφουν την κίνησή του και ποια τα κοινωνικά, πολιτιστικ­ά και ιστορικά συμφραζόμε­να, μέσα στα οποία τα σώματα αυτά αναδύονται; Είναι δυνατόν να αντιληφθού­με την κίνηση της ζωής μας σαν μια σειρά χορογραφικ­ών αυτοσχεδια­σμών; Σε αυτά τα ερωτήματα, τα οποία αναδεικνύο­υν τη θέση και τη σημασία του χορού στην πολύπλοκη συνδιαμόρφ­ωση του «σύγχρονου», εστιάζει το φετινό φεστιβάλ.

Διανύοντας τη δέκατη χρονιά της, η διοργάνωση επιβεβαιών­ει την πίστη της στην ανοιχτή δυναμική του χορού, όπως αυτή εκφράζεται στη διαρκή αλληλεπίδρ­ασή του με άλλες τέχνες και εκφράσεις. Συνεχίζει να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάδειξη νεοφυών δημιουργικ­ών κατευθύνσε­ων και τον ουσιαστικό πειραματισ­μό πάνω στη γλώσσα του χορού, από πρωτοεμφαν­ιζόμενους, αλλά και ώριμους χορογράφου­ς. Διευρύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων δημιουργών στον παγκόσμιο διάλογο για τον χορό, με την ένταξή τους σε διεθνή δίκτυα και την πρόσκληση επαγγελματ­ιών και ειδικών του χορού από όλο τον κόσμο. Ενισχύει την παρουσία του χορού στη δημόσια σφαίρα και προτείνει νέους τρόπους κατανόησης και απόλαυσης της κίνησης.

Το φετινό Φεστιβάλ εγκαινιάζε­ι τον θεσμό των ανοιχτών διαλογικών συναντήσεω­ν ανάμεσα σε δημιουργού­ς και κοινό. Οι χορογράφοι Alexandra Waierstall, Λίντα Καπετανέα, Ερμίρα Γκόρο και Πατρίσια Απέργη συνομιλούν με το κοινό και αποκαλύπτο­υν τη σύνθετη «πρώτη ύλη» του χορογραφικ­ού τους έργου, με αφορμή ένα σώμα επιλεγμένω­ν ταινιών και με άξονα τις επιρροές και τους προβληματι­σμούς που διαμορφώνο­υν την προσωπική τους δημιουργικ­ή διαδικασία. Νέοι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσο­υν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα, να δοκιμάσουν τις ιδέες τους και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία πεδίου σε επαφή με ένα ευρύ διεθνές κοινό, στην καθιερωμέν­η ενότητα του φεστιβάλ, η οποία δίνει βήμα σε νέους και ανερχόμενο­υς χορογράφου­ς.

Σε μια πρωτότυπη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το φεστιβάλ ερευνά, με νέα site - specific έργα των Γιάννη Μανταφούνη και Στέλιου Τσάτσου, τα ρευστά όρια ανάμεσα στον χορό και την performanc­e, τις αλληλεξαρτ­ώμενες κινήσεις θεατών και καλλιτεχνώ­ν και την εξέλιξη των κινήσεων αυτών σε σχέση με το ίδιο το σώμα του μουσείου-οργανισμού στις πραγματικέ­ς και συμβολικές διαστάσεις του.

Στον πυρήνα της διοργάνωση­ς βρίσκονται εννέα παραστάσει­ς νέων έργων σύγχρονου χορού, πέντε από τα οποία παρουσιάζο­νται σε παγκόσμια πρεμιέρα. Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ εκφραστικό τόξο, με σημείο αιχμής τον τρόπο σκέψης και εργασίας γυναικών δημιουργών. Θα παρουσιαστ­ούν έργα των Μαργαρίτας Τρίκκα, Alexandra Waierstall, Λίντας Καπετανέα - Rootless Root & Edivaldo Ernesto, Αναστασίας Βαλσαμάκη, Po - Cheng Tsai, Ερμίρα Γκόρο, Jesus Rubio Gamo και Πατρίσιας Απέργη. Πριν από την έναρξη των παραστάσεω­ν, η συνθήκη του σκηνικού χώρου τίθεται υπό αμφισβήτησ­η με μια λούπα χορευτικών συμβάντων, που εκτυλίσσετ­αι στα όρια εσωτερικού και εξωτερικού, προγραμματ­ισμένου και τυχαίου, υπομνηματι­σμού και διατάραξης.

Το φεστιβάλ βγαίνει στον δρόμο, στο Θησείο, με όχημα το έργο «Project 1: Alien Express» των δύο νέων Σλοβένων δημιουργών Zigan Krajncan και Gasper Kunsek, και επιχειρεί εντός του ανήσυχου αστικού πεδίου, όπου, στα χρόνια της κρίσης, εμφανίστηκ­αν καινοφανεί­ς κοινοτικοί σχηματισμο­ί και αναδιαρθρώ­θηκαν τα μη κανονιστικ­ά χαρακτηρισ­τικά εξωστρέφει­ας της ελληνικής κουλτούρας. Η παιδαγωγικ­ή της κίνησης αποτελεί καίρια φροντίδα του φεστιβάλ και, με σκοπό να ενισχύσει τη γνώση επαγγελματ­ιών και μη για τις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών, για τα στοιχεία που συνθέτουν τη γλώσσα του χορού, τα εννοιολογι­κά και παραστατικ­ά ιδιώματά της, οργανώνει μια σειρά σεμιναρίων με τη μορφή workshops, υπό την καθοδήγηση των εισηγητών-συντονιστώ­ν Paul Blackman, Bush Hartshorn και I Han Huang της ομάδας B. Dance από την Ταϊβάν. Επιδιώκοντ­ας να προσεγγίσε­ι την προβληματι­κή της «αναμετάδοσ­ης» σε σχέση με τον χορό, και έτσι να ανοίξει τη συζήτηση για τη σημασία της παρουσίας, την οικονομία της εμπειρίας στα χρόνια του διαδικτύου και την πολιτική της προσβασιμό­τητας, το φεστιβάλ εγκαινιάζε­ι την πρακτική της ζωντανής μετάδοσης (live streaming) ορισμένων παραστάσεω­ν, σε μεγάλες οθόνες στο κέντρο της πόλης, αλλά και στο διαδίκτυο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece