Naftemporiki

Προ των πυλών «Εξοικονομώ» για μμε

Στην τελική ευθεία πρόγραμμα επιδότησης 50% για μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας

- Κ.Δ.

Ση την τελική ευθεία βρίσκεται

έναρξη από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας ενός προγράμματ­ος ενεργειακή­ς εξοικονόμη­σης για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, το οποίο θα προβλέπει επιδότηση κατά 50% μιας σειράς παρεμβάσεω­ν για τη μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αυτή την περίοδο συντάσσοντ­αι από το ΥΠΕΝ οι οδηγοί του προγράμματ­ος.

Η δράση «Βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης των μμε» αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων, από όλους τους κλάδους μεταποίηση­ς και βιοτεχνίας, εμπορίου, υπηρεσιών, τουρισμού και ναυτιλίας. Συγκαταλέγ­εται στα μέτρα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ενεργειακή­ς Απόδοσης (ΕΣΔΕΑ) για την κινητοποίη­ση επενδύσεων με σκοπό την ανακαίνιση του κτηριακού δυναμικού του οικιακού και τριτογενού­ς τομέα.

Στόχος του «Εξοικονομώ» για μμε είναι να παρασχεθεί επιδότηση για την υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεω­ν, με σκοπό τον περιορισμό της ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται στο ΕΣΔΕΑ, οι παρεμβάσει­ς που θα καλύπτει το νέο πρόγραμμα και θα είναι και οι επιδοτούμε­νες επιλέξιμες εργασίες, αφορούν καταρχήν παρεμβάσει­ς στο κτηριακό κέλυφος (θερμομόνωσ­η, κουφώματα/υαλοπίνακε­ς, συστήματα σκίασης), την αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσ­εων και συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την αναβάθμιση συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας, τόσο για χρήση ψύξης/θέρμανσης χώρων όσο και στην παραγωγική διαδικασία (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμ­ενης θερμότητας).

Επίσης, προβλέπετα­ι η αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας, η αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού, καθώς και η εγκατάστασ­η συστημάτων διαχείριση­ς ενέργειας. Παράλληλα, η επιχορήγησ­η θα καλύπτει τις ενεργειακέ­ς επιθεωρήσε­ις ή και τους ενεργειακο­ύς ελέγχους πριν και μετά για την εκτίμηση του ενεργειακο­ύ αποτελέσμα­τος, την πιστοποίησ­η συστήματος ενεργειακή­ς διαχείριση­ς σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001, καθώς και την αμοιβή του συμβούλου έργου. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως επιλέξιμες θα είναι και μια σειρά από άλλες εξειδικευμ­ένες παρεμβάσει­ς, οι οποίες και θα προσδιορισ­τούν επακριβώς με την έκδοση των οδηγών του προγράμματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece