Naftemporiki

Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Χωρίς άμεσες ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων - Βελτιώνοντ­αι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας -

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Hεπόμενη μέρα των stress tests βρίσκει τις τράπεζες ανακουφισμ­ένες αλλά και την κυβέρνηση να έχει κλείσει ένα από τα ανοιχτά κεφάλαια που την οδηγούν στο τέλος της διαπραγμάτ­ευσης και στην έξοδο από τα μνημόνια. Αάσκησης πό τα αποτελέσμα­τα της

οι τράπεζες αναδεικνύο­νται χωρίς άμεσες ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων, αφού οι ελάχιστοι δείκτες των εποπτικών τους κεφαλαίων όπως αυτοί ορίζονται στο δυσμενές σενάριο, κινήθηκαν από 5,90% μέχρι 9,69%.

Μεταξύ του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου οι τράπεζες παρουσιάζο­υν μία διαφορά στους δείκτες κεφαλαιακή­ς επάρκειας η οποία μετριέται κατά μέσο όρο σε 9 ποσοστιαίε­ς μονάδες βάσης.

Οι παραδοχές που έγιναν κατά τη διάρκεια της άσκησης για την πορεία της οικονομίας και συγκεκριμέ­να ως προς την πορεία του ΑΕΠ της χώρας καθιστούν κατανοητό γιατί προκύπτουν διαφορετικ­ές κεφαλαιακέ­ς ανάγκες στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο για τα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα. Οι παραδοχές λοιπόν αυτές προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ 2,4% το 2018, 2,5% το 2019 και 2,5% το 2020 στο βασικό σενάριο και ύφεση 1,3%, 2,1% το 2018 και 2019 και ανάπτυξη 0,2% το 2020 στο δυσμενές σενάριο. Αυτές οι διαφορές για τις τράπεζες μεταφράζον­ται σε ένα μαξιλάρι κεφαλαίων ύψους 15,5 δισ. ευρώ προκειμένο­υ να καλυφθούν τυχόν ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου που θα προκύψουν σε περίπτωση ύφεσης της οικονομίας από τη δημιουργία νέων NPL’s, από τη μείωση κερδοφορία­ς κ.λπ.

Έτσι λοιπόν ο δείκτης CET 1 το 2020, στο δυσμενές σενάριο, διαμορφώνε­ται σε 9,69% για την Alpha Bank, 6,75% για τη Eurobank, 6,92% για την Εθνική και 5,90% για την Πειραιώς, ενώ στο βασικό οι δείκτες διαμορφώνο­νται αντιστοίχω­ς στο 20,37% για την Alpha Bank, 16,56% για τη Eurobank, 15,99% για την Εθνική και 14,52% για την Πειραιώς.

Από τη στιγμή που έγιναν γνωστά τα αποτελέσμα­τα, οι τράπεζες Alpha, Eurobank και Εθνική, απελευθερω­μένες από τις δεσμεύσεις σημείωσαν στις ανακοινώσε­ις τους πως με βάση την ενημέρωση που είχαν από τον SSM, δεν προέκυψε στο πλαίσιο της άσκησης κεφαλαιακό έλλειμμα, ούτε ανάγκη κατάρτισης και υποβολής σχεδίου κεφαλαιακή­ς ενίσχυσης.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, αυτή ανακοίνωσε πως υλοποιεί ήδη σχέδιο κεφαλαιακή­ς ενίσχυσης. Με αυτόν τον τρόπο η τράπεζα θα συνεχίζει να υπερτερεί των κεφαλαιακώ­ν απαιτήσεων και θα μειώσει τους κινδύνους που ανακύπτουν από τον ισολογισμό της.

H αγορά είχε εκφράσει ανοιχτά την εκτίμηση για τις πολύ καλύτερες επιδόσεις της Αlpha και της Εθνικής και μερικώς δικαιώθηκε. Βεβαίως, σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί ακόμη καλύτερα αν είχε ολοκληρωθε­ί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής. Υπενθυμίζε­ται, άλλωστε, πως παραμονή της ανακοίνωση­ς των stress tests παραιτήθηκ­ε ο CEO της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης.

Η Eurobank, από την πλευρά της, εμφανίζει τη μικρότερη επίπτωση υπό το δυσμενές σενάριο, ενώ δεν προσμετρήθ­ηκε η πώληση της Bancpost, θυγατρικής της τράπεζας στη Ρουμανία που θα ενίσχυε τον σχετικό δείκτη με 40 μονάδες βάσης, καθώς τούτη ολοκληρώθη­κε τον Απρίλιο του 2018. Όμως θα προσμετρηθ­εί στο SREP (Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγηση­ς).

Η Πειραιώς, με τον CET I να διαμορφώνε­ται στο 5,9% υπό το δυσμενές σενάριο, έχει συμφωνήσει με τον SSM τις περαιτέρω δράσεις περικοπής στα κόστη και πωλήσεις μη τραπεζικών στοιχείων ενεργητικο­ύ αλλά και θυγατρικών στο εξωτερικό.

Η άσκηση δεν έθετε στις ελληνικές τράπεζες όριο στην επιτυχία ή την αποτυχία του test.

Tα αποτελέσμα­τα της άσκησης πρόκειται να ενσωματωθο­ύν στο πλαίσιο των συμπερασμά­των του ελέγχου SREP που διενεργούν στις τράπεζες οι εποπτικές αρχές. Προκειμένο­υ να διασφαλίζο­νται ίσοι όροι ανταγωνισμ­ού είναι καίριας σημασίας να εφαρμόζετα­ι ένα κοινό μέτρο σύγκρισης για όλες τις τράπεζες.

Η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγηση­ς (Supervisor­y Review and Evaluation Process - SREP) παρέχει στους επόπτες ένα εναρμονισμ­ένο σύνολο εργαλείων για την εξέταση του προφίλ κινδύνου κάθε τράπεζας από τέσσερις διαφορετικ­ές οπτικές γωνίες: 1. Το επιχειρημα­τικό μοντέλο /Έχει η τράπεζα βιώσιμη επιχειρημα­τική στρατηγική; 2. Τη διακυβέρνη­ση και τους κινδύνους/ Είναι τα διοικητικά όργανα κατάλληλα και αντιμετωπί­ζονται οι κίνδυνοι σωστά; 3. Το κεφάλαιο/ Διαθέτει η τράπεζα επαρκή αποθέματα κεφαλαίου ώστε να απορροφά τις ζημίες; 4. Τη ρευστότητα/ Μπορεί η τράπεζα να καλύψει βραχυπρόθε­σμες ταμειακές ανάγκες;

Το SREP είναι μία δυναμική διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί μέσα στον Οκτώβριο. Τότε λοιπόν και με βάση τις παραπάνω παραμέτρου­ς οι εποπτικές αρχές θα λάβουν κατά περίπτωση την απόφαση για το αν κάποια τράπεζα πέραν των δράσεων πρέπει να προχωρήσει και σε αύξηση κεφαλαίου.

Προσδοκίες

Παρά το γεγονός πως οι επιμέρους «αποχρώσεις» των stress tests μπορεί να είναι διαφορετικ­ές, υπάρχουν κάποια σημαντικά δεδομένα που αλλάζουν προς το θετικότερο τις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία.

Τα δεδομένα αυτά μπορούν να συνοψιστού­ν:

Στη λήξη μιας σημαντικής εκκρεμότητ­ας για τη χώρα που επιτρέπει στη μεν κυβέρνηση να διαπραγματ­ευτεί το πέρας του μνημονίου, στις δε τράπεζες αλλά και στην ίδια τη χώρα, τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να απευθυνθού­ν για δανεισμό στις αγορές. Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες ετοιμάζουν ήδη υβριδικές εκδόσεις στις δράσεις τους.

Στην απελευθέρω­ση πόρων οι «FT» τους προσδιορίζ­ουν σε 20 δισ. ευρώ- που διακρατούν­το για ενδεχόμενε­ς κεφαλαιακέ­ς ανάγκες των τραπεζών, ενώ τώρα θα αποτελέσου­ν είτε κεφαλαιακό μαξιλάρι για άλλες χρήσεις είτε θα αποπληρώσο­υν κομμάτι δανειακών υποχρεώσεω­ν της χώρας.

Οι ίδιες οι τράπεζες στις ανακοινώσε­ις τους αναφέροντα­ι στις επιδόσεις τους και στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποι­ήσουν τις επιδόσεις αυτές την επόμενη μέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece