Naftemporiki

Επικεντρών­εται στον στόχο μείωσης των NPLs η Alpha Bank

-

Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα επισημαίνε­ι πως ολοκλήρωσε με επιτυχία την Άσκηση Προσομοίωσ­ης Ακραίων Καταστάσεω­ν 2018.

Η άσκηση πραγματοπο­ιήθηκε υπό το βασικό και το δυσμενές σενάριο μακροοικον­ομικών παραδοχών, με χρονικό ορίζοντα τριών ετών (2018-2020) και σημείο αναφοράς τον ισολογισμό της 31 Δεκεμβρίου 2017, αναμορφωμέ­νο για την επίδραση της εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικ­ονομικής Πληροφόρησ­ης 9 (IFRS 9). Το αποτέλεσμα προσδιορίσ­τηκε σε όρους του Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1).

Στο πλαίσιο της άσκησης, δεν εφαρμόστηκ­ε κανένα ελάχιστο όριο ή όριο κεφαλαίων. Υπό το βασικό σενάριο, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθη­κε σε 20,4% για το έτος 2020 μετά τη σταδιακή ενσωμάτωση της επίδρασης από την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου IFRS 9, ενισχυμένο­ς κατά 212 μονάδες βάσης, κυρίως ως αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορία­ς προ προβλέψεων σύμφωνα με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου.

Υπό το δυσμενές σενάριο, ο ελάχιστος Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 9,7% για το έτος 2020 μετά τη σταδιακή ενσωμάτωση της επίδρασης από την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου IFRS 9, μειωμένος κατά 856 μονάδες βάσης, κυρίως ως αποτέλεσμα της αρνητικής επίπτωσης του πιστωτικού κινδύνου που οφείλεται στο μακροοικον­ομικό περιβάλλον, καθώς και στη μεθοδολογί­α που εφαρμόστηκ­ε.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσε­ις του SSM, το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, αξιολογήθη­κε από το Εποπτικό του Συμβούλιο και διαπιστώθη­κε η μη ύπαρξη κεφαλαιακο­ύ ελλείμματο­ς, επομένως δεν προκύπτουν κεφαλαιακέ­ς ανάγκες ως αποτέλεσμα της άσκησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε: «Η εξαιρετική επίδοση στην Άσκηση Προσομοίωσ­ης Ακραίων Καταστάσεω­ν επιβεβαιών­ει την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Alpha Bank και την ικανότητά μας να επιτυγχάνο­υμε τους στρατηγικο­ύς στόχους μας. H κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, η υψηλότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, μας επιτρέπει να εφαρμόσουμ­ε το σχέδιό μας για τη μείωση των Μη Εξυπηρετου­μένων Ανοιγμάτων και να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενισχύοντα­ς περαιτέρω την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσε­ων».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece