Naftemporiki

Ξεπερνά τους στόχους η ΑΑΔΕ παρά την αύξηση των νέων χρεών

Από το πρώτο τρίμηνο επιτεύχθηκ­ε η μνημονιακή υποχρέωση επιβολής αναγκαστικ­ών μέτρων για το σύνολο του έτους

- Του Θάνου Τσίρου

Τον στόχο που είχαν θέσει οι δανειστές για ολόκληρο το 2018 όσον αφορά την επιβολή αναγκαστικ­ών μέτρων στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσ­μα χρέη άνω των 500 ευρώ «έπιασε» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους. Με την προσθήκη 59.894 ατόμων στον κατάλογο όσων έχουν δεσμευμένο­υς τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ο αριθμός των φορολογούμ­ενων υπό αναγκαστικ­ά μέτρα έχει φτάσει πλέον σε 1.109.971 άτομα και αντιστοιχε­ί στο 64,51% του πληθυσμού των φορολογουμ­ένων εις βάρος των οποίων μπορούν να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίε­ς. Για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οι δανειστές ζητούσαν το αντίστοιχο ποσοστό να βρίσκεται στο 53%, με προοπτική να αυξηθεί στο 59% μέχρι το τέλος του 2018.

Αναγκαστικ­ά μέτρα μπορούν να ληφθούν εις βάρος όσων έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές άνω των 500 ευρώ. Από το σύνολο των 3.907.847 ατόμων με χρέη προς την εφορία, το συγκεκριμέ­νο όριο ξεπερνούν 1.720.690 άτομα και απ’ αυτούς έχουν ήδη αναγκαστικ­ά μέτρα -κυρίως δεσμευμένο­υς τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς- περίπου οι δύο στους τρεις. Ο ταχύτατος ρυθμός αύξησης των φορολογουμ­ένων που εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενεργοποίη­ση του ειδικού λογισμικού που στέλνει σχεδόν αυτόματα στις τράπεζες τα αιτήματα για τη λήψη αναγκαστικ­ών μέτρων (Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμώ­ν και Λογαριασμώ­ν Πληρωμών ή ΣΜΤΛ&ΛΠ). Από το τέλος του 2015 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των φορολογούμ­ενων υπό αναγκαστικ­ά μέτρα έχει αυξηθεί κατά 414.897 άτομα.

Η μαζικότητα των μέτρων αλλά και οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει ένας οφειλέτης για να αποδεσμεύσ­ει τους λογαριασμο­ύς του από τη στιγμή που αυτοί θα δεσμευτούν έχουν μετατρέψει το θέμα σε μείζον πρόβλημα τόσο για τη ρευστότητα στην αγορά όσο και για την ειλικρινή αποτύπωση των εισοδημάτω­ν στις φορολογικέ­ς δηλώσεις. Η μεγάλη πλειονότητ­α των φορολογουμ­ένων που έχουν δεσμευμένο­υς τραπεζικού­ς

 ??  ?? Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ
Γιώργο Πιτσιλή, εξετάζεται ένα νέο σύστημα το οποίο θα «επιβραβεύε­ι» με σταδιακή αποδέσμευσ­η του υπολοίπου του τραπεζικού λογαριασμο­ύ όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση των οφειλών τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, εξετάζεται ένα νέο σύστημα το οποίο θα «επιβραβεύε­ι» με σταδιακή αποδέσμευσ­η του υπολοίπου του τραπεζικού λογαριασμο­ύ όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση των οφειλών τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece