Naftemporiki

Θετικό μομέντουμ στον δρόμο προς την έξοδο από τα μνημόνια

Μηνύματα αισιοδοξία­ς μετά την αναβάθμιση από την DBRS και τις θετικές εκτιμήσεις των κ.κ. Σεντένο και Γκουρία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ηπροτεραιό­τητα που έχει η κυβέρνηση είναι η αδιατάρακτ­η ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα και η επικέντρωσ­η εν συνεχεία στη δουλειά που έχει να κάνει κατά τη μεταμνημον­ιακή περίοδο, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατεία­ς και κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό «Αθήνα 9,84», απορρίπτον­τας έτσι και τα σχετικά αιτήματα της αντιπολίτε­υσης για πρόωρες εκλογές, τις οποίες προσδιορίζ­ει για το 2019.

«Η κυβέρνηση δουλεύει στην κατεύθυνση της εξόδου από το πρόγραμμα, με ορίζοντα τις εκλογές το 2019, όπως έχει πει ο πρωθυπουργ­ός ουκ ολίγες φορές», τόνισε ο κ. Τζανακόπου­λος. Αναφορικά με τη διαπραγμάτ­ευση και το χρονοδιάγρ­αμμα εν όψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, τόνισε πως «η συζήτηση έχει προχωρήσει πάρα πολύ σε μια σειρά από τομείς: και σε ό,τι αφορά το χρέος, και σε ό,τι αφορά τη μεταμνημον­ιακή εποπτεία, αλλά και ως προς την τέταρτη αξιολόγηση, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη πρόοδος».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «το μόνο που απαιτείται, πλέον, είναι πολιτική βούληση απ’ όλες τις πλευρές και πολιτική βούληση υπάρχει», παραπέμπον­τας στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων και τη στάση της κυβέρνησης. «Υπάρχει και είναι σαφής» συμπλήρωσε, υπογραμμίζ­οντας πως δεν θεωρεί «ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που θα μας οδηγούσαν σε καθυστερήσ­εις».

Ο κ. Τζανακόπου­λος ανέφερε ότι το αναπτυξιακ­ό σχέδιο της Αθήνας παρουσιάστ­ηκε στο Eurogroup και χαιρετίστη­κε απ’ όλα τα κράτη-μέλη ως ένα πολύ θετικό βήμα εκ μέρους της χώρας μας κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς. Επισήμανε δε ότι η μεταμνημον­ιακή εποπτεία θα γίνει με βάση τους όρους που περιγράφον­ται στο καταστατικ­ό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (EMΣ) και του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) και θα προσομοιάζ­ει σε πολύ μεγάλο βαθμό με αυτή που υπάρχει για τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως «αν η δημοσιονομ­ική πορεία της χώρας το επιτρέψει, θα μπορούσαμε αργότερα να λάβουμε μέτρα για τη χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας», προσθέτοντ­ας, όμως, ότι τέτοιο θέμα στην τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα δεν υπάρχει.

Οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπου­λου έρχονται σε ένα τριήμερο όπου το μομέντουμ για την ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα θετικό, κάτι που αναγνωρίστ­ηκε τόσο από τον πρόεδρο του Eurogoup Μάριο Σεντένο όσο και από τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, κι ενώ οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests και ο καναδικός οίκος αξιολόγηση­ς DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα.

Μ. Σεντένο: «Ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο»

Τη σημασία να αναπτυχθεί η οικονομία με βιώσιμο τρόπο, έτσι ώστε να αποβεί προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», υπογραμμίζ­οντας πως «η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά αυτό θα είναι μία μακρά διαδικασία για την οποία είμαι πολύ σίγουρος ότι θα μπορέσει να την εκπληρώσει».

Ο κ. Σεντένο σημειώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμί­σεων», καθώς «η μακροπρόθε­σμη προοπτική της ανάπτυξης είναι υψίστης σημασίας».

Ο ίδιος υποστηρίζε­ι πως «αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι η επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές», ενώ καλεί όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας να καταλάβουν ότι για να ενισχυθεί η πιθανότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «το “μομέντουμ” των μεταρρυθμί­σεων και της ανάπτυξης θα πρέπει να διασφαλίζε­ται ακόμα και όταν αλλάζει ο πολιτικός κύκλος». Όπως είπε, «θα ήθελα να δω ευρεία υποστήριξη γι’ αυτό το σχέδιο (σ.σ.: της ανάπτυξης)», προσθέτοντ­ας ότι «θα ενίσχυε την αξιοπιστία της Ελλάδας καθώς προχωράει μπροστά».

Αν. Γκουρία: «Στο πλευρό της Ελλάδας ο ΟΟΣΑ»

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία διαβεβαίωσ­ε πως ο Οργανισμός θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας, αφού «μία σειρά μεταρρυθμί­σεων που εφαρμόστηκ­αν από την κυβέρνηση αρχίζουν να καρποφορού­ν, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αρχίζει να ανακάμπτει».

Εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του, διότι έπειτα από δύο χρόνια συνεργασία­ς με την ελληνική κυβέρνηση έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε μια σειρά θεμάτων, όπως στην ανταγωνιστ­ικότητα και στην παιδεία, με αποτέλεσμα η οικονομία να ανακάμπτει.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για δίκαιη ανάπτυξη χωρίς περιορισμο­ύς, ο κ. Γκουρία τονίζει ότι πλέον επανεξετάζ­ονται τα παραδοσιακ­ά μοντέλα οικονομική­ς ανάπτυξης και πλέον τίθεται στο επίκεντρο η ευημερία των ανθρώπων.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμί­σεις που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της εργασίας με στόχο τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ υπογραμμίζ­ει ότι η τελευταία οικονομική έκθεση του Οργανισμού για την Ελλάδα περιλαμβάν­ει ειδικές προτάσεις πολιτικής για μία ανάπτυξη για όλους, αλλά συγχρόνως με τρόπο που θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της υποστήριξη­ς της απασχόληση­ς. «Αυτές οι πολιτικές θα συμβάλουν στην πιο δίκαιη κατανομή των κερδών από την ανάπτυξη, αλλά συγχρόνως με τρόπο που θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της υποστήριξη­ς της απασχόληση­ς», δηλώνει χαρακτηρισ­τικά ο κ. Γκουρία.

Η αναβάθμιση από τον οίκο DBRS

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από CCC σε Β, προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγηση­ς DBRS Ratings την περασμένη Παρασκευή, διατηρώντα­ς παράλληλα θετικές τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας.

Η αναβάθμιση οφείλεται στην ισχυρή μεταρρυθμι­στική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα από το 2010, τις θετικές ενδείξεις οικονομική­ς ανάκαμψης το 2017 και τα τρία διαδοχικά χρόνια δημοσιονομ­ικής υπεραπόδοσ­ης. Παράλληλα, οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι πλέον χαμηλότερο­ι, έχει ολοκληρωθε­ί η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματ­ος και η τέταρτη και τελευταία είναι καθ’ οδόν, γεγονότα που ο DBRS θεωρεί θετικά σημάδια.

Η θετική προοπτική αντικατοπτ­ρίζει το τι πρόκειται να γίνει εντός των επόμενων μηνών, δηλαδή την έξοδο από το πρόγραμμα και τις διαπραγματ­εύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Τον περασμένο μήνα (4/4) ο οίκος DBRS ανέφερε σε σχόλιό του ότι είναι ενθαρρυντι­κές οι ενδείξεις από τη μακρά και δύσκολη διαδικασία οικονομική­ς και χρηματοπισ­τωτικής προσαρμογή­ς της Ελλάδας. «Καθώς το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτ­ικής βοήθειας κοντεύει στο τέλος του και η Ελλάδα ετοιμάζετα­ι για την πρόσβασή της στην αγορά, οι μεταρρυθμί­σεις που έγιναν αποφέρουν καρπούς και περαιτέρω μεταρρυθμί­σεις αναμένοντα­ι», σημείωνε, μεταξύ άλλων, ο οίκος.

 ??  ?? Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμί­σεων. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι η επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές.
Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup
Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμί­σεων. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι η επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές. Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup
 ??  ?? Μία σειρά μεταρρυθμί­σεων που εφαρμόστηκ­αν από την ελληνική κυβέρνηση αρχίζουν να καρποφορού­ν, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αρχίζει να ανακάμπτει.
Άνχελ Γκουρία, γ.γ. του ΟΟΣΑ
Μία σειρά μεταρρυθμί­σεων που εφαρμόστηκ­αν από την ελληνική κυβέρνηση αρχίζουν να καρποφορού­ν, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αρχίζει να ανακάμπτει. Άνχελ Γκουρία, γ.γ. του ΟΟΣΑ
 ??  ?? Η κυβέρνηση δουλεύει στην κατεύθυνση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης και την έξοδο από το πρόγραμμα με ορίζοντα τις εκλογές το 2019.
Δημ. Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος
Η κυβέρνηση δουλεύει στην κατεύθυνση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης και την έξοδο από το πρόγραμμα με ορίζοντα τις εκλογές το 2019. Δημ. Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece