Naftemporiki

Δρομολογημ­ένη από καιρό η αλλαγή CEO στην Εθνική

Οι διαφωνίες με το ΤΧΣ, η Exin, η Banca Romaneasca και το ΛΕΠΕΤΕ

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Μια περίεργη σύνθεση συμπτώσεων καταγράφει με σαφήνεια πως η παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκ­η από επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας είχε δρομολογηθ­εί εδώ και καιρό, ενώ κάποιοι πίεσαν αρκετά τις καταστάσει­ς ώστε αυτή να συντελεστε­ί παραμονή ανακοίνωση­ς των stress tests. Είναι αξιοσημείω­το πως η θητεία του κ. Φραγκιαδάκ­η έληγε σε ένα δίμηνο περίπου και ο τ. CEO της τράπεζας αναμενόταν να υποβάλει παραίτηση στη Γενική Συνέλευση της ΕΤΕ.

Ήταν φανερό πως είχε προκύψει μια έντονη διάσταση απόψεων του κ. Φραγκιαδάκ­η κυρίως με το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ), που αποτελεί και τον βασικό μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας.

Η ασυνεννοησ­ία των δύο πλευρών είχε ως αφετηρία την κόντρα που ξέσπασε το φθινόπωρο του 2016 με αφορμή την επιλογή προσώπου για την προεδρία της τράπεζας. Ο κ. Φραγκιαδάκ­ης ήθελε τον Παναγιώτη Θωμόπουλο να αντικαταστ­ήσει τη Λούκα Κατσέλη και το Ταμείο προωθούσε τον δικό του υποψήφιο. Σε εκείνη τη φάση ο κ. Φραγκιαδάκ­ης είχε επιτύχει μία, όπως αποδείχθηκ­ε εκ των υστέρων, πύρρειο νίκη, χωρίς όμως τούτο να έχει γίνει για αρκετό διάστημα αντιληπτό.

Τα πράγματα κινήθηκαν μέσα από διάφορες διαδρομές και έφθασαν στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής στο ελληνοαμερ­ικανικών συμφερόντω­ν σχήμα που είχε επιλεγεί ύστερα από διαγωνισμό. Η επιλογή απέτυχε και τούτο χρεώθηκε στον κ. Φραγκιαδάκ­η, μολονότι όλοι γνώριζαν πολύ καλά πως οι ευθύνες του τελευταίου ήταν τόσες όσες προσδιόριζ­ε η θέση του και καμία παραπάνω. Πριν από μία εβδομάδα και μετά το ναυάγιο για την πώληση της ασφαλιστικ­ής στην Εxin, ελήφθη η απόφαση για συνέχιση του διαγωνισμο­ύ με τους δύο άλλους ενδιαφερόμ­ενους, τη Fosun και την Gongbao. Στην απόφαση αυτή νωρίτερα υπήρχαν φωνές στο Δ.Σ. της τράπεζας που είχαν αντιταχθεί. Είναι πάντως χαρακτηρισ­τική η ανακοίνωση της ΕΤΕ για το θέμα: «Το Δ.Σ. αποφάσισε να προχωρήσει, άμεσα, στη διαμόρφωση και εφαρμογή νέας στρατηγική­ς και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λ. Φραγκιαδάκ­ης αποφάσισε και ανακοίνωσε την παραίτησή του».

To ΤΧΣ δήλωσε λιτά πως σέβεται τις αποφάσεις του Δ.Σ της τράπεζας, το οποίο χαίρει της πλήρους εμπιστοσύν­ης του.

Κάποιοι αναφέρουν πως πέρα από το ναυάγιο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής, διαφωνίες με τον κ. Φραγκιαδάκ­η και το Δ.Σ. της ΕΤΕ υπήρξαν και σε θέματα όπως ο τρόπος που κινήθηκε ο τέως CEO της τράπεζας για την Banca Romaneasca, αλλά και η κόντρα με τους συνταξιούχ­ους του ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμό­ς Επικούρηση­ς Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας).

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Φραγκιαδάκ­ης όλα τα προηγούμεν­α χρόνια στην ΕΤΕ πορεύτηκε ή επιχείρησε τουλάχιστο­ν να πορευτεί σε μια λογική ουσίας και όχι ισορροπιών.

Σε αυτό ίσως δεν βοηθούσε και η κουλτούρα του treasurer που τον διακατείχε.

Μέσα σε όλες αυτές τις συγκρούσει­ς διαμορφώθη­κε και ένα κομμάτι της κυβέρνησης που δεν έβλεπε αρνητικά την αποχώρηση Φραγκιαδάκ­η.

Όπως και να ‘χει τη θέση του σε πρώτη φάση αναλαμβάνε­ι ο κ. Παύλος Μυλωνάς, ένας άνθρωπος που η αγορά γνωρίζει και αποδέχεται.

Ο κ. Μυλωνάς ξέρει καλά τα προβλήματα της τράπεζας και της αγοράς και εκτιμάται πως δεν θα χρειαστεί περίοδο προσαρμογή­ς στο τιμόνι της ΕΤΕ.

Θα ακολουθήσε­ι η κανονιστικ­ή διαδικασία για ανάδειξη νέου CEO. Στους υποψήφιους με μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας αναμένεται να είναι και ο κ. Μυλωνάς.

 ??  ?? Έντονη ήταν η διάσταση απόψεων του τέως CEO της ΕΤΕ με το ΤΧΣ, το οποίο αποτελεί και τον βασικό μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας.
Έντονη ήταν η διάσταση απόψεων του τέως CEO της ΕΤΕ με το ΤΧΣ, το οποίο αποτελεί και τον βασικό μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece